Tekst Evert Brouwer
Foto Diversen

Falcon vervangt Lynx

De Belgische krijgsmacht heeft de eerste van 322 nieuwe pantserwagens binnen. Het gaat om het Amerikaanse Oshkosh Combat Light Vehicle, dat in België de naam Falcon heeft gekregen.

Deze pantserwagens vervangen zo snel mogelijk de Iveco Lynx. Die doet al sinds 2007 dienst, onder meer als verbindings- en commandovoertuigvoertuig. Inspecties in 2019 hebben uitgewezen dat ze door extra bepantsering en bewapening te zwaar zijn geworden waardoor scheuren in het chassis zijn ontstaan. Vandaar deze aanschaf, die €135 miljoen opsoupeert van de Belgische defensiebegroting.

Met een gewicht van meer dan 10 ton biedt de bepantsering van de Falcon vanzelf al bescherming tegen mijnen en IED’s (geïmproviseerde explosieven). Dat gaat niet ten koste van de maximumsnelheid: nog altijd zo’n 110 kilometer per uur.

Bron: Het Nieuwsblad

Het Amerikaanse Oshkosh Combat Light Vehicle in het terrein.
Scheidingslijn

Korea bereidt zich voor

Het Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie heeft de plannen voor de periode 2023-2027 openbaar gemaakt. De komende 5 jaar stijgt het budget met ruim 6% tot €260 miljard.

Een groot deel van dat geld gaat naar de verwerving van het ‘Korean Triad System’, dat preventief kan optreden als er tekenen zijn dat Noord-Korea daadwerkelijk aanvallen voorbereidt. Hiervoor zijn twintig extra F-35A gevechtsvliegtuigen en de Koreaanse Tactical Surface-to-surface Missile de beoogde wapens.

Zuid-Korea richt dit jaar nog een Strategisch Commando op, als reactie op de nucleaire dreiging van Noord-Korea.

Vooral de verdediging van de hoofdstad Seoul staat centraal. Het land investeert ook stevig in de onderzeedienst en de aanschaf van zelf ontwikkelde unmanned aerial vehicles (UAV’s) staat ook op het programma.

Het gaat hierbij om extra geld voor Defensie in verband met de verhoogde activiteiten van Noord-Korea met spionagesatellieten, ballonnen en artillerie-oefeningen nabij de gedemilitariseerde zone.

Bron: defensenews.com

Skyranger op Hongaarse Lynx

De Hongaarse luchtverdediging krijgt versterking van de Skyranger 30 met de KF-41 Lynx van Rheinmetall als basis.

De Duitse defensiegigant heeft een contract van €30 miljoen ontvangen voor de ontwikkeling van dit mobiele luchtverdedigingssysteem. Hongarije verstevigt daarmee het European Sky Shield Initiative dat na de Russische invasie in Oekraïne is gelanceerd. De Skyranger 30 is ontworpen om lucht- en gronddoelen op korte afstand tegen te gaan. De geschutskoepel kan ook worden gemonteerd op voertuigen zoals de Boxer en, zoals Denemarken van plan is, op de Piranha 5. Het kanon kan doelen tot op 3 kilometer raken. Tevens kunnen raketten als de (Franse) Mistral, de (Amerikaanse) Stinger en de (Zuid-Koreaanse) Chiron op de Skyranger worden geïntegreerd in het systeem. (foto: Rheinmetall)

Bron:army-technology.com

Extra vuurkracht

De Litouwse strijdkrachten hebben hun artillerie aanzienlijk versterkt met de aanschaf van geavanceerde 120 mm-mortieren.

Deze 120-MX2-SM wordt geleverd door het Spaanse Expal Munitions, dat recent is overgenomen door Rheinmetall. Het Ministerie van Defensie van Litouwen maakte op sociale media bekend dat de eerste zending van deze bestelde mortieren al in het land is aangekomen. De order is vorig jaar oktober geplaatst en omvat ook reservemateriaal, dit alles ter waarde van een kleine €10 miljoen.

Bron: defence-aerospace.com

Anka-3 kiest luchtruim

De Anka-3, een onbemand vliegtuig van Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ), heeft voor het eerst gevlogen. Het toestel bereikte een snelheid van 150 knopen (ruim 170 km/u) en voerde een zogenoemde runway overshoot-test uit.

De Anka-3 UAV is uitgerust met een turbofanmotor en kan een scala aan operaties uitvoeren. Behalve verkenningsmissies is dit voor radar vrijwel onzichtbare (stealth)vliegtuig geschikt om lucht-grondaanvallen uit te voeren en met name radar- en luchtverdedigingssystemen uit te schakelen. Bovendien kan het platform fungeren als communicatierelais.

De geavanceerde drone heeft een maximaal startgewicht van 6.500 kg en een praktisch laadvermogen van 1.200 kg. Wanneer het Anka-3-systeem is bewapend, kan het 650 kg munitie meenemen op elk van de twee stations in de romp, nog eens 650 kg op elk van de binnenste stations van de vleugel en 100 kg op elk van de buitenste stations.

Bron: airrecognition.com

Anka-3 op de startbaan.

NAVO bestelt munitie

Saab heeft een bestelling ontvangen van de NATO Support and Procurement Agency (NSPA) voor de levering van RBS 70 Bolideraketten.

De contractwaarde bedraagt €31 miljoen en de leveringen zullen naar verwachting in 2027 plaatsvinden. Het anti-luchtdoelssyteem RBS 70 is in gebruik in meer dan 19 landen, waaronder Australië, Litouwen, Finland, Brazilië, Tsjechië, Zweden en Oekraïne.

De Bolide is de derde generatie Saab-luchtafweerraketten tegen doelen op korte afstand. Met de Bolide-raket richt het RBS 70-systeem zich op een volledig spectrum aan bedreigingen: van vliegtuigen en helikopters tot kleinere doelen zoals kruisraketten en UAV's. Het bereik ligt op meer ongeveer 8 kilometer en een hoogte van meer dan 5.000 meter.

De NSPA heeft hiernaast Nexter Munitions ingeschakeld voor de levering van 155 mm artilleriemunitie, die onder meer geschikt is voor de Duitse Pantserhouwitser en Franse Caesar houwitsers. Junghans Defense is verantwoordelijk voor de ontstekers. Vanaf 2025 begint de levering. (foto: SAAB)

Bron: NSPA

Een militair met het anti-luchtdoelssyteem RBS 70 op de schouder.

Meer Sisu

Nieuwe NAVO-bondgenoot Finland breidt het wagenpark uit met 13 Sisu GTP 4x4-terreinwagens. Minister van Defensie Antti Häkkänen maakte de bestelling ter waarde van ongeveer €9,7 miljoen bekend.

De Finse strijdkrachten hebben in 2020 en 2022 in totaal 31 Sisu’s aangeschaft, vooral vanwege hun offroad-prestaties. Minister Häkkänen onderstreepte het belang van de aanbesteding door te stellen: “Door voertuigen in eigen land aan te schaffen, zorgen we niet alleen voor het beste materieel, maar ook voor werkgelegenheid in West-Uusimaa.”

De Sisu 4x4 is de beoogde opvolger van de Patria XA-180 bij de Finse strijdkrachten.

Bron: defence-industry.eu

Jongste Leopard gewild

Tsjechië staat op het punt om de Leopard 2A7+ gevechtstank aan te schaffen.

Minister van Defensie Jana Černochová wil aansluiten bij een Duitse aanbesteding om een zo gunstig mogelijke prijs en voorwaarden binnen te halen. Hoeveel stuks en in welke varianten het land ze wil aanschaffen, is nog niet duidelijk.

In mei vorig jaar tekende het Duitse ministerie van Defensie een raamovereenkomst voor de aanschaf van in totaal 123 Leopard 2A8-tanks, voor een bedrag van ongeveer 525 miljoen euro. De eerste levering van 18 tanks moet volgend jaar plaatshebben. Noorwegen is officieel de eerste gebruiker van deze pantsers, de Leopard 2A8NOR, wat in feite een aangepaste 2A7 (zie foto) is. Ook Litouwen heeft recent bekend gemaakt voor de Leopard te kiezen. (foto: KNDS)

Een Leopard 2A7 rijdt door een oefenterrein.

Mirages afgezegd

De Indonesische regering heeft een plan om twaalf Franse Dassault Mirage 2000-5 straaljagers over te nemen, uitgesteld. In januari 2023 is hiervoor nog een contract ter waarde van €733 miljoen getekend.

Het geld ontbreekt echter, zo moest minister van Defensie Prabowo Subianto melden. Om de luchtverdediging toch op orde te houden, denkt Indonesië goedkoper uit te zijn om de levensduur van de vloot van Amerikaanse F-16’s en Russische Sukhoi Su-27’s en Su-30’s te verlengen.

In de tussentijd heeft president Zelensky van Oekraïne zich gemeld bij de Franse president Emanuel Macron om Mirages ter beschikking te stellen.

Bron: Thediplomat.com

Gouden keuze

Korea Aerospace Industries (KAI) heeft de eerste 12 FA-50GF ‘Golden Eagles’ aan Polen geleverd, exact 15 maanden na ondertekening van het contract.

Het gaat om een investering van totaal €2,7 miljard voor de overname van 48 FA-50 lichte gevechtsvliegtuigen van de Zuid-Koreaanse vliegtuigfabrikant.

Het bedrijf levert tussen 2025 en 2028 de resterende vliegtuigen. Het gaat dan om een variant met aanvullende configuraties voor Poolse luchtmacht.

KAI’s CEO, Goo-Young Kang, sprak de intentie uit om de defensiesamenwerking met Polen verder te versterken. Een deel van de vliegtuigen wordt in Polen geassembleerd. De toestellen vormen de vervanger voor de MiG-29 en zijn ondersteunend voor de vloot F-16’s. Op termijn denkt het land de Koreaanse KF-21 Boramae en de F-15 Eagle II te kopen.

Bron: aviaciononline.com

Nieuwe pantserwagen

In de toch al overvolle catalogus voor pantserwagens meldt zich nu ook de vernieuwde Milkor 4x4 APC (armoured personel carrier).

In de brochure wordt met veel aplomb gerept over de ‘offroad-mobiliteit van wereldklasse’ en ‘geavanceerde technologie’. Zoals inmiddels gebruikelijk heeft ook dit voertuig een modulair ontwerp dat topprestaties combineert met eenvoud, robuustheid en betaalbaarheid. De Milkor, van het gelijknamige Zuid-Afrikaanse bedrijf, heeft een B7-ballistische bescherming en Stanag level 3-bescherming. Daardoor zit het met veiligheid van de bemanning, bijvoorbeeld bij IED-explosies, wel goed.

Onder de motorkap beschikt-ie over een 208 kW motor, die een koppel van 800 Nm levert. Als de tank helemaal vol zit en het terrein niet te heuvelig, is een afstand van 1.000 km haalbaar. Dan moet je ook het gaspedaal weer niet geheel ingedrukt houden, want bij de maximum snelheid van zo’n 110 km per uur gaat de tank vanzelfsprekend sneller leeg.

Bron: defencenewsblogspot.com

Milkor 4x4 Desert Stand
De Desert-editie van de Milkor 4x4.

Luchtbewaker naar India

De MQ-9B mag worden geëxporteerd naar India, zo heeft de Amerikaanse Defense Security Cooperation Agency bekend gemaakt.

De regering-Modi denkt 31 van deze Sky Guardian nodig te hebben, inclusief bijbehorende apparatuur en wapens. Wat dat laatste betreft gaat het om 170 AGM-114R Hellfire-raketten, 16 M36E9 Hellfire Captive Air Training Missiles (CATM), 310 GBU-39B/B laserbommen en 8 GBU-39B/B LSDB Guided Test Vehicles (GTV's). De kosten bedragen €3,7 miljard. (foto US Air Force/korporaal Colton Brownlee)

Bron: Aerotime.aero

Amerikanen snijden in defensieprogramma’s

Om de Amerikaanse Defensiebegroting in de hand te houden, schrapt het ministerie een aantal programma’s. Meest in het oog springend: het Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA)-programma wordt gestopt. Daarmee gaat een potentieel miljardencontract van tafel.

De schetsen van de Bell 360 ‘Invictus’ en de ‘Raider-X’ van Sikorsky kunnen dus de prullenbak in. Daar komt nog bij dat de productie van de UH-60 V ‘Black Hawk’ volgend jaar wordt beëindigd vanwege ‘de aanzienlijke kostengroei’. Ook de onbemande luchtsystemen AAI RQ-7 Shadow en RQ-11 Raven gaan de mottenballen in.

Bron: Forbes

Van Halteren kijkt bij K9

Hanwha Aerospace is van plan om centrum voor reservedelen te openen in Europa. Daarmee kan de logistieke ondersteuning voor gebruikers van de K9 155 mm/52-kaliber Self-Propelled Howitzer (SPH) in de regio verbeteren. Niet zo vreemd, want onlangs maakte Roemenië ook al bekend voor de K9 te kiezen. In welke versie is nog niet bekend.

Vertegenwoordigers van zes landen die de K9 exploiteren kwamen onlangs voor de derde keer bijeen, in Helsinki (Finland). Het ging behalve het gastland om Zuid-Korea, Noorwegen, Estland, Polen en Australië.

Op de driedaagse bijeenkomst waren ook afgevaardigden van de industrie aanwezig. Onze nationale driekleur werd hooggehouden door Van Halteren Technologies uit Bunschoten.

bron:euro-sd.com

K9 Thunder op brug.