Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 10

Van DMO naar COMMIT: 2023 in beeld

Een nieuw commando binnen de krijgsmacht

We leven in woelige tijden en 2023 werd er niet veiliger op. Defensie versterkt zich sinds enkele jaren weer en het is aan COMMIT en zijn medewerkers om het beste materieel binnen te halen en de meest geavanceerde IT te ontwikkelen.

Dat we begin dit jaar nog ingingen als Defensie Materieel Organisatie, lijkt al weer een eeuwigheid geleden. Niet anders werken, wel net als andere organisatiedelen van de krijgsmacht direct onder de Commandant der Strijdkrachten geplaatst. Sinds 25 april staat de onlosmakelijke verbinding tussen materieel en IT vast met de nieuwe naam: het Commando Materieel en IT. We blikken terug op enkele projecten en ontwikkelingen bij COMMIT.

Voor nu wenst de redactie van Materieelgezien je goede feestdagen en een voorspoedig nieuw jaar. De volgende editie van Materieelgezien verschijnt in februari 2024 online.

Scroll verder voor het foto-overzicht.

Midlife Update Landing Craft Utility mariniers

De vijf landingsvaartuigen Landing Craft Utility (LCU Mk2) van het Korps Mariniers krijgen een Midlife Update (MLU). De eerste LCU werd in januari binnen gebracht bij De Haas in Rotterdam, die de MLU in opdracht van de Defensie Materieel Organisatie uitvoert. Inmiddels is dit exemplaar af en klaar voor de toekomst als LCU Mk3.

Vernieuwde CV90

Halverwege juli was een van de vier zogenaamde First of Types van het vernieuwde infanteriegevechtsvoertuig CV90 tijdelijk in Nederland en konden eindgebruikers hun toekomstige werkplek bekijken. Het voertuig is op veel plekken aangepast. Het projectteam van COMMIT verantwoordelijk voor deze MLU kon daarbij bouwen op veel militaire ervaring.

DO-MAINT maakt papier overbodig

Het onderhoudsplatform DO-MAINT is een kleine twee jaar in gebruik. Met deze toepassing ontwikkelde het projectteam samen met JIVC een app die het onderhoud en de controle van materieel makkelijker en efficiënter maakt. Geen papieren lijsten meer, maar een digitaal proces dat bovendien veel meer extra functionaliteiten kent.

Eerste modificatie voor F-35

De F-35 met nummer F-021 was de tweede uit de reeks van gevechtsvliegtuigen die in Italië een upgrade krijgt. Zo'n nieuw vliegtuig en dan al aanpassingen? COMMIT-Liaison majoor Arthur ‘Tuur’ Driesen die het modificatietraject in het Italiaanse Cameri begeleidt: “Vergelijk het met een Formule 1-raceauto. Die wordt ook regelmatig uit elkaar gehaald, verbeterd en weer in elkaar gezet. Zo werkt het ook een beetje binnen de militaire luchtvaart bij het doorvoeren van modificaties.”

Veldtest ELIAS brengt IT en militair samen

Met ELIAS 2.0 krijgt de Koninklijke Landmacht een splinternieuwe versie van hun commandovoeringsapplicatie. Het door JIVC ontwikkelde systeem geeft een commandant de mogelijkheid om het gevecht van de toekomst te leiden. Tijdens een veldtest op de Bernhardkazerne in Amersfoort werd de nieuwe versie voor het eerst ‘in het wild’ toegepast. In het lab werkt de software prima, maar wat doen weersinvloeden, geografie en technische strubbelingen met het systeem?

Combat Support Ship komt tot leven

Het nieuwe Combat Support Ship Den Helder is in mei verplaatst naar de kade aan de Donau. Daar volgde de zogenaamde inbedrijfstelling van de systemen van het schip. Simpel gezegd worden de systemen dan tot leven gewekt. Het verplaatsen naar de kade markeert dat de staalbouw gereed is en dat alle hijswerkzaamheden voor grote gewichten zijn uitgevoerd. De bouw kwam daarmee in een volgende fase. Komend jaar begint het schip zijn tocht naar Nederland voor de definitieve afbouw.

President Zelensky bedankt Defensiepersoneel

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft op 4 mei op bijzondere wijze het Defensiepersoneel bedankt. Dat was voor hun inzet en de steun aan de strijdkrachten van zijn land. Zelensky sprak zijn waardering uit tijdens een speciale bijeenkomst in Soesterberg. Hierbij waren zo’n 200 militairen en burgercollega’s van Defensie waaronder die van COMMIT.

Nieuw pak voor motorrijders marechaussee

Van blauw-wit-rood naar helder geel. Motorrijders van de Koninklijke Marechaussee werden door het KPU-bedrijf in een nieuw pak gestoken. Dat is echt samen gedaan met de eindgebruiker. In de markt is gezocht naar het beste materiaal. “Er was geen bedrijf dat alle onderdelen kon aanbieden volgens onze kwaliteitseisen", vertelde inkoper van het KPU-bedrijf majoor Carien Schonewille eerder dit jaar. "Voor de helm, het pak maar ook accessoires als laarzen en handschoenen, is de opdracht daarom gepubliceerd in verschillende marktconforme onderdelen, elk met een eigen specialisatie.”

Leguaan bruglegger voor het eerst in actie

De Leguaan is bijna vier jaar na de definitieve aanschaf en proefdraaien tijdens de pandemie operationeel. Tijdens een oefening in augustus op het oefenterrein Marnehuizen laat de nieuwe brugleggende tank van de landmacht zich voor het eerst zien. Groepscommandant op de Leguaan, sergeant-1 Richard: “Hij is écht hartstikke nieuw. Er staat 113 kilometer op de teller. We hebben er alleen 'droog' mee geoefend. Geen voertuigen die de oversteek hebben gemaakt. Het is dus ook voor ons een primeur.”

Airbus A330 MMF klaar voor medische evacuaties

De A330 MFF met het nummer T-054 is aangewezen en ingericht als toestel voor medische evacuaties. Het vliegtuig valt onder commando van de internationale Multinational Multirole Transport Tanker Unit (MMU). Vliegbasis Eindhoven is thuisbasis van de MMU. In dit internationale project is Nederland lead-nation, vandaar dat Nederland, lees COMMIT, verantwoordelijk is voor de certificering van de apparatuur in het toestel. Met de afronding daarvan is dit vliegtuig operationeel.

Vice-admiraal Arie Jan de Waard neemt afscheid

Een week lang reisde vice-admiraal Arie Jan de Waard de verschillende bedrijven van COMMIT langs om persoonlijk afscheid te nemen van zijn personeel. Na 41 jaar, waarvan 8 jaar als directeur DMO/commandant COMMIT, verliet de admiraal Defensie. Tijdens de commandowissel op 28 september kreeg vice-admiraal De Waard uit handen van staatssecretaris Christophe van der Maat het Ereteken voor Verdienste in goud.

Vice-admiraal Jan Willem Hartman neemt commando over

Vice-admiraal Jan Willem Hartman nam op 28 september het commando over van vice-admiraal Arie Jan de Waard: “Kortweg wil ik de commandant zijn van een commando waar iedereen voor elkaar gaat en staat en waarvan de buitenwereld zegt: op die lui kun je altijd rekenen. Een commando waar respect en aandacht voor elkaar de basis zijn, waar saamhorigheid, hard werken en presteren hand in hand gaan en waar we met trots en plezier over ons werk praten.”

Mijnenbestrijdingsvaartuig Vlissingen officieel te water gelaten

Het nieuwe Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuig Vlissingen is in oktober officieel te water gelaten. Het komende jaar wordt het schip afgewerkt, zodat 'ie in 2025 door COMMIT kan worden overgedragen aan de Koninklijke Marine. Dan wordt het ook Zijner Majesteits (Zr.Ms.) Vlissingen. “Het gaat hier écht om het neusje van de zalm”, zegt projectleider namens COMMIT, kapitein ter zee Eric Toebast.

Quantumtechnologie biedt ongekende mogelijkheden

In Amsterdam vond op 3 en 4 oktober het NAVO-evenement Quantum Technology for Defence and Security plaats. Enkele honderden belangstellenden kwamen twee dagen samen om informatie uit te wisselen, te netwerken en om kennis op te doen. De NAVO heeft quantumtechnologie geclassificeerd als emerging and disruptive technology. De Nederlandse krijgsmacht zit in de verkennende fase en COMMIT is daarbij leidend.

Vervanging 127 millimeter-kanon op Luchtverdedigings- en Commandofregat

Een kanon dat dankzij een geautomatiseerd munitie-handling-systeem sneller laadt en verder en nauwkeuriger schiet, terwijl de bemanning minder met zware munitie hoeft te sjouwen. Dat is de gedachte achter het nieuwe 127 millimeter-scheepsgeschut van het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF). De Italiaanse firma Leonardo levert het wapen en de medewerkers van de Directie Materiële Instandhouding (DMI) van de Koninklijke Marine bouwen het in.

Laatste KLu CH-47F afgeleverd

298 Squadron nam op 9 november de laatste nieuwe Chinook in ontvangst. De D-606 werd die dag vanaf het Logistiek Centrum Woensdrecht naar Vliegbasis Gilze-Rijen gevlogen. De eerste CH-47F MYII CAAS (Common Avionics Architecture System) werd op 14 april 2021 afgeleverd aan 298 Squadron.