Het UMC Utrecht is een strategische partner van Defensie en is onmisbaar voor het CMH. Door de nabijheid van een universitair medisch centrum is er directe toegang tot academische zorg. Het CMH gebruikt de Spoedeisende Eerste Hulp, de Intensive Care en aanvullende diagnostiek van het UMC Utrecht. 

De medisch specialisten van het CMH participeren in het UMC Utrecht om hun kennis op peil te houden. Ook huren we expertise in. Door deze alliantie is het CMH in staat om volledige tweedelijns zorg te bieden aan de Nederlandse militairen.

Naast deze curatieve samenwerking is er samenwerking met zorgondersteuners van het UMC Utrecht zoals laboratoriumdiensten, ziekenhuishygiëne en IV/ICT. 

Alle overeenkomsten zijn bekeken en aangepast om zo te voldoen aan de veranderende zorgvraag en patiëntbehoefte.

Ook voor het Calamiteitenhospitaal is het UMC Utrecht een belangrijke strategische partner. Ook in 2019 bleek dit belangrijk, zoals bleek tijdens de Utrechtse schietpartij op 18 maart 2019, toen het calamiteitenhospitaal open ging. Hoewel het een civiele opening was, werd ook het CMH personeel hierbij betrokken. https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4646511/calamiteitenhospitaal-30-minuten-klaar-voor-200-patienten

Het CMH werkt boven alles aan de geïntegreerde zorg voor militairen. Dit doet we met verwijzers in de gezondheidscentra en de verschillende Defensie gezondheidszorgbedrijven. We dragen bij aan opleidingen van het Defensie Geneeskundig Organisatie Trainings Centrum (DGOTC) en aan trainingen en oefeningen van 400 Geneeskundig Bataljon. Deze bijdrage bestaat onder andere uit lessen, advies, assistentie en trainingen die medisch specialisten, gespecialiseerde verpleegkundigen en medische ondersteuners verzorgen. Dit gebeurt deels planmatig en deels op afroepbasis. Er wordt tevens samengewerkt met het Instituut Defensie Relatieziekenhuizen (IDR) in de diverse specifieke medische vakgroepen.