Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto Herman Zonderland
JIVC-tak zorgt voor data-infrastructuur wereldwijd
De Sectie PSD Connectiviteit van JIVC is het allround ‘verbindingsbedrijf’ van de krijgsmacht. Zeven teams dragen zorg voor de aanleg en onderhoud van alles wat verbindingen in binnen- en buitenland mogelijk maakt. De sectie is zowel beheerder van de infrastructuur als ‘datatransport provider’. Materieelgezien neemt een kijkje in de diverse keukens van deze groep gedreven technici.
Ze delen bijna allemaal eenzelfde drive voor het maatschappelijk belang en de liefde voor de organisatie. De mentaliteit binnen de sectie is er een van met elkaar voor een duidelijk doel werken. Als er noodgevallen zijn, zet men de schouders eronder. Om de continuïteit van de verbindingen van de krijgsmacht te waarborgen.
De sectie bestaat uit zo’n 140 vaste medewerkers en een pool van wisselend 20 tot 60 inhuurkrachten, verdeeld over de zeven teams. Cable management is er voor de aanleg van de fysieke infrastructuur van kabels. Bij het team Wide Area Network (WAN) zorgen ze voor de daadwerkelijke connectie tussen alle defensie locaties. Dit gebeurt via het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN), met 3500 kilometer glasvezel het privénetwerk van Defensie. Bij reparaties en vervanging van apparatuur springen de engineers van Field Services bij.
Naast Defensie maken diverse overheidsinstellingen gebruik van NAFIN. Verbindingen overzee en met missiegebieden worden gerealiseerd door het team Satellietcommunicatie. Het team Radiosystemen onderhoudt verschillende HF-, VHF- en UHF-verbindingen voor de marine, luchtmacht en kustwacht vanaf de diverse zend- en ontvangstlocaties. Het team van NARFA NL coördineert alle frequentiegebruik op de militaire band.
Wat het werk interessant maakt? Dat vertellen deze vier medewerkers.
'Honger naar meer bandbreedte en snelheid blijft groeien'
De IT-manager van het team Cable Management
Niels Schot is met zijn team verantwoordelijk voor het beheer van alle netwerkbekabeling van Defensie, zowel glasvezel als koper. “Verder verzorgen wij de coördinatie op vastgoedwijzigingen. Als er bijvoorbeeld nieuwbouw, sloop of renovatie is, dan wijzigt er altijd iets aan de passieve infrastructuur, zoals wij die noemen.” Schot refereert aan de kilometers kabel die door Nederland lopen en niet alleen naar defensie-locaties. “Ook andere ministeries maken gebruik van ons netwerk. De honger naar meer bandbreedte en snelheid blijft groeien, dus streeft ook Schot naar uitbreiding binnen zijn team. “Om niet de bottleneck te worden, hebben we een verdubbeling van plekken nodig om de vastgoed-ambities van Defensie binnen vijftien jaar te realiseren.”
Als voormalig militair begonnen bij de Verbindingsdienst, voelt hij zich sterk verbonden met Defensie. “Ik merk dat ook de mensen in mijn team, of het nu coördinatoren zijn die projecten regelen of technici die helemaal los zijn op de passieve infrastructuur… Iedereen zet een stapje extra voor Defensie. Daar tegenover staat dat de organisatie soepel is als het bijvoorbeeld thuis wat minder gaat. Dat heeft direct invloed op hoe je op je werk functioneert. Met die gedachte in het achterhoofd is het ook prettig werken. Als het mogelijk is krijg je de ruimte.”
'Op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en protocollen'
De netwerkontwerper van het team Wide Area Network (WAN)
“Wij zorgen ervoor dat de defensie-locaties en de 2e markt, dus ook de politie en ministeries, op het NAFIN Transport Netwerk aangesloten zijn en met elkaar kunnen communiceren”, vertelt netwerkontwerper Jan-Willem Mulder die met zijn team de netwerkdiensten levert, die getransporteerd worden over de fysieke glasvezel-infrastructuur van het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN). “Vliegbasis Leeuwarden wil bijvoorbeeld een eigen IP-VPN-verbinding met vliegbasis Volkel, zodat ze daar hun apparatuur veilig op kunnen aansluiten en data uitwisselen. Wanneer er nieuwe functionaliteiten worden gevraagd, moet ik deze eerst uitdenken voordat we ze kunnen realiseren. Daarnaast is het vooruit kijken wat de toekomstige databehoefte is. Klanten willen steeds hogere snelheden afnemen en daar moeten we de netwerkinfrastructuur tijdig op aanpassen. Samen met collega’s en leveranciers onderzoeken we de mogelijkheden en op basis daarvan maak je een functioneel en technisch ontwerp. Onze engineers testen zo’n ontwerp in het lab.”
De ontwikkelingen gaan supersnel en daarom is voor Jan-Willem zaak om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en protocollen. “Dat is mooi. Je gaat naar beurzen, spreekt met leveranciers en NAVO-partners. Kijkt hoe zij het doen.” Mulder begon in 2002 als sergeant bij de luchtmacht. Defensie bood de mogelijkheid om binnen de organisatie een ander pad in te gaan. “Ik heb nog steeds een groen hart. Het dienen van een maatschappelijk doel vind ik iets moois. Dat boeit mij veel meer dan alleen het commerciële belang van een bedrijf.”
'Diversiteit maakt het werk leuk en uitdagend'
De 1e beheerder van het team Field Service
“Met zo’n 35 medewerkers zijn wij de monteurs in het veld, die de netwerk-apparatuur installeren, variërend van de spanningsvoorziening tot de daadwerkelijke apparatuur die de data over de infrastructuur transporteert”, legt engineer Wilco Foppen uit. “We zijn de defensieprovider en komen in aanraking met het hele palet aan netwerkwerkzaamheden. Die diversiteit maakt het werk leuk en uitdagend. We werken met oude Duitse koperen telefoonlijnen uit de oorlog tot aan moderne glasvezelnetwerken. Ook installeren we de switches waar de eindgebruiker zijn computer inprikt. Hier krijg je van verschillende technieken heel snel iets mee. Natuurlijk zetten we onze mensen langer in op dezelfde techniek. Je kunt niet van alles evenveel weten, maar uiteindelijk wissel je allemaal. Wil je je specialiseren, dan ga je verder in een van de andere afdelingen van de sectie, waaronder Satellietcommunicatie of Netwerkontwerp. Wij zijn eigenlijk de ondersteuning voor de specialisaties.”
“Als 1e beheerder bereid ik de apparatuur voor in de stagingsruimte. Zo laad ik de software in de juiste configuratie. De jongens in het veld installeren die zaken dan.” De ‘jongens’ waar Wilco op doelt, variëren in leeftijd van 20 tot 60 en hebben allen hun eigen expertise. “We hebben er die net militair af zijn, maar toch een hart voor de organisatie blijven houden. Ook werkt er oud-KPN-personeel bij ons, dat helemaal thuis is in de oude technieken waarover we nog beschikken.” De diversiteit van het werk zit volgens Foppen niet alleen in de technieken maar ook in de locaties. “Je komt in Nederland op de gekste plekken. Ook ga je naar het buitenland om infrastructuur aan te leggen.”
'Geen seconde spijt gehad van zijn overstap'
De planner bij het team satellietcommunicatie
Diederik Wallet is planner in het satellietcommunicatieteam, waarbij hij verantwoordelijk is voor het toekennen en het beheer van satellietfrequenties aan eenheden van de krijgsmacht. Zijn team levert essentiële diensten voor zowel oefeningen en missiegebieden. “Hiervoor hebben we een eigen ankerstation en indien nodig ondersteunen we eenheden ter plaatse. Satelliet-capaciteit is duur en schaars. We kopen als Nederland commerciële capaciteit in en in NAVO-verband verdelen we de beschikbare capaciteit van militaire satellieten."
“Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met de wereldreis van het marineschip Zr.Ms. Tromp. De coördinatie met het OPCO, satelliet providers en ons eigen grondstation start maanden voordat het schip vertrekt. Zo’n schip maakt tijdens haar reis gebruik van diverse satellieten. Wij zorgen ervoor dat het schip altijd verbinding heeft.” Wallet heeft geen seconde spijt gehad van zijn overstap naar de Sectie Connectiviteit. “De hele satcom-wereld was nieuw voor me. Dankzij de kennis van mijn collega’s krijg ik er steeds meer grip op. Vanuit deze functie zijn er veel doorgroeimogelijkheden binnen de sectie.”
Werken bij de Sectie Connectiviteit?
Interesse in een afwisselende baan bij de Sectie Connectiviteit waar je snel verantwoordelijkheid krijgt binnen verschillende werkvelden? Er zijn diverse functies beschikbaar op de gebieden van netwerken, satelliet en radiosystemen en glasvezeltechniek. Afhankelijk van je functie werk je op een vaste locatie of in het veld. Je voert werkzaamheden op locaties in Nederland maar ook in het buitenland uit. Neem contact met ons op.