Tekst KAP Roel van de Wiel
Foto Frank Crébas, SM Peter van Bastelaar (video)

5 weken maximaal gaan

x

Een haast eindeloos oefengebied, perfecte omstandigheden en alle faciliteiten die je je als infanterist maar kunt wensen. De Texaanse basis Fort Hood is voor luchtmobiele militairen als een kingsize speeltuin. De C-compagnie van 13 Infanteriebataljon was onlangs aan de beurt om 5 weken lang helemaal ‘los te gaan’ op hun Air Assault-optreden.

De permanente Nederlandse bezetting op Fort Hood heeft sinds november 2013 een nieuwe naam en identiteit: 302 Squadron. De trainingseenheid valt onder het Defensie Helikopter Commando en is een joint team van lucht- en landmachters. Logisch, want dat zijn de militairen die bij toerbeurt bij het squadron komen oefenen, uiteraard ook. Compagnieën van 11 Luchtmobiele Brigade en helikoptercrews van 298 en 301 Squadron trainen in Texas samen hun inzet door de lucht en op de grond. “Het is hier echt 'train as you fight'”, constateert majoor Larry Hamers, plaatsvervangend commandant 302 Squadron.

Militairen rond bird table
Tijdens de Combined Arms Rehearsal worden de details van Operatie Daytona, de eindoefening van de aanwezige eenheden op Fort Hood, doorgenomen. De bespreking wordt met een zogenoemde birdtable (een megatablet,red.) grafisch ondersteund.

De ideale plek

Fort Hood is voor luchtmobiele eenheden de ideale plek, stelt Hamers vast. Het oefengebied - de Western Training Area - is groter dan Nederland en Vlaanderen samen en de eenheden kunnen daar helemaal ‘los op gaan’. “De vele ruimte. De geoefende, realistisch handelende vijand. Oefendorpen waar zelfs typerende geuren worden nagebootst”, somt Hamers op. “Zo realistisch als we hier kunnen trainen, heb ik nog nergens anders gezien.” 

x
Operatie Daytona vangt aan. 2 Chinooks vliegen de luchtmobiele militairen richting het inzetgebied.
x
Majoor Larry Hamers (l.) in gesprek met Chad Horne (r.). Als ‘tegenprestatie’ voor de Nederlandse inzet in Afghanistan en Irak stelt ranch-eigenaar Horne met regelmaat zijn grond beschikbaar. Zijn enige wens: “Ik wil graag toekijken.”

Uitkijken naar Fort Hood

De gasten van 302 Squadron kunnen bovendien gebruik maken van alle andere voorzieningen op Fort Hood. En die zijn goed. Hamers: “Ze hebben hier ruime schietbanen, waar we met heli’s en grondeenheden live kunnen schieten. Een ‘shooting house’, waar alle schutters met ‘scherp’ doorheen gaan om hun ovg-skills en drills (optreden verstedelijkt gebied, red.) te trainen. Maar bijvoorbeeld ook een niet te overtreffen Geneeskundig Oefencentrum om ook die disciplines te oefenen. Onze luchtmobiele militairen kijken altijd uit naar Fort Hood. Niet omdat het zo’n mooi vakantieland is, maar omdat je hier maximaal kunt trainen.”

x
‘Object Tungsten’, één van de gebouwen waar de oefenvijand zich tijdens Operatie Daytona ophield.