Tekst Evert Brouwer
Foto archief ministerie van Defensie

Mega-order voor Boeing

De opdrachten zijn de laatste jaren regelmatig aan de neus van Boeing voorbij gegaan, maar nu heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer weer eens prijs. Het heeft een contract binnengehaald voor de MQ-25 ‘Stingray’ tankerdrone die is besteld door de Amerikaanse marine.

De US Navy heeft $ 805 miljoen gereserveerd voor de ontwikkeling en productie van 4 onbemande toestellen. Boeing heeft daarvoor 6 jaar en dan moet het vliegtuig geheel operationeel zijn. Het hele programma beslaat 72 toestellen voor een bedrag van $ 13 miljard.

Aanvankelijk mikte de Amerikaanse marine op een multifunctioneel onbemand toestel dat zowel als tanker, aanvalstoestel en verkenner kon optreden (zie video van concurrent LockheedMartin). Dat plan van eisen bleek veel te gecompliceerd. (foto: Boeing)

https://www.youtube.com/watch?v=T1F8GoVnonU

India gaat los

De ondertekening van het contract is pas in oktober, maar nu al is duidelijk dat India voor bijna 1 miljard de vloot Mi-17-V5 helikopters met 48 exemplaren uitbreidt. Daarvan zijn er 38 bestemd voor de Indiase luchtmacht en de 10 resterende gaan naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tussen 2008 en 2016 kocht het ministerie van Defensie al 151 van deze toestellen in verschillende configuraties. (foto: archief Defensie)

https://www.youtube.com/watch?v=iyABfrvgCjI

Meer artillerie

Er is meer nieuws uit India dat behoorlijk aan de weg timmert. Het aloude 155 millimeter getrokken geschut uit de jaren 80 – destijds met veel bombarie gekocht van het Zweedse Bofors – krijgt een opvolger in de K9 ‘Vajra’. Het eerste regiment moet volgend jaar al worden voorzien van 18 stuks van dit Zuid-Koreaanse wapenplatform. Tegelijkertijd komen ook de eerste 4 van in totaal 100 Amerikaanse M777 ATAG’s (Advanced Towed Artillery Gun System) binnen. Deze ultralichte houwitsers zijn geschikt om onder een helikopter te worden vervoerd.

https://www.youtube.com/watch?v=385zYBSTLeg

Nieuwe Centauro

Iveco Defence Vehicles gaat dit jaar de eerste 10 van 136 Centauro II MGS (Mobile Gun System) 8x8 pantservoertuigen leveren aan de Italiaanse landmacht. Het is een gemoderniseerde versie van de beproefde Centauro I, waarvan de eerste begin jaren 90 is ingestroomd.

Er is flink gewerkt aan de verbetering van de beschermingsmiddelen, vuurkracht, communicatiemiddelen en observatietechniek. De Centauro is voorzien van een 120/45 millimeter kanon van de 3e generatie. De voortstuwing wordt geleverd door een Iveco Vector 8V Euro III dieselmotor met automatische transmissie. Met de bestelling is een bedrag van 159 miljoen euro gemoeid. Daarin zitten de kosten voor onderhoud en logistiek verwerkt.

https://www.youtube.com/watch?v=z8mkH_JThhk

Fransen gaan vreemd

Het Britse Jankel heeft weer succes met zijn Fox Long Range Patrol Vehicles (LRPVs). België (zie video) verwelkomde de eerste van ruim 100 exemplaren en nu heeft ook de Franse landmacht deze patrouillevoertuigen op het oog. Voorwaarde is wel dat de voertuigen onder licentie in Zuid-Frankrijk worden geassembleerd.

Het voertuig kan langdurige patrouilles aan met maximaal 6 man aan boord. Door de bewapening en beschermingsmiddelen is de Fox geschikt voor het optreden in zowel het terrein als in verstedelijkt gebied. De Fransen kozen het voertuig vanwege die kwaliteiten, maar ook omdat ze snel leverbaar zijn voor operaties in West-Afrika. (Foto: Jankel)

https://www.youtube.com/watch?v=HlFknS7jGjo

Gulle Russen

De Servische luchtmacht kan sinds kort beschikken over nog eens 2 geheel gemoderniseerde Mikohojan-Goerevitsj (MiG)-29’s. Het bevriende Rusland leverde vorig jaar al 6 MiG’s, waarmee het luchtwapen weer op krachten komt. Na de NAVO-acties eind vorige eeuw - het verbond greep in tijdens de Kosovo-crisis - had de voormalige Joegoslavische republiek nog nauwelijks luchtwaardige toestellen. De Servische president Aleksandar Vucic nam hoogst persoonlijk de moeite de Fulcrums te verwelkomen in Belgrado. Hij verwacht op korte termijn nog meer cadeautjes van Rusland, dat 30 gevechtstanks en 30 pantserwagens in de aanbieding heeft.