Correctie

In het januarinummer van 2014 staan bij Katten versus kapers op pagina 7 verkeerde namen bij een foto vermeld. De medische ploeg bestaat namelijk kapitein vliegerarts Jacobine Janse (l.) en sergeant 1 Tarinda van der Gouwe. Hierbij dus de juiste informatie. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

Nieuwe brandweerwagens

De Koninklijke Luchtmacht kreeg op 3 maart 8 nieuwe brandweerwagens afgeleverd. Van deze zogenoemde tankautospuiten blijven er 4 op Woensdrecht: 3 voor de Brandweer Opleiding- en Trainings Centrum en 1 voor de basisbrandweer. De overige gaan naar de vliegbases Eindhoven, Gilze-Rijen, Leeuwarden en Volkel.

De meer dan 7 meter lange brandweerwagens kunnen 2.000 liter water meenemen en 200 liter schuim. Ze zijn vooral bedoeld voor het blussen van gebouwen, hulpverlening zoals het openknippen van autowrakken en incidenten met gevaarlijke stoffen. De Rosenbauer AT 2000/200/7 Tankautospuiten vervangen de oude blusvoertuigen die al sinds de tweede helft jaren ‘90 dienst deden.

Foto-expositie The Art of Airpower

Luchtfotograaf en publicist Frank Crébas exposeert vanaf 7 maart een aantal van zijn luchtvaartfoto’s in het gemeentehuis van Urk. Commandant vliegbasis Leeuwarden, kolonel Gerbe Verhaaf, opent die avond de expositie ‘The Art of Airpower’. Een jaar geleden vloog een formatie van drie F-16’s met Crébas als passagier over Urk. Zijn moeder, geboren en getogen op Urk, begroette hem vanaf de vuurtoren. Dit was voor de Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek aanleiding (SCAB) aanleiding om Crébas te vragen voor een primeur: zijn mooiste foto’s exposeren. Door de goed uitgedachte choreografie krijgt hij vliegtuigen op het juiste moment in beeld in het element lucht. Crébas bouwde de laatste jaren een zeer goede band op met de Koninklijke Luchtmacht en andere luchtmachten wereldwijd. Ook de Vliegende Hollander gebruikt zeer geregeld foto’s van zijn hand, zoals in dit nummer.

De expositie loopt door tot 12 mei. Kijk voor meer informatie op www.bluelifeaviation.com en www.scaburk.nl. Foto: Frank Crébas

Bouw Nationaal Militair Museum bijna klaar

De bouw van het Nationaal Militair Museum, is zo goed als afgerond. Onder een dak van 110x250 meter staat een bruto vloeroppervlak beschikbaar van ruim 35.000m2. Dit is inclusief het ultramoderne depot waar een groot deel van de collectie wordt opgeslagen. De inrichting, bijvoorbeeld het bevestigen van 19vliegtuigen aan het plafond, vindt nu al plaats. De toestellen variëren van de lichte Tiger Moth tweedekker tot de 10 ton zware F-15 Eagle. Het gloednieuwe museum toont vanaf 3 oktober de collecties van zowel het Militaire Luchtvaart Museum uit Soesterberg als die van het Legermuseum in Delft. Binnen en buiten staan tal van grote collectiestukken, zoals tanks, pantservoertuigen, helikopters en vliegtuigen. In het gebied rond het museum zijn bovendien een herdenkingsplein, een stiltetuin en een evenemententerrein.

Minister onderscheidt 25ste Air Task Force

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bezocht op 3 en 4 maart de Nederlandse troepen in Afghanistan. In Mazar-e-Sharif reikte de bewindsvrouw samen met Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp gevechtsinsignes en medailles uit. Twee F-16 vliegers kregen de insignes voor het ondersteunen van grondtroepen in nood. Daarnaast ontvingen bijna honderd collega’s de NAVO-medaille of een certificaat omdat ze de medaille al eerder kregen. De militairen werken bij de 25ste Air Taskforce (ATF) of het National Support Element. ATF 25 streek in januari neer in Noord-Afghanistan en vertrekt in mei. Foto: Sergeant-majoor Gerben van Es

Nederland pakt zilver bij homo-emancipatie

Het gaat goed met de acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) in de Nederlandse krijgsmacht. Zo blijkt uit een onderzoek van het The Hague Centre for Strategic Studies. Het kennisinstituut presenteerde op 21 februari de eerste wereldwijde rangschikking. Nederland behaalde de tweede plek.

‘Het is natuurlijk fantastisch dat we 40 jaar na het opheffen van de ban op homoseksualiteit in de Nederlandse krijgsmacht als land op nummer 2 staan. Dat betekent dat er nog wat te winnen valt. In de afgelopen jaren is er gelukkig een hoop verbeterd’, aldus landmachtmajoor Peter Kees Hamstra van Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht.

In het onderzoek van HCSS zijn 103 landen opgenomen. Nieuw-Zeeland staat op de eerste plek. Dit land houdt actieve campagnes om aan te geven dat iedereen, ongeacht seksuele geaardheid, welkom is bij de krijgsmacht.

Alouette voor Luchtvaarttechniek ROC Tilburg

Het ROC Tilburg kreeg op 6 maart een Alouette III voor de opleiding luchtvaarttechniek. Het toestel staan nu in de hangaar op de locatie Stappegoor waar ook al een F-16 en diverse vliegtuigmotoren en -onderdelen staan. Met de komst van de Alouette kunnen de studenten voortaan ook levensecht oefenen op het sleutelen aan een helikopter. Het ROC krijgt het toestel in bruikleen.

Studenten kunnen de opleiding luchtvaarttechniek volgen met én zonder het Defensie-onderwijsprogramma Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). Tijdens de VeVa-opleiding worden jongeren opgeleid voor een baan bij Defensie. Die zit te springen om goede technici voor het onderhouden van militaire vliegtuigen en helikopters. Studenten die de VeVa- en militaire-opleiding halen en bij Defensie zijn aangesteld, ontvangen 4 jaar lang jaarlijks een bruto premie van 2500 euro. Daarmee wil Defensie jongeren stimuleren om voor een opleiding/baan in de techniek te kiezen. Foto: Sven van Roij

VRAGEN AAN OF BIJDRAGEN VOOR DE VLIEGENDE HOLLANDER?

Mail naar vliegendehollander@mindef.nl. Deadline: iedere derde maandag van de maand.