11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

Hoe werkt dat eigenlijk?

KMar Operationele Werkvloer Activiteiten (KOWA)

Hoe pak ik een onderzoek naar mensensmokkel aan? Wat moet ik ook alweer doen als ik een dronken bestuurder heb aangehouden? De KMar Operationele Werkvloer Activiteiten (KOWA) is dé kennisbank waarin alle werkprocessen, bevoegdheden en wet- en regelgeving voor de KMar-medewerker staat. Per taakveld zijn de werkprocessen en -activiteiten vermeld. Met schema's en handige klikmodellen is een incident stapsgewijs te doorlopen. Een handige werkwijzer en overzichtelijk naslagwerk, maar het is ook van toegevoegde waarde voor de student in opleiding.

6 collega's van de sector Kennis van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar in Apeldoorn houden alle pagina's van de KOWA up-to-date. Ze voegen nieuwe pagina's toe en passen verouderde informatie aan. Dit doen ze niet alleen. De voornaamste kracht van de KOWA is dat het is geschreven voor, maar vooral dóór de mannen en vrouwen op de werkvloer. De KOWA-beheerders gaan daarvoor bij de operationele collega's langs om informatie in te winnen. Zo herkent iedereen in de KOWA zijn eigen werk. Iedere KMar-medewerker kan informatie aanleveren of verzoeken doen. Dit kan heel eenvoudig via een centraal e-mailadres dat bovenaan elke pagina staat. Zodra de informatie is gevalideerd door experts en portefeuillehouders en getoetst is aan de wet- en regelgeving door de procesverantwoordelijke kan een pagina worden aangepast of toegevoegd. Zo blijft de informatie in de KOWA 100% de waarheid.

Werkt u bij de Marechaussee en bent u benieuwd naar de KOWA? Via het intranet van de KMar is de applicatie te bereiken via kowa.mindef.nl. Een link naar de KOWA is ook te vinden op de homepage van het intranet van de KMar onder het kopje 'uitgelicht'.

In onderstaande afbeelding ziet u in het klein verschillende pagina's voorzien van een nummer. De nummers verwijzen naar vergrote afbeeldingen, die daaronder staan. Bij die afbeeldingen staat een verdere uitleg.

-
-

HOMEPAGE:

De homepage van de KOWA. Als u KMar-medewerker bent komt u op deze pagina binnen. Op de homepage vindt u de laatste wijzigingen in de KOWA en een korte uitleg hoe de KOWA werkt. Via de horizontale balk met tabbladen kunt u op zoek naar uw informatie.

PROCESSEN:

Via het tabblad ‘processen’ kunt u een keuze maken uit de verschillende taakvelden. U kunt gericht zoeken naar een werkvloeractiviteit of af te handelen incident.

VOORBEELD VAN EEN PROCES:

Heeft u een proces gekozen? Dan ziet u op de onderliggende pagina een verkorte weergave van het proces. Klik op de verschillende bolletjes of op de verwijzingen onder het model of uit het schema voor meer informatie.

REGELGEVING:

In de KOWA staat onder het tabblad 'Regelgeving' een digitale versie van Stapel & De Koning. De versie wordt wekelijks ververst. Wijzigingen in wetgeving worden dus aangepast, zodat de informatie waarheidsgetrouw blijft. Ook Recherche, Drugs en Besprekingen (uitleg van wetsartikelen in ‘normale’ taal) zijn een waardevolle toevoeging.

ZOEKEN:

De KOWA heeft een zoekfunctie onder het tabblad 'Zoeken'. Via de optie 'zoekopties tonen' kunt u gericht zoeken binnen bijvoorbeeld de wet- en regelgeving of werkprocessen.

HELP:

Onder het tabblad ‘Help’ staat een uitgebreide uitleg over de KOWA. Hoe kunt u de KOWA het beste gebruiken, zodat u snel de informatie vindt die u nodig heeft?

BIBLIOTHEEK:

Via het tabblad ‘Help’ opent ook de optie ‘Bibliotheek’. In de bibliotheek vindt u onder andere feitenboekjes, handboeken, handleidingen, folders en flyers, zakboekjes, tools en operationele instructies.