Tekst KAP Jaap Wolting
Foto KPL Barend Westerveld, Mediacentrum Defensie, secties Communicaties KL, diversen

Militair artsen en verpleegkundigen springen bij

130 militair verpleegkundigen (AMV) en 35 militair artsen (AMA) – waaronder landmachters van de 3 geneeskundige compagnieën van de brigades en het Operationeel Ondersteuningscommando Land – zijn aan het werk in verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen. Ze ondersteunen het Nederlandse zorgpersoneel dat onder druk staat vanwege het grote aantal coronapatiënten. 

 Zo draaien bijvoorbeeld sinds vorige week dinsdag 6 artsen en 12 verpleegkundigen regulier mee in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Militair geneeskundig personeel begon een aantal dagen daarvoor ook al in een woonzorgcentrum in Heerde dat zwaar is getroffen door COVID-19. Daarnaast werken sinds het begin van de crisis 50 militair verpleegkundigen in 5 van de 12 relatieziekenhuizen van Defensie. Daar helpen ze mee om de medische zorgverlening draaiend te houden.

Medische planners van Defensie assisteren al weken bij de herverdeling van patiënten. Dat gebeurt om de druk beter over de Nederlandse ziekenhuizen te verdelen. Naast medische, levert Defensie ook logistieke en algemene planners. Tevens heeft Defensie geholpen bij het opzetten van meerdere zorghotels.

Business as usual bij Infanterie Schietkamp

Ondanks de coronacrisis gaan sommige voorbereidingen op inzet gewoon door. Zo ook de schietoefeningen die de rode baretten van 11 Luchtmobiele Brigade volgen in hun opwerktraject voor de Compagnie in de West, gepland vertrek deze zomer.

 Vorige week waren de Minimi-schutters van de C-cie van 11 Infanteriebataljon aan de beurt op het Infanterie Schietkamp in Harskamp. Omdat de eenheid best wat nieuwe gezichten kent, was het extra prettig dat de luchtmobiele infanteristen hulzen konden maken, ondanks de coronacrisis. 

“Ik vind het fijn dat we als eenheid door kunnen gaan met onze voorbereidingen”, aldus compagniescommandant kapitein Maarten. “Het vergt aanpassingsvermogen van iedereen en het is soms lastig ons aan de RIVM-richtlijnen te houden. Maar we proberen de risico’s te mitigeren en houden rekening met de thuissituatie van de kerels. Heb je thuis iemand in de risicogroep zitten…dan blijf je in principe thuis. Als cc mis ik wel de momenten om de hele club aan te spreken. We doen nu alles zoveel mogelijk groepsgewijs en niet bij de wapenkamer bijvoorbeeld.”

Nederland haalt personeel terug uit missiegebieden

Een deel van de uitgezonden militairen is tijdelijk terug in Nederland, als gevolg van de COVID-19-maatregelen die wereldwijd worden genomen. Zodra de restricties zijn opgeheven en trainingsactiviteiten worden hervat, gaan ze weer retour.

 In Irak liggen de trainingsactiviteiten van de anti-ISIS coalitie in de omgeving van Erbil en in Bagdad stil. Afgelopen zaterdag landden 35 van de 40 naar Irak uitgezonden militairen op vliegbasis Eindhoven. Ook in Afghanistan gaan diverse operaties in het kader van Resolute Support niet door. 40 militairen die in Kabul en Mazar-e-Sharif zaten waren op 26 maart al teruggekeerd. De Nederlandse trainers die in Burkina Faso waren voor het Global Peace Operations Initiative (voorheen ACOTA) zijn ook weer in Nederland. 

De Nederlandse bijdrage voor de eFP wordt voortgezet. Een aantal militairen van het bataljon is besmet met het coronavirus en in isolatie geplaatst. 4 Nederlandse militairen zijn vorige week om medische redenen vanuit Litouwen gerepatrieerd. Ter versterking van de Nederlandse medische staf in Rukla zijn vorige week 1 arts en 2 verpleegkundigen extra ingebracht vanuit Nederland. 

Muzikaal staaltje teamwork

Militaire muziek staat symbool voor kracht en samenwerking. Precies wat nodig is tijdens de coronacrisis. 130 militaire muzikanten kwamen daarom in actie. Ze namen ieder voor zich hun deel van een militaire mars op. Digitale techniek bracht de muzikanten vervolgens samen in een muziekclip. Om zo hulpdiensten en zorgverleners een hart onder de riem te steken.

Ron Geurts, 1 van de drijvende krachten achter het initiatief: “Zo steken wij onze duim op voor Nederland. In het bijzonder naar iedereen die zich inzet voor de bestrijding van de coronacrisis. Militaire muziek is altijd al bedoeld om respect en waardering te betonen aan iedereen die zich inzet voor de krijgsmacht en ons land. Normaal gebeurt dat alleen bij ceremonies en concerten voor bijvoorbeeld veteranen.”

Krijgsmacht doneert voedsel en bedden

Defensie heeft in maart 35 pallets levensmiddelen aan 3 distributiecentra van de voedselbank geleverd. Landmachters reden de goederen naar Arnhem, Groningen en Tilburg. 

 De pallets met ongeveer 10.000 kilo voedsel stonden op het militaire complex in Bathmen en waren bedoeld voor de deelnemende troepen aan een (door de coronacrisis afgelaste) schietoefening in Duitsland. Eerder leverden landmachters en mariniers al duizenden rantsoenen aan het Noorse Leger des Heils, omdat ook hun oefening Cold Response niet doorging. Naast voeding heeft Defensie op meerdere plekken ook al bedden en matrassen geleverd zodat de kinderopvang meer 24-uurs-opvang kan realiseren.

Steun voor Mali bij gevechtsoperaties

Nederland steunt de Europees geleide multinationale Combined Joint Special Operations Task Force. Taakgroep Takuba is eind maart opgericht en helpt de Malinese strijdkrachten bij gevechtsoperaties tegen terroristische groeperingen in de Liptako-Gourma-regio in de Sahel.

 Deze groeperingen zijn in dat gebied verantwoordelijk voor een geweldstoename. Takuba richt zich op het geven van adviezen, assistentie en begeleiding van operaties. Naast politieke steun plaatst Nederland 1 of 2 stafofficieren bij het hoofdkwartier. Via hen blijft Nederland geïnformeerd over de gang van zaken binnen de taakgroep, zoals de situatie op de grond. Nederland stuurt geen troepen omdat de benodigde Special Operations Forces-capaciteiten niet beschikbaar zijn vanwege de huidige inzet in Irak en Afghanistan tot begin 2022.

Landmachters ontsmetten ‘coronabus’

De Multirole Engineer Company (vroeger 101 CBRN-Verdedigingscompagnie, maar sinds 1 maart onder een nieuwe naam ondergebracht bij 11 Pantsergeniebataljon) heeft een voertuig ontsmet dat was gebruikt om besmette Nederlandse toeristen van Italië naar Nederland te vervoeren. 

 Het Rode Kruis had om deze hulp gevraagd. Op een speciaal hiervoor ingericht ontsmettingspunt in Soesterberg reinigden de CBRN-ers de bus aan de binnen- en buitenkant. Gehuld in beschermende kleding en maskers behandelden zij het voertuig met ontsmettende vloeistoffen zodat het weer terug kon naar Italië.

Teamwerk leidt tot veilige V1-ontmanteling

De EOD heeft in maart een Duitse V1-raket uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. Het projectiel lag naast de A1 ter hoogte van Wilp. 

 Defensie zette naast de EOD ook het pantservoertuig Fennek en Puma’s (onbemande vliegtuigjes) in, ter observatie en om mensen op een veilige afstand te houden. De CBRN-responseenheid was eveneens aanwezig. Na metingen van giftige stoffen in de brandstof van de V1 adviseerde die de EOD hoe te werken en beschermende kleding te dragen. De Veiligheidsregio’s IJsselland en Noordoost-Gelderland stonden paraat met brandweer en hulpdiensten. In totaal werkten 400 mensen mee om de ontmanteling in goede banen te leiden zodat de EOD in alle rust het gevaarlijke werk kon doen.

Defensie levert ziekenhuizen apparatuur

De krijgsmacht heeft 65 beademingsapparaten beschikbaar gesteld aan ziekenhuizen door heel Nederland. De firma Dräger uit Zoetermeer maakte ze gebruiksklaar.

 Vrachtwagens en Amaroks van het Bevoorradings- en Transportcommando brachten de apparaten naar de hospitalen die ze inzetten om ernstig zieke coronapatiënten te beademen. Ook leverde de krijgsmacht 2 mobiele röntgenapparaten aan diverse ziekenhuizen. “Op een röntgenfoto kun je zien welke afwijkingen het COVID-19 virus in het lichaam van patiënten veroorzaakt”, aldus Martijn Bours, teamleider Medische Beeldvorming bij VieCuri Medisch Centrum in Venlo. “Dit gaat ons enorm helpen.” 

Gisteren maakte Defensie bekend ook nog eens 4 anesthesie-apparaten te leveren aan het Slingerland Ziekenhuis in Doetinchem.

Bliksembeveiliging munitiebunkers aangepast

Op het munitiecomplex in Veenhuizen is in maart de bliksembeveiliging van 191 munitiebunkers aangepast. Die voldoet nu aan de modernste eisen. 

 Alle munitiebunkers bij Defensie beschikken over bliksembeveiliging die voldoet aan de Defensieregelgeving. De veiligheid voor personeel en omgeving was daarmee al gewaarborgd. De nieuwe beveiliging voldoet nu ook aan de civiele norm. Tijdens het plaatsen van de nieuwe bliksembeveiliging is per bunker ook het drogeluchtsysteem vervangen, ledverlichting geïnstalleerd en zijn er nieuwe trappen geplaatst voor inspectie en onderhoud. 

Vreemdelingen in Zoutkamp

Defensie heeft vanaf 20 maart een terrein voor noodonderdak beschikbaar gesteld. Het is bedoeld voor mensen die door de coronamaatregelen niet kunnen instromen in het asielproces. Ze worden voor onbepaalde tijd ondergebracht op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. 

 De absolute noodzaak om het coronavirus maximaal onder controle te houden, maakt het onmogelijk het asielproces in stand te houden. Voor nieuwe vreemdelingen wordt de procedure daarom opgeschort. Enkele landmachtreservisten ondersteunen de civiele beveiligers van het kazerneterrein in Zoutkamp.