Tekst Arno Marchand
Foto Remco Lassche, studio 38c

Twin-datacenter herbergt straks alle data van Defensie

Een duo, want ze dienen als backup van elkaar

Stapels digitale data verzamelen ze; de sensoren van de krijgsmacht. Of ze nu op een landmachtvoertuig zitten, op een schip of aan boord van een F-35. En dat wordt alleen maar meer. Al die data moet ergens op de juiste manier veilig worden opgeslagen. Die plek komt er met het twin-datacenter. De bouw van deze eigen cloud startte eind april.

Nu nog een grote lege kuil, maar volgend jaar moet hier het twin-datacenter de (digitale) deuren openen.

‘In een tijd van verhoogde cyberdreiging’

Met Informatiegestuurd Optreden (IGO) als toekomstvisie van Defensie wordt data alleen maar belangrijker. Die data van alle krijgsmachtdelen krijgt een plekje in het het twin-datacenter. Met de nadruk op twin, want voor het digitaal toekomstbestendig maken van Defensie zijn dus twee enorme opslagcentra – met vele glasvezelkabels, zie kader – innig met elkaar verbonden is, want ze dienen als back up van elkaar.

Het twin-datacenter is een van de eerste zichtbare elementen van het programma Grensverleggende Informatie Technologie (GrIT). Met dit grootste IT-project van de Rijksoverheid wordt de bestaande IT-infrastructuur van Defensie vernieuwd en vervangen. GrIT is daarmee een van de belangrijke onderdelen van de Defensievisie 2035.

‘Een datacenter is voor Defensie een basisvoorziening’

Innovatief

Volgens Beatrice Friebel, programmadirecteur IT bij Defensie, is het twin-datacenter voor Defensie cruciaal. “IGO vraagt veel van de krijgsmacht die steeds meer data moet verwerken. Die wordt hier veilig opgeslagen, verwerkt, geanalyseerd en gebruikt. Daarnaast vragen nieuwe IT-toepassingen zoals bijvoorbeeld Artificial Intelligence en Virtual Reality meer rekenkracht en snellere en robuustere netwerken. Ook dat biedt het twin-datacenter. En dat allemaal in een tijd van een verhoogde cyberdreiging. Met het twin-datacenter zorgen we dat we kunnen blijven verdedigen wat ons dierbaar is.”

Het datacenter zelf krijgt bovendien innovatieve eigenschappen . “Door energie-efficiëntie en hergebruik van restwarmte levert het een belangrijk bijdrage aan de verduurzaming van de IT-diensten van Defensie”, licht Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat in zijn speech toe.

Friebel: “Heel veel data van alle wapensystemen: dat gaan we hier veilig opslaan.”
Van der Maat: “In 2035 wil Defensie een adaptieve, innovatieve en informatiegestuurde organisatie zijn. Daarbij is het twin-datacenter essentieel.”

Samenwerkingsverband

Defensie bouwt het twin-datacenter niet zelf. Daarvoor is het een verbinding aangegaan met met het Athena-consortium waarin een aantal firma’s uit het bedrijfsleven zich hebben verenigd. “Ik realiseer me dat een datacenter voor Defensie een basisvoorziening is, misschien wel net zo basis als elektriciteit of water”, zegt Patrick van Rossem van Athena. “Voorzieningen waarvan we in Nederland gewend zijn dat ze altijd beschikbaar zijn en ook nog eens van goede kwaliteit. Daar zorgen wij voor.”

Van Rossem: “Dit robuuste en veilige twin-datacenter levert defensie continuïteit en vormt het fundament voor het informatie gestuurd optreden.”
Uiterweerd: “De geopolitieke situatie laat zien hoe belangrijk IT binnen de huidige operatie van defensieorganisaties is.”

‘Problemen innovatief opgelost’

Stevige discussies

De uiteindelijke bouw en ook het beheer voor de eerstkomende tien jaar is in handen van Unica Datacenters. “Met Defensie hebben we een aantal uitdagingen goed weten op te lossen, zodat dit project volledig voldoet aan de stikstofuitstoot die hoort bij Natura 2000-gebieden waarin wij bouwen”, vertelt directeur Arno Uiterweerd. “Ook het probleem met schaarse grondstoffen en capaciteiten in de huidige bouwwereld hebben we innovatief aangepakt. Soms voerden we stevige discussies, maar altijd zochten we met elkaar naar de manier waarop het wél kon. En dat is gelukt.”

Bij zo’n fors bouwwerk, zijn ook de afzonderlijke getallen enorm. Een greep daaruit:

  • Ca. 8.900 m3 beton met daarin verwerkt ca. 740.000 kg betonstaal
  • Ca. 18.000 m2 betonnen kanaalplaatvloeren, wat in verhouding staat tot 450 gemiddelde woonkamers van ca. 40 m2
  • Ca. 1,1 Miljoen kg staal bovenop het beton
  • Ca. 7.250 m2 prefab betonnen wandelementen
  • Diesel brandstofopslag van ca. 85.000 liter voor noodstroomaggregaten
  • Ca. 2.500 meter koelwaterleidingen voor fase 1
  • 14 hybride koeltorens
  • Ruim 100 strekkende meter elektrische verdeelinrichtingen, vergelijkbaar met ca. 330 meterkasten van eengezinswoningen