Tekst Evert Brouwer
Foto Diversen

Nieuw opleidingsvliegtuig

De Amerikaanse marine heeft de eerste twee T-54A-vliegtuigen ontvangen, die de T-44C Pegasus vervangen. Ze komen op Naval Air Station Corpus Christi in Texas te staan. Daar is de Training Air Wing 4 gevestigd.

De komst van deze toestellen betekent een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van  marinevliegers. Die gebruiken de trainer om hun wings te verdienen voor vliegtuigen als de P-8A Poseidon, de E-2D Advanced Hawkeye en C-130 Hercules. Er zijn 64 T-54A’s in bestelling, wat een militaire versie is van de Beechcraft King Air 260 van Textron Aviation. De T-44C Pegasus was echt een gouwe ouwe: het lesvliegtuig is al sinds 1977 in dienst. (Foto: Anne Owens)

De T-54A is geland en wordt door drie luchtmachtmilitairen bekeken.
Scheidingslijn

Japan test THeMIS

Milrem Robotics heeft een contract gekregen voor de levering van drie THeMIS onbemande grondvoertuigen aan de Japanse strijdkrachten.

Het land van de rijzende zon is daarmee de zestiende klant voor het Estse bedrijf, dat vijftien verschillende UGV’s heeft ontwikkeld. Ook in ons land is de THeMIS in gebruik.

De aanschaf is gedaan binnen het onlangs geïntroduceerde Rapid Acquisition Program. Japan is bezig om in hoog tempo de defensiecapaciteiten op te bouwen. (Foto: sergeant-majoor Aaron Zwaal)

Bron: Milrem

Een THeMIS van Milrem met mitrailleur op een oefenterrein.

Beter horen

Bij Rheinmetall denk je snel aan houwitsers, tanks en munitie. De defensiereus produceert veel meer, getuige het raamcontract met een waarde van € 400 miljoen voor tactische communicatieapparatuur met gehoorbeschermingsfunctie voor de Bundeswehr. In het Duits SmG genaamd: Sprechsatz mit Gehörschutz.

Het Duitse technologiebedrijf heeft de opdracht gekregen om tot 191.000 sets te leveren. Het contract heeft een looptijd van zeven jaar. Behalve de gecombineerde headset omvat de levering verschillende push-to-talk (PTT)-knoppen en verschillende kabelsets voor aansluiting op een reeks radio's en boordcommunicatiesystemen. Rheinmetall heeft twee fabrikanten betrokken als onderaannemers voor het project: 3M Peltor voor de ComTac VIII-headset en CeoTronics AG met de CT-Multi PTT 1C en 3C. De SmG is compatibel met de door Rheinmetall geleverde nieuwe gevechtshelm en met andere Bundeswehr-helmtypen. (foto: Rheinmetall)

Bron: Rheinmetall

Een headset van Rheinmetall

Vliegende munitie

Het US Marine Corps (USMC) heeft drie bedrijven geselecteerd voor het Light Loitering Munitions-programma.

Het doel is om kleine eenheden uit te rusten met een bewapende drone en ze zo te testen. AeroVironment, met de Switchblade 300 Block 20 (foto), Anduril Industries, met de ALTIUS 600-700, en Teledyne FLIR met hun lichte naamloze toestel zijn de gelukkigen.

Ze strijden om een vijfjarig contract ter waarde van €231 miljoen voor de het Organic Precision Fires-Light-programma.

Oefenhelikopter

De Britse evenknie van COMMIT, Defense Equipment & Support (DE&S), heeft bij Airbus Helicopters zes H145-helikopters besteld met een contractwaarde van omgerekend €141 miljoen.

De helikopters worden ingezet voor oefeningen en search&rescue op Cyprus en ter ondersteuning van jungletraining in Brunei. Deze taken worden momenteel nog uitgevoerd door de Airbus Puma, die vanaf 2026 wordt vervangen door de H145. (Foto: Airbus)

Een helikopter van het type H145 in volle vlucht.

Meer munitiefabrieken

Wereldwijd is er een groot tekort aan munitie en daarop reageert een aantal bedrijven. Saab start in de Verenigde Staten een nieuwe geavanceerde productiefaciliteit en een innovatiecentrum om de productiecapaciteit van te vergroten.

De definitieve locatieselectie is dit jaar voorzien gepland voor 2024, terwijl de productie in 2026 van start gaat. Het gaat dan voornamelijk om  raketwapensystemen.

Ook in Litouwen komt een munitiefabriek. In een Memorandum of Understanding (MoU) zijn Rheinmetall en de Litouwse regering het eens geworden over de randvoorwaarden voor een locatie voor de productie van artilleriemunitie. Het land is ook geïnteresseerd om in een samenwerking met Polen een regionaal logistiek centrum voor het High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS)-munitie op te zetten. Beide landen hebben dit systeem al gekocht, maar zijn van plan er in de toekomst meer aan te schaffen.

Bron: diversen

Een rij met 155 millimeter granaten.

Fincantieri scoort met PPA’s

Fincantieri gaat twee schepen van zijn nieuwe Thaon di Revel-klasse leveren aan Indonesië.

Het contract ter waarde van 1,18 miljard euro is onlangs getekend. De Italiaanse marine vaart al met twee van deze PPA’s (Pattugliatore Polivalente d'Altura - Multipurpose Offshore Patrol Vessel).

De schepen waarop de bestelling betrekking heeft - oorspronkelijk bestemd voor de Italiaanse marine - worden momenteel gebouwd en gemonteerd op de scheepswerf in Riva Trigoso-Muggiano.

De interesse van het Indonesische Ministerie van Defensie werd vorig jaar gewekt tijdens een havenbezoek van de Francesco Morosini, het tweede schip van de PPA-klasse van de Italiaanse marine. De relatie tussen de Italiaanse scheepsbouwer en Indonesië is niet nieuw. Eerder bestelde het land al zes fregatten van de Europese FREMM-klasse bij Fincantieri, dat deze schepen samen bouwt met het Franse Naval. (foto: Fincantieri)

Bron: Fincantieri

VK gaat hypersonisch

Vóór het einde van het volgende decennium wil het Verenigd Koninkrijk de eerste in eigen land geproduceerde hypersonische kruisraket operationeel hebben.

Het Britse Ministerie van Defensie (MoD) heeft erop aangedrongen dat het nieuwe wapen volledig in Groot-Brittannië wordt ontworpen en gebouwd, met een deadline voor ingebruikname tegen het einde van het decennium. Het nieuws komt kort nadat premier Rishi Sunak bekend maakte de komende jaren 2,5% van het bruto binnenlands product aan defensie te besteden.

Bron: Aerotime News

Eurotank op komst

Meer nieuws voor de toekomst: KNDS Duitsland en Frankrijk, Rheinmetall AG, Rheinmetall Landsysteme en Thales gaan aan de slag om het project Main Ground Combat System (MGCS) van de grond te tillen.

Dit pantservoertuig moet op termijn de Franse Leclerc en de Duitse Leopard 2 gevechtstanks vervangen.

De Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu en zijn Duitse collega Boris Pistorius hebben hiervoor eind april een overeenkomst ondertekend. Het Frans-Duitse partnerschap betekent een belangrijke stap voor de Europese defensie-industrie. De sterke punten van de verschillende deelnemers, waaronder KNDS, een joint venture tussen de Duitse fabrikant Krauss-Maffei Wegmann en de Franse fabrikant Nexter Systems, worden gecombineerd.

Deze samenwerking heeft niet alleen tot doel de militaire capaciteiten te vergroten, maar ook de integratie binnen de bredere Europese defensie-industrie te bevorderen. Volgend jaar moet een projectgroep in de benen zijn.

Bron: Defencenews.com

Animatie van vier nieuwe tanks.
Scheidingslijn

Chunmoo wordt Homar

Hanwha Aerospace gaat Polen voorzien van nog eens 72 K239 Chunmoo raketsystemen met CTM-290 geleide raketten.

Het nieuwste contract vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 1,6 miljard dollar. In 2022 schafte Polen al 288 Chunmoo ’s aan en daarvoor is 3,55 miljard dollar vrij gemaakt. In dat bedrag zijn precisiemunitie en logistieke- en trainingsondersteuning opgenomen.

De Chunmoo is geïntegreerd in het Jelcz 8x8-voertuig en wordt in Poolse dienst Homar-K genoemd. De Homar-K krijgt een Pools gevechtsmanagementsysteem en andere componenten en subsystemen.

Hanwha is zo’n beetje hofleverancier voor de Poolse landmacht, met de K9PL houwitsers, de SNT Motiv K4 40 mm automatische granaatwerpers, Korea Aerospace Industries (KAI) F/A-50 lichte gevechtsvliegtuigen, Kia Motors K153 Raycolt lichte tactische voertuigen (KLTV), evenals als de Hyundai Rotem K2 gevechtstanks.

Opstelling van het raketsysteem dat Polen heeft gekocht.
Scheidingslijn

Meer helikopters

De Amerikaanse luchtmacht heeft Boeing een contract gegund ter waarde van €163 miljoen voor de productie van nog eens 7 MH-139A Grey Wolf helikopters.

Deze order brengt het totale aantal vliegtuigen onder contract op 26. De toewijzing volgt op de eerste vlucht van het productietoestel in december vorig jaar. Deze helikopter ondergaat op dit moment aanvullende tests, andere helikopters bevinden zich in verschillende fases van de productie. De MH-139A is inzetbaar voor meerdere missies, zoals reddingsacties (search and rescue) en het transport van troepen en vracht

Gebaseerd op de beproefde AW139 van Leonardo Helicopters is de militaire versie uitgerust met op maat gemaakte militaire uitrusting van Boeing. De MH-139A is voorzien van geavanceerde state-of-the-art technologie, waarmee operators hun missie snel, stil, efficiënt en veilig kunnen voltooien.

De Grey Wolfs zijn bedoeld als vervanger voor de legendarische UH-1. Aanvankelijk stonden er 74 op de rol, maar het is de vraag of dat aantal ooit bereikt wordt. (Foto: US Army)

Bron: Boeing

De MH-139 stijgt op van een vliegveld.
Scheidingslijn

Rafales komen aan in Zagreb

De eerste zes van twaalf bestelde Rafale-gevechtsvliegtuigen zijn aangekomen in Kroatië.

President Zoran Milanović én premier Andrej Plenković kwamen de Rafales hoogst persoon begroeten op operationele basis 91 nabij Zagreb.

De toestellen zijn overgenomen van de Franse luchtmacht als onderdeel van een investeringsplan om de operationele kracht van de Kroatische luchtmacht te versterken. Vliegers uit Kroatië hebben hun opleiding in Frankrijk gehad.

Kroatië koopt twaalf Rafale-straaljagers ter vervanging van de bijna versleten MiG-21-vliegtuigen. De totale kosten zijn zo’n €850 miljoen. De volgende batch van zes Rafales komt eind dit jaar. Kroatië wil dan medio 2025 een compleet squadron oprichten. (Foto: Rafale)

Bron: theaviationist.com

Een Kroatische Rafale in een shelter.
Scheidingslijn

Bulderende Boxer

De Britse en Duitse regering hebben besloten tot de gezamenlijke aanschaf van de pantserhouwitser RCH 155.

De bouw van de nieuwe artilleriesystemen, met het Boxer pantserwielvoertuig als basis, gebeurt zowel in Groot-Brittannië als in Duitsland. De RCH 155, ook bekend als de remote controlled (van afstand bestuurbare) houwitser, betekent een grote vooruitgang in artillerietechnologie. Ontwikkeld en vervaardigd door het Duitse defensiebedrijf KNDS Deutschland (voorheen Krauss-Maffei Wegmann) heeft de RCH 155 de beste eigenschappen van de Panzerhaubitze 2000 en het Donar-artilleriesysteem gecombineerd.

Hoeveel er precies uit de fabriek gaan rollen is nog niet bekend, wel dat er direct achttien zijn gereserveerd voor Oekraïne. (foto KNDS)

Bron: Brits ministerie van Defensie

Een RCH 155 in opstelling.