Tekst tweede luitenant Johanna van Waardenberg
Foto Paul Tolenaar

Oud-luchtmachter maakt carrièrestap naar televisiewereld

Haar keuze om de luchtmacht te verlaten vergelijkt de 35-jarige Nicolien Kroon met bungeejumpen. ‘Het is doodeng, maar ik weet dat het achteraf een gave ervaring gaat zijn’, zegt de voormalig luchtmachtmajoor. Binnenkort is ze iedere dag als presentator weer en verkeer te zien bij de journaals van RTL-Z. ‘Ik wilde alleen de dienst uit wanneer ik als meteorologe een bijzondere baan buiten de defensiemuren zou vinden. En dat is zeker gelukt met deze nieuwe functie.’

Ruim 15 jaar dient Kroon als meteorologe bij de luchtmacht. Met haar weerkennis ondersteunt ze bij operaties in het buitenland, oefeningen en het opleiden van Defensiepersoneel. Dit doet ze in Nederland, maar ook tijdens haar uitzending naar Sarajevo in 2007. Inmiddels ligt haar gevechts- en dagelijks tenue keurig opgeborgen in haar kast. ‘Het is toch de kleding waarin ik 15 jaar rondliep. Daarop ben ik wel zuinig’, lacht ze. Met veel plezier kijkt ze terug op haar diensttijd bij de luchtmacht. ‘Met name de collegialiteit is iets waarvan ik heb genoten. Doordat je vaak intern zit en samen opleidingen doet, ontstaat er een bijzondere band met collega’s. Hieruit zijn dan ook goede vriendschappen ontstaan en heb ik zelf mijn partner ontmoet.’

x
Foto: uit collectie Nicolien Kroon

Keuzes

Toch was het voor Kroon tijd om buiten de Defensiemuren te zoeken naar een baan. ‘Ik kwam qua carrière op een tweespoor te staan. Of binnen de organisatie een managersfunctie of als meteorologe blijven werken buiten de luchtmacht.’ Via via krijgt de oud-militair te horen dat RTL een nieuwe weervrouw zoekt. Iemand met meteorologische kennis om voor de dagelijkse presentatie van het weer. ‘Dit is echt een once in a lifetime ervaring’, zegt ze. ‘Toen bleek dat RTL ook geïnteresseerd was in mij was de keuze snel gemaakt.’ 

‘Ik wil graag bezig blijven met mijn vak’

Ondanks een totaal andere werkomgeving blijft Kroon echt bezig met meteorologie. ‘Bij de luchtmacht kon ik met mijn kennis een steentje bijdrage aan Defensie, nu kan ik dat voor heel Nederland. Het is weer is namelijk iets dat dagelijks aan de orde is.’ De mensen om haar heen vinden haar keuze dapper. ‘Ze vragen zich af of het wel verstandig is om afscheid te nemen van een goede werkgever, maar voor mij is dat geen reden om te blijven. Ik wil graag bezig blijven met mijn vak. Daarbij komt ook kijken dat ik een kindje heb en met militairen als ouders bestaat er een kans dat je beide op uitzending moet. Ook dat was een overweging in mijn keuze.’

x

Spannend

Ondanks de weloverwogen beslissing is het toch even wennen voor Kroon. ‘Het viel mij direct op dat er veel meer vrouwen werken dan bij de luchtmacht en dat de mensen hier meer bezig zijn met hun uiterlijk. Logisch natuurlijk, want dit is wel de televisiewereld.’ Naar eigen zeggen was de meteorologe nooit echt een meisjesmeisje. ‘Als militair ben je niet bezig met je make-up of met je haar. Dat is tegenwoordig wel anders. Nu heb ik een visagist en is kleding een stuk belangrijker.’ Nu Kroon iedere dag op televisie komt, is ze ook bewust van het feit dat ze daarbij de nodige aandacht zal krijgen. ‘Uiteindelijk zal iedereen een mening over mij hebben. Dat kan positief of negatief zijn, maar daarvan zal ik niet wakker liggen. Ik ben daar erg nuchter in.’ Zenuwachtig voor haar eerste uitzending is ze niet. ‘Ik ben daar nog totaal niet mee bezig. Ik word nog ingewerkt en krijg presentatietrainingen. Dat krijgt nu even mijn volledige aandacht. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat lopen en heb er in ieder geval veel zin.’

x