07

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 09 | 2015

Rotors boven Rotterdam

x
Foto boven: Valerie Kuypers

NH90 dagelijks op Wereldhavendagen

Soms komen er van een onderwerp zoveel mooie foto’s binnen, dat het gerechtvaardigd is er een aparte fotopagina van te maken. Dat is het geval bij de Wereldhavendagen, begin september in Rotterdam. Diverse fotografen leefden zich uit op de luchtmachtinbreng, een NH90. Drie dagen was het toestel van het Defensie Helikopter Commando te bewonderen boven de wereldhaven van Rotterdam.

x
Foto’s: Dennis Vos
Foto’s: Valerie Kuypers

Tijdens de 38ste editie van de Wereldhavendagen wordt het publiek dagelijks getrakteerd op diverse demonstraties, waaronder die met de NH90. Boven de Nieuwe Maas – met op de achtergrond het motorschip Rotterdam, afgemeerd aan de Cruise Terminal – laat de maritieme helikopter bijvoorbeeld leden van het Korps Mariniers fastropen op het voormalig marine-loodsvaartuig Castor.

Elke dag vliegt de helikopter tussen de Wilhelminakade op de Kop van Zuid en de Westerkade/Willemskade/Parkkade. Voor het oog gaat dat rakelings langs en tussen de Rotterdamse ‘wolkenkrabbers’ als ‘De Rotterdam’ (l.) en ‘New Orleans’ en de Euromast. Ondanks het wisselvallige weer trekt het havenevenement toch 320.000 bezoekers.

Foto’s: Jeroen van Veenendaal

Opmerkelijk: op de eerste dag van de Wereldhavendagen, vrijdag 4 september, moet de bemanning van de NH90 haar vliegdemonstratie voortijdig afbreken om hulp te bieden bij een zoekactie naar een drenkeling in de haven. Mede door de inzet van de NH90 wordt de persoon binnen een kwartier gelokaliseerd en kan hij met een boot van de marine uit het water gehaald worden.

Tekst: Arno Marchand