08

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 09 | 2015

Ze komen eraan

Jongste lichting luchtmachters is 'CLSK 3.0'

Een airborne commando-overdracht, een college door de intercom van een KDC-10 en het verhaal van een kunstenaar die in een zelfgebouwd vliegtuig naar Kenia vloog. Tijdens het Cadetten Café op de vliegbasis Eindhoven leerde de jongste generatie luchtmachters de geijkte paden los te laten. De commandant van de 121 cadetten van het 121 Squadron, majoor Patrick Teluij, heeft één boodschap aan de luchtmacht: “Ze zijn jong, hebben nieuwe ideeën en ze komen eraan.”

x

In de collegezaal hoort een uitleg over CLSK 3.0 niet thuis. Op 8 kilometer hoogte daarentegen, dat is de luchtmacht. Over de ietwat krakende intercom van de KDC-10 klinkt de stem van luitenant-generaal Sander Schnitger: “De luchtmacht moet veranderen, maar met mijn 56 jaar kan ík niet voorspellen waar we over 10 jaar staan. Daarvoor is jullie ambitie, visie en enthousiasme nodig. Innovatie is alleen mogelijk als je gedreven bent om dingen anders te doen. Daarom geef ik jullie een opdracht mee: peuter niet zomaar aan een hoekje van het behang. Scheur gewoon de hele baan eraf.”

De grootste transformatie ooit, een sociale, technologische en culturele innovatie en een nieuwe manier van denken en doen, dat is CLSK 3.0. Door ruimte te creëren voor het individu, kan de organisatie kracht putten uit diens netwerk en leervermogen. Het oprichten van clubs als Jong Techniek, waarin los van hiërarchie het netwerk van technici centraal staat, is hier een voorbeeld van.

‘Peuter niet zomaar aan een hoekje van het behang – scheur gewoon de hele baan eraf’

Core business

Plots buitelen de cadetten over elkaar om zo dicht mogelijk bij de raampjes te komen. “Ja hoor, daar zijn ze!”, roept één van hen. Vanaf links komen 10 F-16’s aanvliegen. In het komend half uur verdwijnen 6 Belgen en 4 Nederlanders 1 voor 1 onder het vliegtuig en komen aan de rechterkant met een volle tank weer tevoorschijn. De jonge luchtmachters kijken hun ogen uit.

“We willen de cadetten onze core business laten zien”, vertelt organisator kapitein Maurits Kraak. “Zo’n air-to-air refueling is daar een geweldig voorbeeld van. Maar ondertussen maken ze kennis met een nieuwe manier van denken en doen, CLSK 3.0.”

Vliegende overdracht

Als de F-16’s zijn volgetankt en de KDC-10 huiswaarts keert, richten de blikken in de KDC-10 zich naar voren. Teluij neemt daar de squadronvlag over van zijn voorganger majoor Jeanette de Werd-Van Brenk. De eerste commando-overdracht in de lucht is een feit. Teluij: “Natuurlijk kunnen we zo’n ceremonie op de binnenplaats van Het Kasteel in Breda doen. Voor in een vliegtuig past echter beter bij een van oorsprong vliegend squadron als het 121.”

Nederlandse primeur: een commando-overdracht op hoogte. Op de arm en vlag het embleem van het 121 Squadron: een oranje driehoek met daarop een wit paard. Een Mustang, doelend op de gelijknamige P-51, het type jachtvliegtuig waarmee het squadron boven Nederlands-Indië vloog. De kantelenmuur is overgenomen van de Duitse stad waar 121 als geleide wapeneenheid stond.

Even Schnitger bellen

Eenmaal geland staat kunstenaar Joost Conijn klaar om er nog eens een anders denkend schepje bovenop te doen. Met een zelfgebouwd vliegtuig vloog hij van Lelystad, via Marokko, Mali, Nigeria en de Centraal Afrikaanse Republiek naar Somalië. Onderweg trof hij burgers en soldaten, in vredestijd of in oorlog. “Hij is het ultieme voorbeeld dat je dingen ook anders kunt doen”, merkt Teluij op. “Ik hoop dat de cadetten meekrijgen dat ze met goede ideeën iets moeten. Zelfs al bellen ze Schnitger. Die vindt dat alleen maar mooi.”

‘Dino’s van de luchtmacht sterven uiteindelijk uit – jongeren bepalen de toekomst’

Als Joost Conijn landde, wist hij vaak niet wat hij tegen zou komen. “Maar juist omdat ik zo kwetsbaar was, ongewapend en in een zelfgebouwd vliegtuigje, werd ik vrijwel altijd vriendelijk ontvangen.”

Dino’s

Begin volgend jaar gaat Teluij met de cadetten op een voorstelrondje langs alle luchtmachtbases. “Daar gaan we ons presenteren aan de commandanten. Onze cadetten moeten met innovatieve ideeën komen, maar dan is het ook belangrijk dat de oudere generatie dat accepteert. Wij zijn de dino’s van de luchtmacht. Die sterven uiteindelijk uit. De jongeren bepalen de toekomst.”    

Tekst: Patrick Regan
Foto’s: sergeant-majoor Maartje Roos