08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

KL in ’t kort

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD, KAP Arend Visser, Ernst van der Hoek

Antwoord op dronedreiging

Het Counter-Rocket Artillery and Mortars (C-RAM) peloton trainde in oktober op de Arnhemse heide. Tijdens de oefening ‘Heimdallr Defence’ lag de nadruk op het omgaan met mens en materieel tijdens verzwaarde omstandigheden. De eenheid uit de Peel is gespecialiseerd in het opsporen van drones. 

Het peloton, onderdeel van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando, beschikt over 30 militairen gespecialiseerd in het waarnemen van verschillende type drones. Hiervoor gebruiken ze onder meer compacte radarsystemen, infrarood- en dagcamera’s. Operators werken in teams en draaien verschillende diensten om continu het luchtruim te bewaken en indien nodig andere eenheden te alarmeren. Regelmatig werkt het peloton samen met andere overheidsdiensten, bijvoorbeeld tijdens grote evenementen. 

Defensieinzet COVID-19

Nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt, krijgt de krijgsmacht opnieuw verzoeken om bijstand. In de infographic hierboven zie je wat Defensie momenteel doet.

De krijgsmacht ondersteunde de civiele autoriteiten ook in de periode van 11 maart tot en met 1 juli. Toen stopte de vaste inzet.

C-LAS bedankt geslaagde onderofficieren

Door de coronamaatregelen was er dit jaar geen ‘passing out’ op de KMS. Dat is de traditionele ceremonie waarbij aspirant-onderofficieren effectief sergeant of wachtmeester worden. En dat terwijl deze keer bijna 400 onderofficieren hun certificaat kregen. Daarom sprak luitenant-generaal Wijnen de geslaagden op 8 oktober toe per video.

C-LAS benadrukte hoe belangrijk hun diploma is voor de toekomst van de landmacht. Hij sprak zijn dankbaarheid uit voor de geslaagden die in deze bijzondere tijden toch het doorzettingsvermogen hadden om de opleiding met succes af te ronden. “Dat wint nog meer aan het belang als je bedenkt dat de coronatijd eigenlijk al het hele jaar duurt. Er waren 1.000 redenen om de opleiding niet met goed gevolg af te maken. Maar er zijn ook een paar goede redenen om dat wel te doen. En dat hebben jullie gedaan. Daarvoor dank!”, sprak Wijnen. 

De peacekeepers van de Verenigde Naties

Sinds de eerste VN-vredesmissie zetten Nederlandse peacekeepers zich in voor een veiliger wereld.

Duizenden Nederlanders; militairen, politiemensen en burgers zijn ingezet als peacekeeper. Ook vandaag en morgen dragen onze collegas wereldwijd bij aan vrede en veiligheid. Op deze infographic is te zien aan welke historische VN-vredesmissies Nederland heeft deelgenomen.