Vastberaden en zelfverzekerd stapt Wendy door de gang van haar kantoor. Van den Broek – De Bruijn is naval architect bij DMO. Ze is onderweg naar haar ontwerpersteam. Met hen maakt ze de tekeningen en berekeningen die noodzakelijk zijn voor de bouw van onderzeeboten. Dat ze zich thuisvoelt, is geen toeval. ‘De eerste zes jaar van mijn leven woonde ik in een binnenvaartschip. Het water stroomt door mijn aderen.’ 

Ongewoon publiek

Het is muisstil in de grote zaal van Stadion Galgenwaard. Maar als de minidocumentaire (elders gepubliceerd in dit magazine) die Wendy’s passie voor Defensie in beeld brengt ten einde is, volgt al snel hard applaus. Vandaag horen we geen gejuich van FC Utrecht-supporters. Het vaste publiek maakt voor één dag plaats voor 100 leidinggevenden van DMO (ieder vergezeld door één genodigde) en partners van andere defensieonderdelen. Op deze symbolische locatie, die uitkijkt op de Kromhout Kazerne aan de overkant van de Herculeslaan, vindt vandaag een speciale editie van de top 200 plaats. 

In de ziel

Naval architect Wendy is één van de tientallen collega’s die meewerkte aan de corporate story van DMO. “Dit verhaal geeft geeft de ziel weer van de DMO”, aldus vice-admiraal Arie Jan de Waard. Tijdens de top werd het verhaal, dat het ‘waarom’ van DMO uitdrukt, voor het eerst gepresenteerd. Aan de ruim 200 DMO’ers en partners in de zaal, en via een livestream aan nog eens 1000 DMO’ers verspreid door het land. 

Trots en krachtig

Onder begeleiding van het opzwepende en luide geroffel van twee tamboers lopen stafadjudant Henry Hendriks en Fanny Verhagen richting het podium. Dat juist zij zijn uitverkoren om de corporate story voor te dragen, zal niemand verbazen. Trots en krachtig lezen ze voor. En dat komt aan.

Gevoel onder woorden

Voorlezer Verhagen vertelt enhousiast: “Toen ik auditie deed, landde het verhaal bij mij meteen heel erg. Vandaag merkte ik gelukkig dat dat voor vrijwel iedereen geldt. Mensen knikten instemmend en luisterden aandachtig, met een open houding. Wat ik zelf het mooiste vind? Het brengt het gevoel dat ik al had treffend onder woorden.” 

Indringende stiltes

Dat we ons deze middag bevinden op een brug tussen droom en werkelijkheid, wordt duidelijk snel nadat CDS Rob Bauer het podium betreedt. De prille en tegelijkertijd ervaren commandant der strijdkrachten spreekt overtuigend en schuwt indringende stiltes en luchtige momenten niet. Hij kijkt terug op de bevlogen eerste oktoberweek en blikt vooruit op de toekomst van Defensie. Zijn boodschap is er één van vertrouwen, veiligheid en verantwoordelijkheid.  

In gesprek

Never waste a good crisis”, besluit hij. En met die praktische oproep nog vers in het geheugen gaan de aanwezigen in groepjes met elkaar in gesprek. Over blokkades, wensen en mogelijkheden. Verbinding en de waarde van het individu. Het blijken in de nabespreking overkoepelende thema’s. 

Passende woorden

“Ik ben het meest trots op de sfeer in ons team. Als mensen iets dwarszit, kunnen ze dat zeggen”, besluit Wendy Van den Broek – De Bruijn haar persoonlijke DMO-verhaal. “Ik kan niet de hele wereld gelukkig maken, maar wel de mensen om mij heen helpen gelukkiger te zijn.” Woorden die de lading van de top200 dekken. Luister naar elkaar, toon begrip en maak zelf het verschil.