De top 200 bracht een divers gezelschap aan DMO’ers op de been. Een dwarsdoorsnede van onze organisatie: militairen en burgers, ervaren managers en jonge mensen. De corporate story werd gelanceerd en de Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Bauer deelde zijn visie op de toekomst van Defensie. Wat maakte dat bij de bezoekers los? 

 

Lidy Schooltink, front office-medewerker IT-academy

“Verbinding. Zo zou ik vandaag in één woord omschrijven. Ik ben trots op DMO en onze corporate story. Maar ik hoop dat er ook na vandaag dingen veranderen. Ik was vorige week 40 jaar in dienst, dus ik heb binnen Defensie al heel wat meegemaakt en gezien. Dat maakt me realistisch. De woorden van CDS Bauer, daar herkende ik me in. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Dat is belangrijk.”

Henry Hendriks, stafadjudant JIVC

“Wie is DMO en waarom doen we wat we doen? Over die vragen heb ik vanaf het begin meegedacht. En vandaag mocht ik ons verhaal op het podium voordragen. Met het eindresultaat ben ik ontzettend blij. Het is een verhaal dat je goed kunt vertellen. En het geeft mensen het gevoel dat ze ertoe doen. Ik hoop ook dat het besef kweekt dat niet alles beter is buiten DMO.”

Mariëtte Schijen, hoofd Afdeling Projectondersteuning

“De toespraak van CDS Bauer vond ik realistisch. Met het oog op vorige week kun je niet alleen maar positief zijn. Ik ben het met hem eens dat het er niet om gaat wie iets fout heeft gedaan. Het draait er juist om of we het goed hebben gedaan, of we alles hebben gegeven. De corporate story kan ons motiveren ons werk nog beter te doen.” 

Wendy Kwaks, plaatsvervangend programmamanager transitie krijgsmacht

“Ik zie mezelf als idealist. Ik krijg er vleugels van bij te dragen aan een hoger doel, zoals de missie van Defensie. Het ‘waarom’ van DMO sluit daar erg goed bij aan en benadrukt dat DMO belangrijk is. Met zo’n verhaal kun je thuiskomen. Samenwerken met DMO doe ik dan ook heel graag. Sterker nog: ik zou er zelf willen werken.”

Yeb-Jan Joustra, projectleider reservisten en werkstudenten

“Van nature is DMO een redelijk gesloten organisatie. Maar om ons werk nog beter te doen is het belangrijk om dichterbij de maatschappij te komen. Om expertise te delen én binnen te halen. Interactieve sessies zoals die tijdens de top 200, kunnen daarbij helpen. DMO is een eenheid in verscheidenheid, en daar moeten we gebruik van maken door te luisteren en van elkaar te leren.”