Tekst Evert Brouwer
Foto Diversen
Leopard 2A8 in bestelling
Litouwen heeft de aankoop bevestigd van 54 Leopard 2A8-gevechtstanks bij KNDS in Duitsland. Ook Kroatië krijgt 50 van deze krachtpatsers en levert in ruil daarvoor oude M-84 gevechtstanks aan Oekraïne.
De tanks en ondersteunende voertuigen gaan in Litouwen een nieuw gevormd tankbataljon vormen onder de gemechaniseerde Iron Wolf Brigade.
Kroatië heeft een deal met de Duitse regering gemaakt om de Leopard 2A8 te verwerven. Het land levert 30 M-84A4 Sniper tanks en even zoveel M-80 infanteriegevechtsvoertuigen aan Oekraïne, in ruil voor een verlaagde prijs voor de 50 Leopards.
De M-84A4 Sniper is een in voormalig Joegoslavië geproduceerde gemoderniseerde T-72. De tank is vanaf 1996 gebouwd en bezit onder andere nachtzichtmiddelen, een nieuw vuurleidingssysteem en een krachtige motor.
Bron: Army Technology
De een munitie, de ander artillerie
De materieelorganisatie van Zuid-Korea heeft de Warmate 3 loiteringmunitie besteld bij de WB Group, een Pools defensiebedrijf.
In omgekeerde richting is de artillerie van de Poolse krijgsmacht voorzien van de eerste vier van 218 Homar-K-lanceerinrichtingen. Het is een aangepaste versie van het K239 ‘Chunmoo’ multiple launch rocket system van Hanwha.
Volgens WB Group omvat de deal 10 sets van de Warmate, waaronder ongeveer 200 stuks munitie en bijbehorende oefensystemen. Het is de eerste keer dat een Pools defensiebedrijf exporteert naar Zuid-Korea. Het benadrukt de groeiende defensiebanden tussen de twee landen. Eerder heeft Polen al geïnvesteerd in 150 K9 Thunder zelfrijdende houwitsers en 1180 K2 gevechtstanks uit Zuid-Korea.
Bron: The Defence Post
Stormram wijkt voor Panther
De KF51 Panther gevechtstank vormt de basis voor de nieuwe tank die de Ariete (Stormram) in het Italiaanse leger vervangt.
De Ariete, een ontwerp van Fiat en Iveco, is sinds 1995 in gebruik. De Italiaanse landmacht koopt 132 Panthers en nog eens 140 ondersteunende voertuigen, zoals bergings- en genietanks en bruggenleggers.
De Italiaanse versie van het Ketten Fahrzeug 51 wordt waarschijnlijk voorzien van een 130 mm kanon. Dat is bekend gemaakt nadat de samenwerking tussen defensiegiganten Rheinmetall (Duitsland) en Leonardo (Italië) is beklonken.
Het Italiaanse materieelprogramma voorziet verder in de aanschaf van meer dan 1.000 pantserwagens in 16 varianten. Ook die komen van Rheinmetall. Behalve de personeelscarrier komen er ook luchtafweer- (de beproefde Skyranger), verkennings- en antitankversies. Alle modellen krijgen een modulair ontwerp en het infanteriegevechtsvoertuig KF41 ‘Lynx’ van Rheinmetall vormt de basis. In totaal is €23 miljard gereserveerd.
Italië wordt de tweede gebruiker van de Panther. Eerder kocht Hongarije al deze tanks bij Rheinmetall. (foto: Rheinmetall)
Bron: European Security&Defence
Super Tucano naar Paraguay
Niet alleen in Europa zijn landen bezig met het versterken van de Defensie. In Zuid-Amerika dringt het ook goed door dat veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.
De luchtmachten van Paraguay en Uruguay hebben ieder 6 A-29 Super Tucano’s van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer aangeschaft. De levering van de eerste toestellen moet al volgend jaar beginnen. Embraer lanceerde in april 2023 de exportversies van de Super Tucano, die meer taken aankunnen.
Deze toestellen hebben mogelijkheden voor extra bewapening om grondtroepen te kunnen steunen. Standaard is het vliegtuig voorzien van 2 .50 machinegeweren. Hoewel Paraguay en Uruguay niet direct worden bedreigd door andere naties, neemt het illegale vliegverkeer door drugstransporten toe. Behalve Brazilië beschikken ook de luchtmachten van Chili, Colombia en Ecuador over de A-29. (Foto: Embraer)
Bron: Embraer
Zonder vlieger
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Sikorsky/Lockheed Martin gaat een UH-60M Black Hawk van het Amerikaanse leger ombouwen tot een drone.
Het bedrijf heeft daarvoor $6 miljoen van de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) ontvangen. Daarvoor wordt het autonome vliegsysteem ALIAS/MATRIX van het bedrijf op de helikopter geïnstalleerd. Volgens Sikorsky biedt de UH-60MX het US Army Combat Capabilities Development Command (DEVCOM) de kans een breed scala aan tests uit te voeren en te evalueren. (Foto Sikorsky)
Bron: aerotime
Pendjari weer in de vaart
De marine van het Afrikaanse Benin komt langzaam aan weer op sterkte. De Nigeriaanse Naval Dockyard Limited (NDL) heeft de reparatie en renovatie van de eerste van de zes schepen van de Beninse marine afgerond.
De Benin Republic Navy (BRN) beschikt over voormalige Chinese patrouilleboten, omgedoopt tot de Matelot Brice Kromasse-klasse,
en zogenoemde Safe Riverine Boats van de Amerikaanse marine. Ze waren door intensief gebruik en achterstallig onderhoud nauwelijks meer inzetbaar. Het eerste schip dat de update heeft gehad, is de BNS Pendjari (foto).
De schepen moeten als ze weer zeewaardig zijn de belangrijke haven van Cotonou en de kustlijn van de door piraten geteisterde Golf van Guinee beter te beschermen.
Bron: Pulse Nigeria
ATAK landt in Afrika
Meer nieuws uit Nigeria. De luchtmacht van dat land heeft wederom twee T129 ATAK-aanvalshelikopters uit Turkije ontvangen. Precies een jaar geleden gebeurde dat ook al.
De ATAK is een zeer geavanceerde, tweemotorige aanvalshelikopter die is ontworpen voor gewapende verkennings- en aanvalsmissies. De geavanceerde functies omvatten een speciaal elektro-optisch FLIR-systeem en geavanceerde elektronische oorlogsvoering en tegenmaatregelen. De helikopter kan verschillende bewapening dragen, zoals UMTAS-antitankraketten en CIRIT 70mm-raketten.
De T129's vullen de huidige vloot van Nigeriaanse helikopters aan, waaronder de Russische Mil Mi-24/35 Hind en Agusta A109 lichte aanvalshelikopters. (Foto Tusas Engine Industries)
Bron: Military Africa
8x8 gevechtsvoertuigen voor Marokkaanse defensie
Marokko is een partnerschap aangegaan met het Indiase Tata Advanced Systems Limited (TASL) om de Wheeled Armoured Platform (WhAP) 8×8 pantservoertuigen in eigen land te produceren.
Marokko probeert de eigen defensie-industrie meer in te schakelen om zo de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers te verminderen. De productiefaciliteit in Casablanca is naar verwachting binnen een jaar operationeel. De eerste WhAP 8×8 infanteriegevechtsvoertuigen rollen dan anderhalf jaar later van de productielijn. Dat moeten er uiteindelijk honderd per jaar worden. Hoewel de Royal Armed Forces de belangrijkste afnemer van de gepantserde voertuigen is, zijn er al plannen voor export naar andere Afrikaanse landen. (Foto Tata)
Bron: Military Africa
Beter beeld
De Indiase strijdkrachten krijgen eind dit decennium de beschikking over 15 MQ-9B Sea Guardians en 16 Sky Guardians.
De MQ-9B is een zogenoemd High Altitude Long Endurance (HALE) Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) van het Amerikaanse General Atomics. Voor de 31 toestellen legt India $3,5 miljard op tafel.
De Sea Guardians zijn vanzelfsprekend voor de Indiase marine. De luchtmacht en de landmacht verdelen de 16 Sky Guardians eerlijk.
In het contract is twee jaar logistieke ondersteuning opgenomen. (Foto US Navy)
Bron: Hindu Times
Zweden trekt de portemonnee
Zweden schroeft de komende jaren de defensiebegroting flink op. Er komt €15,9 miljoen bij, waarmee de defensie-uitgaven in 2028 op 2,6% van het BBP komen. Nu is dat 2,2%.
Het verlanglijstje van de regering-Kristersson liegt er dan ook niet om. De vijf stealthy Visby-klasse korvetten (op de foto HSwMS Härnösand) worden geüpgraded en uitgerust met luchtverdedigingssystemen. Tegelijk start de marine met de verwerving van drie grotere Luleå-klasse korvetten, waarvan de eerste in 2030 in het water moet liggen.
De luchtmacht krijgt drie extra Globaleye-surveillancevliegtuigen, een nieuwere versie van de JAS 39 Gripen-straaljager en Black Hawk-helikopters. De landmacht wordt voorzien van meer tanks en pantservoertuigen, meer drones en extra Archer-luchtverdedigingssystemen.
Om al dat materieel te bemannen neemt ook de omvang van de strijdkrachten met ongeveer 27.000 mannen en vrouwen toe, tot ongeveer 115.000 mensen. (Foto US Navy)
Bron: government.se
Turks geweer naar Kameroen
De Special Forces van het Kameroense leger, het Rapid Intervention Battalion (BIR), heeft een nieuw wapen: de in Turkije geproduceerde MPT-76.
De MPT-76 is eind jaren 2000 ontwikkeld door MKEK als een next generation servicegeweer voor de Turkse troepen. Het ontwerp van de MPT-76 is gebaseerd op een eerder prototypewapen, de Mehmetcik-1. Die was op zijn beurt geïnspireerd door de Duitse HK-416, die onder meer in gebruik is bij het Korps Commandotroepen (KCT) en de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart (GBB) van de Koninklijke Marechaussee.
De MPT-76 wordt geproduceerd in drie looplengtes, waarvan de langste is bedoeld voor gebruik in de rol van aangewezen scherpschutter. De Kameroense versie heeft de 16-inch loop. De MPT-76 is in gebruik bij het Turkse leger. Het wapen is verder geëxporteerd naar Azerbeidzjan, Senegal en Somalië.
Bron: The Defence Post
Rafale F5 vliegt met ‘drone’
Het Unmanned Combat Aerial Vehicle (UCAV)-programma van de Franse Defensie is gelanceerd als onderdeel van de ontwikkeling van de Rafale F5-standaard.
Het programma is gericht op de ontwikkeling van een gevechtsdrone die samen met de Rafale-straaljager opereert, waardoor de capaciteiten worden verbeterd en het operationele bereik wordt vergroot.
De drone krijgt stealth-technologieën en een autonome besturing (met man-in-the-loop). Als onderdeel van het Rafale F5-programma is de UCAV volledig geïntegreerd in de systemen van de straaljager, wat naadloze coördinatie en gegevensuitwisseling mogelijk maakt. Het stelt de Rafale in staat stellen om het sensorbereik te vergroten, doelen op grotere afstanden aan te vallen en missies met een hoog risico uit te voeren, zonder piloten in gevaar te brengen.
Deze UCAV profiteert van de prestaties van het nEUROn-programma van Dassault, waarbij zes landen zijn betrokken. De nEUROn voltooide de eerste vlucht in december 2012. Tot nu toe zijn er meer dan 170 testvluchten uitgevoerd. (Foto Dassault)
Bron: defence-update
Meer mortieren voor Spanje
Het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall heeft van de Spaanse overheid de opdracht gekregen om 84 81mm Dual EIMOS-mortiersystemen te leveren.
Met de Spaanse dochteronderneming Expal Munitions is een raamovereenkomst gesloten met een omvang van circa €150 miljoen. Volgens Rheinmetall zijn de systemen tussen eind 2024 en eind 2027 beschikbaar.
De afkorting EIMOS staat voor Expal Integrated MOrtar System, een mortier op een licht terreinvoertuig, dat begin 2010 al door het Spaanse leger is besteld. Dit gaat echter om de Dual EIMOS, een doorontwikkelde versie, die een paar jaar geleden door het Spaanse Korps Mariniers is aangeschaft.
Bron: Hartpunkt.de
Tejas voor DRC
De luchtmacht van de Democratische Republiek Congo (DRC) zoekt naar een manier om te moderniseren.
Er is interesse in het Tejas Mk1 multi-role vliegtuig van Hindustan Aeronautics Limited (HAL) uit India. Congo beschikt over een verouderde vloot Russische vliegtuigen als de Su-25 FrogFoot, de MiG-23 en Mil Mi-24 helikopters. De komst van de Tejas Mk1 zou een flinke verbetering zijn met z’n geavanceerde technologie en verbeterde gevechtsmogelijkheden.
Bron: Defence.in
Meer C-390’s in NAVO
Het Tsjechische Ministerie van Defensie heeft een contract getekend voor de aanschaf van twee Embraer C-390 Millennium multi-missie transportvliegtuigen.
Behalve het vliegtuig levert de Braziliaanse vliegtuigbouwer een uitgebreid trainings- en ondersteuningspakket aan de Tsjechische luchtmacht om een soepele integratie van het vliegtuig in haar transportvloot te garanderen. De Tsjechische luchtmacht beschikt nu over zes Casa’s C-295, twee A319CJ’s en zes in eigen beheer gebouwde L-410 turbojets. Die laatste stammen uit de jaren 70 van de vorige eeuw.
Naast Tsjechië is de C-390M gekozen door drie NAVO-landen, te weten Nederland, Hongarije en Portugal. Ook Oostenrijk, Brazilië en Zuid-Korea hebben voor dit transporttoestel gekozen. (foto: Embraer)
Bron: Embraer
Nóg een nieuwe ‘drone’
Denel Aerospace heeft een nieuw Rotary Wing Unmanned Aerial System (RW-UAS) geïntroduceerd. Het toestel is primair ontworpen voor verkenning en bewaking.
Het Zuid-Afrikaanse Denel is niet onbekend op het terrein van (onbemande) vliegtuigen. Samen met kennisinstituten is het al bezig met een onbemande helikopter (de Prowler) en een bemand vliegtuig (Small African Regional Aircraft – SARA).
De RW-UAS, een resultaat van dit onderzoek, is uitgerust met optische sensoren en (optioneel) een radarsensor.
De standaardsensoren omvatten een warmtebeeldcamera, een high-definition kleurencamera, een autotracker, een laserafstandsmeter en een doelaanwijzer.
De RW-UAS beschikt over automatische verticale start en landing en kan autonoom 10 uur lang opereren met de standaardlading. Met een extra lading van 80 kg kan het vier uur vliegen. Het maximale startgewicht is 560 kg. (Foto: Denel)
A321MPA wint
De nieuwe A321 MPA (Maritime Patrol Aircraft) wordt, als het aan de Franse regering ligt, de opvolger van de Brequet Atlantique 2.
In het PATMAR-programma van de Franse marine waren twee gegadigden. Naast de Airbus was dat de Falcon 10X, een zakenjet van de Franse firma Dassault. De A321MPA is het Europese antwoord op de Amerikaanse Boeing P8 Poseidon. (foto Airbus)
Bron: aerospaceglobalnews.com