Tekst Evert Brouwer
Tientallen collega’s van de DMO/JIVC werkten vanaf eind juli mee aan de repatriëringsmissie van vlucht MH17. Allemaal hadden ze hetzelfde doel: zorgen dat de verbindingen zowel in Nederland als in Oekraïne overeind bleven.
Dat het ontzettend moeilijk was, werd begin augustus duidelijk. Door de verslechterde veiligheidsomstandigheden stopte de missie. Ook JIVC’er majoor der mariniers Christ van Dinteren, werkzaam in het gebied, keerde vooralsnog terug naar Nederland. DMO staat in de startblokken, mocht de situatie verbeteren en er opnieuw kan worden afgereisd.
De ramp met de MH17: zelden werkten DMO’ers aan zo’n indringende opdracht mee. Achter de schermen komen de Keten Logistieke Bedrijven, JIVC, Operations, Inkoop en de staf in actie om deze inzet mogelijk te maken. Een reconstructie van de inzet van een aantal van die medewerkers.
17 juli. Nederland is verdoofd na de klap van het neerstorten van vlucht MH17 in de brandhaard Oekraïne. Defensie komt meteen in actie en gaat plannen. DMO-productspecialist Martijn Huisers heeft binnen 2 dagen 3 lokale netwerken op de Korporaal van Oudheusdenkazerne (KvOK) ‘staan’ vooral voor de (politie)identificatieteams.
Op de achtergrond regelt Cees Kooy van Operaties de formele opdrachten. Vanaf dat moment begint het bestellen van hardware en het reserveren van techneuten. “Iedereen was meteen in actie, vrij of niet. Alle lopende zaken liet men uit de handen vallen en men begon te rennen om alles zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen”, weet Cees.
Spoed
Tjipke de Vries (JIVC/Informatiemanagement) richt zich inmiddels op de verwerving en levering van allerlei hardware, zoals laptops, GSM’s en tablets. Daarvoor legt hij contact met inkoopcoördinator Paul van Maanen. Die slaagt er in binnen een dag beveiligde GSM -telefoons beschikbaar te krijgen voor Oekraïne.
“Omdat we meer spoedaanvragen verwachtten, heb ik een virtueel inkoopteam geformeerd.” Theo Vrij (telecom), Fatma Akdeniz en Marianne de Vries (specials, projecten en sourcing), Maaike Mastop (software) en Raymond de Koning (hardware) zorgen ervoor dat in geen tijd enkele honderden GSM-telefoons, tablets met toebehoren, satelliettelefoons met toebehoren en abonnementen, SIM-kaarten en ondersteuning klaar staan voor transport. Het bedrijfsleven werkt hieraan volop mee. In de loop van de tijd komen er veel meer aanvragen. “Al met al is er gedurende 15 aaneengesloten dagen een 24-uurs beschikbaarheid geweest van inkoopmedewerkers, waardoor de operatie in Oekraïne materieellogistiek maximaal is ondersteund”, aldus Paul.
Stroe
Van JIVC (C4I&I) gaat Alexander van der Zee aan de slag als CIS Specialist medior. Binnen 2 dagen heeft hij samen met specialisten van CIS in Stroe computers, satellietcommunicatie en een mobiele server overeind staan. “Normaal is de aanlooptijd daarvoor een paar weken.” Vervolgens zorgt hij samen met specialisten dat de Oekraïnegangers met computers, mobiele servers en enkele systemen voor satellietcommunicatie op pad kunnen. “Normaal zouden we met standaard Titaan-componenten aan de slag gaan, dit sloot echter niet aan bij de wensen van de Oekraïnegangers. Daarom hebben we maatwerk geleverd.”
‘Alle lopende zaken liet men uit de handen vallen en men begon te rennen om alles zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen’
Projectmanager luitenant-kolonel Wijnand Dirksen gaat ook naar Stroe, nadat hij op het Defensie Operaties (DOPS) in Den Haag de eerste contacten heeft gelegd. Hij houdt zich bezig met het inrichten van het verbindingscentrum Oekraïne-Stroe. Onder leiding van majoor der mariniers Christ van Dinteren en diverse landmachteenheden maken ze de netwerken (satellietcommunicatie inbegrepen) gereed voor transport en inzet. “We werkten tot diep in de avond keihard om er voor te zorgen dat die nacht de eerste middelen gereed waren voor transport naar Eindhoven”, blikt Wijnand terug. “Dit werd voor de eerstvolgende dagen de standaard werkwijze. Ondertussen ondersteunden Tjipke en ik de DOPS. De eerste dagen werden nog gebruikt om diverse andere middelen gereed te maken voor inzet in Oekraïne. Denk hierbij aan shredders, GPS-trackers en andere middelen. Op de 30e ging het laatste ICT-materiaal op transport vanuit Stroe naar Eindhoven. Daarna steunden we Christ en zijn mensen in het missiegebied technisch op afstand”, vertelt Wijnand.
Doel
Met alle spullen vertrekt majoor der mariniers Van Dinteren naar het onrustige gebied om daar de communicatiemiddelen op te zetten. “We reisden met een club van veel mensen die vreemd voor elkaar waren. Politie, burgers, militairen, uit Nederland, Australië en Maleisië. Het is ongelooflijk dat je in korte tijd met zo’n diverse groep zo goed kunt werken. Dat komt omdat er een duidelijk doel was: zorgen dat de nabestaanden van de slachtoffers op een juiste wijze afscheid van hun dierbaren kunnen nemen na de ramp. Er is kneiterhard gewerkt voor deze zaak door alle betrokkenen, in Nederland en ter plekke.”