10

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 06

Apaches klaar voor nog eens 25 jaar

Tekst Jan Malschaert
Foto Sergeant Hille Hillinga en korporaal Jasper Verolme

De Apaches gaan op de schop. Op vliegbasis Gilze-Rijen, thuisbasis van de helikopters, tekende staatssecretaris Barbara Visser het contract Remanufacture Apache. Dit deed ze samen met Michèle Hizon van het Amerikaanse DSCA (Defense Security Cooperation Agency), in het bijzijn van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. De renovatie heeft plaats onder het toeziend oog van de Defensie Materieel Organisatie.

Defensie heeft de Apaches sinds 1997 in dienst. Vele malen heeft de gevechtshelikopter zijn enorme waarde bewezen, bijvoorbeeld bij het beschermen van grondtroepen. De recent uitgereikte Militaire Willems-Orde voor oud-Apache-vlieger Roy de Ruiter bevestigt dit. Maar vele duizenden vlieguren eisen hun tol en technieken ontwikkelen zich in ruim 20 jaar. Daarom is het nu tijd voor een volledige make-over.

Ceremoniemeester luitenant-kolonel Kees Kuiper (DMO) bij de ‘nieuwe’ Apache. De commandant Defensie Helikopter Commando commodore Adang luistert aandachtig.

Apaches redden levens

De vuurkracht en observatievermogen maken de gevechtshelikopters van onschatbare waarde. Of zoals de staatssecretaris het zei: “Voor de mannen en vrouwen op de grond betekent alleen al het geluid van een naderende  Apache dat ze een zucht van verlichting kunnen slaken. Het is een baken van hoop in de chaos van het gevecht. Apaches redden levens.”

Dankzij de modernisering kan Defensie tot in 2050 over deze capaciteiten beschikken. Om hiermee tot in het hoogste geweldsspectrum taken uit te voeren zoals het beschermen van het eigen en bondgenootschappelijk grondgebied en de internationale rechtsorde. De Defensie Materieel Organisatie begeleidt de modernisering.

De Apache is een indrukwekkende en voor tegenstanders afschrikwekkende verschijning.

Compleet vernieuwd

De Apaches worden helemaal nagekeken en op belangrijke punten compleet vernieuwd. Zo krijgen ze nieuwe rompen, aandrijfmechanismen, rotorbladen en missie-uitrusting. De remanufacture tilt de huidige Apache van type AH-64D naar type E. In 2025 moet de complete vloot onder handen zijn genomen. Om ook in de toekomst klaar te zijn voor de zwaarste uitdagingen, worden verschillende capaciteiten verbeterd. De belangrijkste:
 

  • Meer motorvermogen voor het meenemen van meer missie-uitrusting met hogere snelheid en betere inzetbaarheid onder slechte weersomstandigheden.
  • Betere doelaanwijzing door betere sensoren. Zo kun je door de nieuwe radar verder kijken en kan kleur worden onderscheiden.
  • Betere verdedigingsmiddelen verbeteren de overlevingskansen bij radardreiging.
  • De mogelijkheid om informatie en data uit te wisselen wordt verbeterd.