Tekst KAP Djenna Perreijn
Foto Stefano Tull, KPL Hilbert Buter | video: SM Robbert Harteveld

‘Betere militairen dankzij extreme omstandigheden’

‘Alles om je heen vormt een mogelijk gevaar’

De laatste keer oefenen in de Surinaamse jungle mag dan twaalf jaar geleden zijn, infanteristen van 11 Luchtmobiele Brigade zijn het nog lang niet verleerd. Daarnaast maakte veel jonge infanteristen kennis met de ongerepte rimboe. Zes weken lang gingen 11 Deltacompagnie, 13 Bravocompagnie en 11 Geniecompagnie samen met collega’s van het Korps Mariniers in het tropisch regenwoud back to basics voor de jungletraining.

Behoedzaam lopen buddyparen achter elkaar aan de dichtbegroeide rimboe in. Ze zijn slechts een paar meter in het zijterrein, toch is navigeren lastig. “De jungle in Belize, waar we de afgelopen jaren veel ervaring opdeden, kent meer hoogtemeters die je als referentiepunten gebruikt,” vertelt sergeant Abel, instructeur tijdens de Live Fire Excercise. De route uitstippelen is niet het enige wat opperste concentratie vereist. “Alles om je heen vormt een mogelijk gevaar: zware takken kunnen naar beneden vallen, bastard trees laten lange doorns achter in de huid en de moddergrond is na een zware regenbui spekglad.” Laten de infanteristen nu net in het regenseizoen hun jungletraining hebben opgetuigd.

Het begin van de jungletraining bestaat uit overlevingslessen, onder meer van Surinaamse collega’s. Het oerwoud is volgens hen een supermarkt vol lekkers, waarin je wel moet oppassen voor giftige planten.

Door de dichte begroeiing heeft het buddypaar in vijf minuten slechts vijftien meter afgelegd als plots een doel verschijnt. ‘CONTACT FRONT’, roept de voorop lopende sergeant-majoor Ramon als hij het vuur opent. Terwijl ze het doel doorzeven, verplaatst het koppel zich soepel achteruit via dezelfde route als ze kwamen. “Heel gaaf”, concludeert Ramon als hij even later vol adrenaline de begroeiing uitstapt. “Je omgevingsbewustzijn is het belangrijkste; ik bleef gefocust op mijn doel en de communicatie met de collega’s om mij heen.”

Check de clip!

‘Hier doen ze de juiste mindset op’

Mentaliteit

De instructeurs zijn het erover eens: de jungle maakt je een betere militair. “Een aantal deelnemers komt net uit de Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel. Hier doen ze de juiste mindset op”, vertelt hoofd schietinstructeur sergeant-majoor Mike. “Dat begint bij jezelf verzorgen. Zo drogen je kisten hier amper, dus wie aan het einde van de dag zijn voeten niet verzorgt, krijgt de rekening. Ook als je niet op tijd eet of drinkt word je keihard afgestraft. Ik merk dat collega’s op elkaar letten om flauwtes te voorkomen. In pittige omstandigheden groeien de cohesie en teamspirit.”
 

'Geel, driehoek, up!’, tijdens colour shooting moeten infanteristen goed naar de opdrachten van de instructeur luisteren om snel de juiste doelen te raken.

‘Surinamers gebruiken de jungle om te jagen’

Geïmproviseerde schietbaan

De juiste mentaliteit in de rimboe komt daarnaast neer op veel aandacht voor veiligheid. “Voor ‘t eerst met scherp schieten in de jungle kan best spannend zijn, maar na acties horen we steeds dat niemand zich onveilig voelt. Ze werken op een deugdelijke manier.” Voor de kistjes scherpe munitie opengaan, oefenen de luchtmobielers met blanks op kleine schietbanen. In de voorbereiding sprak de eenheid met basha’s (plaatselijke bestuurders) af welke stukken ze hiervoor mochten inrichten. Surinamers gebruiken de jungle normaal gesproken namelijk om te jagen en vissen. Voor de start van de oefening maakten de instructeurs zich een week boos om de banen vrij te maken. Niet voor niks hoort het kapmes tot de standaard jungle-uitrusting. Het resultaat mag er zijn, “mede dankzij de hulp van Surinaamse krachten, die blij waren met de incidentele inkomsten”, vertelt Abel. “Wij mogen hier trainen, daar krijgen zij iets voor terug.”

Maar liefst 85% van Suriname bestaat uit tropisch regenwoud dat uiteraard vol wilde dieren zit, maar die laten zich na de eerste schoten logischerwijs niet meer zien.
Majoor Rein Nieuwland, leider der oefening van de jungletraining van dit jaar.

Riverine

De rode baretten werken deze oefening niet alleen samen met Surinamers, de instructiegroep is gemengd met collega’s van het Korps Mariniers. Tijdens riverine-operaties besturen zij de Fast Support Crafts (FSC’s). Optreden met de FSC’s scheelt een hoop moeizame verplaatsingen te voet door de wildernis, maar de bootjes zijn veel méér dan een handig vervoersmiddel. “Ze zijn een onmisbare schakel in het jungle-optreden”, vertelt sergeant van de mariniers Remco Nijholt, sectiecommandant bij de Surface Assault and Training Group (SATG). “We zetten er grondtroepen mee aan wal en ondersteunen daarna vanaf het water. Door waar te nemen in het voorterrein en vanaf het water vuursteun te leveren met zware wapens.”

De groep instructeurs is zowel in de jungle als op het water een mix van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers.

Voor herhaling vatbaar

Deze zomer wordt besloten of de jungletraining volgend jaar opnieuw in Suriname plaatsvindt. Er zijn politieke belangen, maar natuurlijk hebben de eenheden zo ook hun wensen. Bij 11 Luchtmobiele Brigade kijken ze nu in ieder geval terug op een geslaagde oefening. “We hebben er bíjna alles uit kunnen halen”, stelt majoor Rein Nieuwland. “Als we hier terugkomen hebben we een groter oefengebied nodig. Daarover is te praten met de Surinaamse collega’s.” Daarnaast ontbrak deze jungletraining een lier aan de gehuurde helikopter die gereed stond voor medische evacuaties. “We oefenden niet zo diep in de jungle om eventuele gewonden snel over de weg naar de heli te kunnen brengen. Ideaal is anders. Hierdoor moesten we de eindoefening schrappen en krijgen de instructeurs geen certificaat maar slechts een bewijs van deelname. En dat terwijl we krap zitten in het aantal collega’s die jungle warfare opgeleid zijn.”

‘We moesten de eindoefening schrappen’

Waar in Nederland nog weleens een munitietekort is, ontbreekt het de infanteristen bij de jungletraining niet aan scherpe patronen.

Desondanks zijn ook veel positieve punten te benoemen, benadrukt Nieuwland. “Er is een groot cultuurverschil met Suriname, maar dat we dezelfde taal spreken maakt zakendoen een stuk eenvoudiger dan in andere landen. De mensen zijn gastvrij en welwillend, we merken dat ze blij zijn met onze aanwezigheid. Al is het maar omdat criminaliteit als illegale houtkap en goudwinning in de regio afneemt omdat er zoveel uniformen in de buurt zijn. Het is een werelddeel waar altijd veel gebeurt, het is niet ondenkbaar dat we op een dag in deze regio opereren voor echte inzet.”

Militaire samenwerking Suriname

Tot 2010 oefenden Nederlandse militairen regelmatig in het Surinaamse oerwoud, begeleid door het Surinaamse Nationale Leger. De landen koesteren een eeuwenlange, bijzondere band. Het aantreden van president Desi Bouterse in 2010 strooide zand in de motor. Sindsdien verliep de politieke en militaire relatie stroef. Vorig jaar ondertekende voormalig defensieminister Ank Bijleveld een intentieverklaring om weer militair samen te werken. Met de jungletraining wordt daar direct uitvoering aan gegeven en in de toekomst wil Nederland met Suriname samenwerken bij het opleiden van hun militaire kader.