Kapitein Ido Gerard Kempenaar, chef-dirigent van het Orkest Koninklijke Marechaussee
Met een soepele handbeweging laat kapitein Ido (44) de koperblazers harder klinken. Een resoluut gebaar brengt de trommels tot zwijgen. Zo legt de chef-dirigent van het Orkest Koninklijke Marechaussee zijn eigen accenten in een muziekstuk. “Het zijn allemaal ervaren muzikanten. Die hoef ik niks te vertellen over hun instrument of de noten op de partituur”, vertelt Ido. “Maar als dirigent geef ik het orkest richting. Ik weet hoe ik een muziekstuk wil laten klinken.”
Ido is in 2010 als slagwerker begonnen bij het orkest. De trommel, xylofoon en marimba hebben weinig geheimen voor hem. “Eigenlijk speelde ik qua slagwerk alles behalve het drumstel." Maar Ido wilde meer, volgde diverse opleidingen en solliciteerde meteen toen vorig jaar de vacature van chef-dirigent voorbijkwam. Na een pittige sollicitatieprocedure bleef de kapitein als enige over en kon hij afgelopen november aan de slag. “Deze functie is meer dan repeteren en dirigeren”, benadrukt Ido. “Ik regel vragen over verlof en andere personeelszaken, overleg met componisten en de manager. Het is een fulltimebaan waarin ik verantwoordelijk ben voor de 50 muzikanten.”
Het Orkest Koninklijke Marechaussee is één van de 8 militaire orkesten binnen de Nederlandse krijgsmacht. Het is hét muzikale visitekaartje van onze organisatie in binnen- en buitenland. De muzikanten zijn deeltijd verbonden aan het orkest en hebben ernaast een civiele baan. Ze treden ongeveer 40 keer per jaar op en repeteren wekelijks op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn.
Het orkest speelt op herdenkingen, beëdigingen en andere gelegenheden en festiviteiten waar muzikale omlijsting onmisbaar is. Vaste prik zijn de Nederlandse Veteranendag, de Nijmeegse Vierdaagse, Prinsjesdag en de Nationale Taptoe. Zonder muziek zou zoiets als een herdenking kaal een somber aanvoelen, schetst de kapitein. “Muziek geeft zo’n bijeenkomst een lading, dat moet je niet onderschatten.” Denk maar eens aan een film zonder muziek. Dat is dan een compleet andere ervaring. Veel saaier, weinig veelzeggend.
Ido en ‘zijn’ muziekgezelschap gaven onlangs acte de présence tijdens de Nacht van de Militaire Muziek in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Combo’s en andere onderdelen van het orkest speelden op verschillende podia verspreid in het museum. Thema van deze editie was ‘Naoberschap’, naar elkaar omzien in het Nedersaksisch.
Je zou een orkest ook kunnen zien als een groep goede buren, schetst Ido. Er zitten verschillende instrumenten naast elkaar, van trommel tot trompet en alles er tussenin. “Qua klank zijn ze anders, maar ze hebben elkaar wel nodig. Als dirigent maak ik daar een geheel van. Als ik vind dat ergens een beetje sterker gespeeld moet worden, dan geef ik dat aan. Of als het juist zachter of trager moet. Zo moet ik ze meekrijgen in het verhaal dat we vertellen. Als dat lukt, samen met de muzikanten, dan is dat het allermooiste.”
Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?
Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.