Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Heli’s voor Nigeria

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft groen licht gegeven voor de verkoop van 12 AH-1Z-gevechtshelikopters aan Nigeria.

Het Afrikaanse land betaalt daar bijna 1 miljard Amerikaanse dollars voor. Behalve de heli’s gaat er ook munitie die kant op: 2.000 geleide raketten van het type Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS). Ook inbegrepen zijn nachtzichtapparatuur, communicatiemiddelen, elektronische oorlogsvoeringsystemen en M197 20 mm machinegeweren. (Foto: US Marines)

Onbemand onder water

De Amerikaanse marine heeft vorige maand de eerste waterproef gehouden met de Orca Extra Large Unmanned Undersea Vehicle (XLUUV) van Boeing.

De ‘drone’-onderzeeboot werd gelanceerd in Huntington Beach, Californië. Dit prototype-onderzeeër is de voorloper van vijf Orca XLUUV’s die in bestelling zijn.

Boeing kreeg 40 miljoen euro voor de levering van vier Orca XLUUV's. In maart van dit jaar kende de marine Boeing nog eens 70 miljoen euro toe voor de levering van een prototype dat als testplatform zou worden gebruikt.

De Orca XLUUV is bedoeld voor een reeks van missies, zoals mijnbestrijding, onderzeebootbestrijding en elektronische oorlogvoering. De XLUUV is gebaseerd op de 51 meter lange Echo Voyager van Boeing. Dat vaartuig bereikt een topsnelheid van acht knopen en heeft een bereik van 6.500 zeemijl. (Foto: Lockheed Martin)

Chili winkelt in Nieuw-Zeeland

De Chileense marine krijgt versterking van het New Zealand Light Armoured Vehicle (NZLAV).

Het Zuid-Amerikaanse land schafte 22 van deze gebruikte voertuigen aan, voor een totaalbedrag van 15 miljoen euro.

Chili wil de 1.200 man sterke amfibische expeditie-brigade mobieler maken. Nieuw-Zeeland levert voertuigen in twee batches, één dit jaar en de tweede in 2023. Oorspronkelijk was Chili van plan om in 2014 licht gepantserde voertuigen aan te schaffen, maar dit werd uitgesteld omdat het land zich richtte op de modernisering van de fregatten. De plannen om de Chileense mariniers uit te rusten met het voertuig werden in 2019 hervat, maar liepen opnieuw vertraging op vanwege COVID-19.

De NZLAV is een derde generatie, zeer mobiel platform dat zowel op de weg als daarbuiten uit de voeten kan. Het voertuig is uitgerust met een reeks wapensystemen, waaronder een M242 25 mm kanon, MAG-58 7,62 mm machinegeweren en 76 mm granaatwerpers.

De NZLAV's zijn in Canada ontwikkeld door General Dynamics. Nieuw-Zeeland kocht in 2003 105 van deze platforms.

Versterkingen voor Oekraïne

De schenking door Duitsland van zeven Panzerhaubitzen 2000 aan Oekraïne springt natuurlijk het meest in het oog, maar daarmee zijn onze oosterburen nog niet klaar met de steun.

Behalve die artilleriestukken worden ook vijftig Gepard pantserwagens met luchtafweergeschut (zie foto) opgeknapt voor de Oekraïense strijdkrachten. Ze zijn al meer dan tien jaar niet meer in gebruik bij de Bundeswehr. De Gepard werd begin jaren ‘70 geïntroduceerd voor nabijbeveiliging van het luchtruim. Ze is bewapend met twee 35 mm kanonnen die verschillende soorten munitie met hoge snelheid kunnen afvuren.

Duitsland is bij lange na niet het enige land dat ‘Kiev’ steunt. Portugal bijvoorbeeld stuurt 15 M113 gepantserde APC's (Armoured Personnel Carrier) en 5 M114 155 mm getrokken houwitsers die kant op. Slowakije is op zijn beurt bereid om 30 T-72M gevechtstanks af te staan aan Oekraïne. In ruil daarvoor verlangt het land wel (gebruikte) Duitse Leopardtanks.

Meer Gripens

Brazilië bestelt nog eens vier Saab-Embraer F-39E-gevechtsvliegtuigen. Het Zuid-Amerikaanse land heeft in 2014 al 36 van deze toestellen gekocht, waarvan er nu vijf zijn geleverd.

Brazilië overweegt om nóg een serie van ten minste 30 F-39E-jagers - de lokale aanduiding van de JAS 39E Gripen NG – te reserveren. Dat maakte de bevelhebber van de Braziliaanse luchtmacht, generaal Carlos de Almeida Baptista Jr., onlangs bekend. De volledige levering van de eerste 36 vliegtuigen moet in 2024 voltooid zijn. Een tweede grote order van de Gripen is nodig om een minimale vloot van zeventig nieuwe straaljagers te hebben. Dat zijn er nog altijd minder dan het oorspronkelijke doel van honderd vliegtuigen onder het Braziliaanse F-X-programma (foto: Saab)

Gladius in productie

De Poolse Defensie Materieelorganisatie, het Bewapeningsagentschap, ondertekende een contract van 430 miljoen euro voor het verder ontwikkelen van het onbemande vliegsysteem (UAS) Gladius.

De deal werd ondertekend door kolonel Artur Kuptel, hoofd van het bewapeningsagentschap en Piotr Wojciechowski, de president van de WB Group. Dat bedrijf gaat vier UAS-systemen leveren met trainings-, onderhouds- en logistieke pakketten, waaronder een simulatorcentrum. De leveringen van de eerste Gladius-componenten worden tegen eind 2022 verwacht.

‘Konijn’ uit de hoed

De Deense strijdkrachten zullen de vijftiende gebruiker zijn van de Carl Gustaf M4 - de modernste versie van het op de schouder gelanceerde 84 mm terugstootloze wapen van de Zweedse wapenfabrikant Saab.

Dat blijkt uit een persbericht van Saab. Het Scandinavische land voegt zich bij landen als Zweden, Estland en Litouwen. Over het aantal op te leveren systemen of de totale waarde van het contract is geen informatie gegeven. In de aankondiging staat echter dat leveringen in 2022 nog zullen plaatsvinden. Het is niet onwaarschijnlijk dat de nieuwe M4-versie de eerdere versies van de Carl Gustaf in de Deense strijdkrachten zal vervangen, althans in de gevechtsmacht.

De Deense strijdkrachten hebben een lange geschiedenis met de Carl-Gustaf, aangezien de M2 en later de M3 al sinds de jaren ‘70 in gebruik zijn onder de Deense aanduiding 'dysekanon' - door de soldaten verkeerd uitgesproken als 'dåsekanin' (konijn in blik).

Rijdend Boxer pantserwielvoertuig

Slovenen aan de Boxer

Slovenië heeft een contract getekend voor 45 Boxer pantserwielvoertuigen. Met de bestelling is 281,5 miljoen euro gemoeid. In 2026 moeten de laatste exemplaren binnen de gelederen zijn.

Het Midden-Europese landje krijgt vier verschillende varianten van het voertuig, dat wordt ontwikkeld door ARTEC, een consortium van het Duitse Krauss-Maffei Wegmann (KMW) en Rheinmetall. Met de overeenkomst is Slovenië het zesde land met Boxers in hun inventaris. Nederland beschikt over 200 exemplaren.