Tekst Jack Oosthoek
Foto CLAS, Atlas Aerospace, BSS Holland, Hoverfly Technologies, Mediacentrum Defensie
Grotere actieradius, minder risico’s
Innoveren staat tegenwoordig met stip bovenaan in elk operationeel manifest. Defensie start het ene na het andere innovatieproject. Het Commando Landstrijdkrachten heeft er zelfs een speciale afdeling voor in het leven geroepen: Concept Development & Experimentation. In deze rubriek belicht Landmacht bijzondere trajecten die deze sectie initieert of ondersteunt. Deze maand: de dronecatalogus.
Het CLAS lanceerde de catalogus afgelopen september in samenwerking met DMO. Aanjager is de visie Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS) voor landoptreden. Projectleider bij het CLAS majoor Ken van Meir: “De catalogus stelt ons in staat om de razendsnelle technologische ontwikkelingen op het gebied van kleine drones te kunnen volgen. In plaats van die te kopen voor een periode van 5 tot 7 jaar, updaten we de catalogus halfjaarlijks. Zo kunnen we het op dat moment meest current materiaal aanschaffen. Als onderdeel van deze professionaliseringsslag vervangen we ook een deel van de huidige vloot civiele Light Unmanned Aircraft Systems (L-UAS). In militaire operaties is geen plaats meer voor drones van Media Markt. Elk type in de catalogus voldoet aan de eisen van de Beveiligingsautoriteit.”
Meer doeleinden
DMO heeft voor het project een raamcontract gesloten met BSS Holland. Deze firma levert relatief kleine drones tot maximaal 25 kg die aan minder luchtvaarteisen hoeven te voldoen, zoals die zijn opgesteld door de Militaire Luchtvaart Autoriteit. Bijvoorbeeld onderhoud en opleiding zijn daardoor aan minder strenge regels gebonden. Op dit moment gebruikt het CLAS drones vooral voor taken op het vlak van Intelligence, Surveillance and Reconnaissance. In de toekomst is het de bedoeling om drones voor meer doeleinden te gebruiken. Zo kan bijvoorbeeld een tethered-drone (een drone met een stroomsnoer) worden ingezet als antenne voor communicatie over lange afstand of om vijandelijke communicatie te jammen.
‘Aanvragen werkt op dezelfde manier als bij Bol.com’
DMO voert ook het beheer over de nieuwe catalogus. Om precies te zijn bureau Onbemande Vliegtuigen. Een drone aanschaffen? Ga naar Digi Inkoop op MULAN en DMO komt in actie. “Aanvragen werkt op dezelfde manier als bij Bol.com. Het geld wordt automatisch afgeschreven van het dronebudget van de eenheid”, legt Van Meir uit. De gemiddelde levertijd bedraagt 3 maanden. Door COVID-19 loopt de levering van sommige typen drones op dit moment vertraging op. “De grootste weerslag heeft corona nog op de opleidingen omdat instructeurs momenteel niet kunnen reizen”, vertelt de majoor.
‘Iedereen met een goede opleiding kan met een drone vliegen’
Minder risico
Die opleiding vindt plaats onder de vleugels van een fabrikant. Ook is er een 2-daagse training bij het ‘vliegbedrijf’ van het CLAS, waarin het vooral draait om de regelgeving voor vliegen met kleine typen drones. “Iedereen met een goede opleiding kan met een drone vliegen. Vergelijk het maar met een auto- of motorrijbewijs halen”, zegt Van Meir, die het voor het CLAS vitaal vindt om bij te blijven op dronegebied. Het belang van onbemande vliegsystemen neemt een steeds grotere vlucht. “Google maar op het conflict in de Kaukasus tussen Armenië en Azerbeidzjan… Voor het CLAS vergroten drones de actieradius en het personeel hoeft in militaire operaties minder risico te nemen. Het is immers de drone die tijdens acties boven het maaiveld uitkomt. We moeten onze concepten met deze ‘onbemande technologie’ zo snel mogelijk doorontwikkelen.”