Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 04

In 't kort

Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie trekt een half miljard uit voor extra munitie

De dreiging van een grootschalig conflict neemt toe. Daarom trekt Defensie sneller dan gedacht € 500 miljoen uit om meer munitie aan te schaffen. Dit meldde staatssecretaris Christophe van der Maat op 15 mei aan de Tweede Kamer.

De internationale veiligheidssituatie verslechtert en de onzekerheid neemt toe. Nederland, de NAVO-bondgenoten en Europese partners moeten Oekraïne blijven steunen. Maar ze moeten ook hun eigen voorraden sneller verhogen.

Defensie bestelt daarom onder meer vuursteunmunitie (artillerie- en mortiergranaten) en GPS-geleide munitie voor raketartillerie. Maar ook luchtverdedigingsraketten, antiradarraketten voor de F-35 en antitankraketten zijn hard nodig. Daarnaast schaft de organisatie extra granaten aan voor scheepsgeschut en pyrotechnische (explosieve) middelen voor zelfbeschermingssystemen.

Snellere aanschaf van luchtverdedigingssystemen
Noorwegen verwerft dezelfde luchtverdedigingssystemen. Dit land biedt Nederland de mogelijkheid om versneld de Short Range systemen te bestellen bij het Noorse consortium Kongsberg Defence & Aerospace. Defensie heeft daarom besloten om via een proefproject een aantal onderdelen met een lange productie- of levertijd sneller te kopen dan was gepland.

Meer medewerkers en meer bunkers
Voor de extra munitie heeft Defensie meer personeel nodig. De organisatie neemt enkele tientallen medewerkers aan voor het beheer en de opslag van voorraden. Ook gaan zij zich bezig houden met inkoop, veiligheid en typeclassificatie.

Een grotere munitievoorraad vraagt ook om meer bunkers voor een veilige opslag. Defensie heeft daarom munitiecomplexen die eigenlijk zouden worden afgestoten, weer in gebruik genomen. In deze locaties is genoeg ruimte. Ook beschikken ze over de benodigde vergunningen.

Streepje

Zestien ton zwaar röntgensysteem geplaatst in nieuwe munitiewerkplaats Soesterberg

Bij de bouw van de nieuwe munitiewerkplaats voor de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in Soesterberg is op 17 mei een mijlpaal bereikt. Bouwvakkers hebben een zestien ton zwaar 3D-röntgensysteem in het gebouw geplaatst. Het apparaat biedt militairen van de EOD de mogelijkheid om de zwaarste bommen en granaten te onderzoeken.  

Het nieuwe röntgensysteem staat op een granieten blok. Met behulp van hijskranen is het apparaat in de nieuwe munitiewerkplaats gehesen.

De voorbereidingen voor de plaatsing duurden ruim een jaar. Het gebouw is eerst voorzien van extra dikke muren. Deze moeten beschermen tegen de straling van de scanner.  Ook heeft de werkplaats een zeer zware vloer gekregen om het systeem te kunnen dragen.

Pas nu het röntgenapparaat is geïnstalleerd, kan het dak op het gebouw. De oplevering van de munitiewerkplaats staat gepland voor juni, maar moet daarna nog van het nodige interieur voorzien worden en keuringen ondergaan.

Sterkere straling

“Het formaat van de scanner heeft twee voordelen”, vertelt luitenant Ron Mennega, commandant van de munitiewerkplaats EOD. “Er passen grote objecten in. En door de omvang is de kracht van de straling ook groter. We kunnen munitie dus beter doorstralen en de constructie ervan bepalen.” 

Instructiemodellen

Met bijbehorende software valt uiteindelijk een dwarsdoorsnede van de munitie te maken. Als van een munitieartikel zelf geen instructiemodel gemaakt kan worden, vanwege de veiligheid, kan een 3D-printer deze vervolgens uitprinten. Zo ontstaat een zogenoemd instructiemodel van een bom of granaat.

"Het maken van deze instructiemodellen en het vergaren van kennis over munitie is onze belangrijkste taak op de werkplaats. De plaatsing van dit röntgensysteem is dus een belangrijk moment", aldus Mennega.

Ingepakt Röntgenapparaat wordt met kraan in ruimte getild.
Streepje

Nieuwe software maakt distributie IT-middelen Defensie eenvoudiger

Het Logistiek Centrum JIVC (LogCen) heeft nieuwe bedrijfssoftware. Aanvragen die gebruikers invoeren worden voortaan volledig digitaal tot pickorders in SAP EWM (Extended Warehouse Management) verwerkt en papierloos met scanners gepickt. De logistiek en levering van bijvoorbeeld computers, schermen, telesticks, toetsenborden en muizen wordt daardoor eenvoudiger.

Medewerkers van het LogCen JIVC in Huis ter Heide kunnen nu met een scanner de juiste apparatuur bij een order zoeken. De directeur van de Directie Aansturen Operationele Gereedheid (DAOG), Generaal-Majoor Ernst Dobbenberg , demonstreerde dat tijdens de bijeenkomst. Dit deed hij samen met medewerkers van het LogCen JIVC, directeur programma Roger en de voorzitter van de Program Board.

Eerste stap

De invoering van het SAP Extended Warehouse Management (SAP EWM) is een eerste stap in de modernisering van alle magazijnen en depots van Defensie. Dit is een onderdeel van programma Roger wat mede door COMMIT wordt uitgevoerd. Het nieuwe systeem draagt bij aan een betere verwerking van bestellingen van IT-apparatuur, zoals de thuiswerkmiddelen.

“Het werken met scanners in plaats van met papieren pickorders zal efficiënter zijn en minder foutgevoelig”, aldus generaal Dobbenberg. “Hierdoor hoeven we minder bezig te zijn met het blussen van brandjes en komen we steeds meer in control.” Eind 2025 moeten alle depots van Defensie operationeel zijn.

Lesje geschiedenis

Bij de presentatie van de nieuwe software voor het LogCen benadrukte Dobbenberg het belang van logistieke systemen met een lesje geschiedenis.

“Infantry wins battles, logistics wins wars. Dit zijn woorden van de Generaal John J. Pershing”, aldus Dobbenberg. “Pershing was commandant van de Amerikaanse expeditionaire troepenmacht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn vader volgde tijdens de Amerikaanse burgeroorlog als handelaar de troepen van de Unie. Hij voorzag in hun bevoorrading. We zullen ook allemaal begrijpen dat het voor de Nederlandse krijgsmacht van het grootste belang is dat ook wij onze logistiek op orde hebben”, verklaarde Dobbenberg. “We moeten het op orde houden en continu blijven verbeteren. Dat daar anno 2024 ook een belangrijke IT component bij komt kijken, had Pershing vast niet voorzien.”

Druk op knop van introductie nieuwe ordersysteem.
Streepje

Technische problemen Zr.Ms. Karel Doorman onderweg naar Rode Zee

Zr.Ms. Karel Doorman heeft te kampen gehad met technische problemen aan een van de wapensystemen. Deze waren ontstaan na vertrek vanuit Den Helder en zijn na twee dagen verholpen.

Het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip was onderweg naar de Rode Zee waar het aansluit bij Aspides. Deze operatie is bedoeld om een vrije doorvaart te handhaven, sinds de aanvallen van Houthi’s.

De taak van het marineschip is militaire schepen te voorzien van brandstof zodat ze daar de Rode Zee niet voor hoeven te verlaten. In het gebied is bovendien behoefte aan medische capaciteit. Ook daar kan Zr.Ms. Karel Doorman in voorzien.

Boeg van Zr.Ms. Karel Doorman met touwen aan de kade.
Streepje

Werf dagvaardt Defensie om gunning bouw onderzeeboten

Thyssenkrupp Marine Systems heeft Defensie gedagvaard. De werf is het oneens met het gunningsbesluit voor de bouw van 4 nieuwe onderzeeboten. Dat liet staatssecretaris Christophe van der Maat de Kamer op 30 april weten.

[Defensie koos onlangs voor het Franse Naval] Dat gebeurde na een zorgvuldig offertetraject. Thyssenkrupp Marine Systems was een van de drie kandidaat-werven.

Defensie bestudeert de dagvaarding met de Landsadvocaat.

Streepje

Eerste vernieuwde Apache-helikopters gevechtsgereed

De gemoderniseerde Apache Echo gevechtshelikopters zijn vanaf 18 april gevechtsklaar. Op Vliegbasis Gilze-Rijen staan de eerste vier toestellen paraat voor taken in binnen- en buitenland. De helikopters zijn weer berekend op de huidige tijd en tot 2050 inzetbaar. Dat maakte staatssecretaris Christophe van der Maat bekend bij de ceremoniële presentatie.

“Met de Apache Echo betreden we een nieuw tijdperk in de luchtmacht”, zei staatssecretaris Christophe van der Maat. “De eigenschappen van deze gevechtshelikopter zijn uitermate geschikt voor het veranderende karakter van onze dagelijkse operaties.”

Defensie zet de Apaches bijvoorbeeld in om tijdens missies grondtroepen en transporthelikopters te beschermen, verkenningsvluchten uit te voeren en gebieden te bewaken.

Meer toestellen

De Apaches zijn de eerste van twintig vernieuwde exemplaren die terugkeren naar het 301 squadron op Vliegbasis Gilze-Rijen.

Nog eens zes stuks heeft Defensie op dit moment al in gebruik voor trainingen in het Texaanse Cavazos (voormalig Fort Hood) in de Verenigde Staten. In 2025 komen hier twee toestellen bij.

Wendbaarder
De AH-64E, oftewel de Apache Echo, is de gemoderniseerde variant van de Apache Delta (AH-64D). Defensie beschikt er sinds 1997 over. Na twintig jaar intensief gebruik was een modernisering noodzakelijk.

Door een grote upgrade in de Verenigde Staten beschikken de toestellen nu onder meer over nieuwe radarsystemen, sensoren en radio- en navigatiesystemen. Andere snufjes zijn moderne composieten rotorbladen en een verhoogd motorvermogen.

Die vernieuwingen zorgen ervoor dat de Apaches beter zijn uitgerust voor hun taken. De helikopters zijn nu wendbaarder in de lucht. Ook kunnen ze beter communiceren met grondtroepen en andere luchteenheden.