‘Meer gelijkwaardigheid, minder heilige huisjes’
Het Landelijk Coördinatie Centrum (LCC) bestaat pas anderhalf jaar. Toch is het samenwerkingsverband dat de regie voert over persoonsbeveiliging en -begeleiding al een succes. Dat vindt majoor Jelte, die er werkt als kwartiermaker voor de Marechaussee. “We zijn nog bezig met het uitwerken van sommige werkprocessen, maar we hebben al veel bereikt.”
Met ‘we’ doelt tactisch coördinator Jelte niet alleen op de 9 medewerkers van de Marechaussee die nu bij het LCC werken, maar ook op de collega’s van politie, die van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Openbaar Ministerie (OM). Deze 4 partijen zijn vertegenwoordigd in het LCC, dat naast de regie ook de coördinatie over de opdrachten in Nederland en eventueel daarbuiten voert.
Hier komt volgens Jelte veel bij kijken. Zo is het LCC niet alleen verantwoordelijk voor de inzet van het uitvoerende personeel, afkomstig van de Hoog Risico Beveiliging (HRB), de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB), de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) en de Persoonsbegeleiding (PBG) van de politie. Het LCC adviseert ook bij de toewijzing van schaarse middelen, waaronder safehouses en drones. “En we geven advies bij onder meer grootschalige en bijzondere inzetten, zoals de aankomende NAVO-top.”

Te Beveiligen Personen (TBP)
De Te Beveiligen Personen zijn divers. Onder hen politici, rechters, officieren van justitie, advocaten en journalisten. Maar ook buitenlandse ambassadeurs en hun aanverwanten kunnen rekenen op de inzet van het LCC.

‘Werken bij het LCC kan soms hectisch zijn’
Weerstandsniveau
Hoe bij het LCC een opdracht ontstaat, weet inlichtingen liaison kapitein Arjan. Het begint met een incident of signaal dat erop wijst dat een persoon wordt bedreigd. Vervolgens laten vertegenwoordigers van de NCTV hun licht hierover schijnen. Zij stellen het gewenste weerstandsniveau tegen de dreiging vast. Dat gebeurt op basis van politie-informatie en/of informatie van de inlichtingendiensten. Daarna buigt het LCC zich over hoe de veiligheidsmaatregelen vorm moeten krijgen en wordt een integraal maatregelenadvies opgesteld. “Eén van de maatregelen die we kunnen nemen, is het inzetten van persoonsbeveiliging en –begeleiding. Dat gebeurt in overleg met de uitvoerende eenheden. Daarna wordt dit advies ter goedkeuring voorgelegd aan het gezag (NCTV, OM). De volgende stap bestaat uit het uitvoeren van het maatregelenadvies door de operationele eenheden, waarbij het LCC de gehele opdracht coördineert.”
Agendabeheer
Arjan vertelt dat werken bij het LCC soms hectisch kan zijn, met name voor de agendabeheerders. TBP’s moeten over een bepaalde periode inzage geven in hun agenda, zodat het LCC hierop de maatregelen kan afstemmen. Arjan benadrukt dat het insturen van de agenda niet alleen is bedoeld om een inschatting te maken van de benodigde inzet. “Deze dient tevens als leidraad voor het inschatten van risico’s en om op basis van intell de juiste maatregelen te kunnen nemen.”
Personeel gevraagd
Het LCC is op zoek naar Marechausseecollega’s de afdeling willen versterken. Het gaat hierbij onder anderen om een plaatsvervangend tactisch coördinator, een dagcoördinator, Real Time Intelligence (RTI) medewerkers en centralisten, adviseurs B&B en een officier van dienst B&B. Meer weten? Neem contact op via: ltc.hr.futureops@mindef.nl

Informatiepositie
Jelte kijkt met een goed gevoel terug op wat er in korte tijd is bereikt. Er is volgens hem bij het LCC een cultuur ontstaan waarin gelijkwaardigheid en vertrouwen de basis vormen voor een goede samenwerking. Ook zijn er grote stappen gezet in de manier waarop de persoonsbeveiliging en -begeleiding wordt gecoördineerd. In 2 onderzoekrapporten werd aanbevolen om deze taken van politie en Marechaussee efficiënter in te zetten en informatie beter te delen. “Zeker bij gevallen van dreiging vanuit het criminele milieu die de politie behandelde. Zette je op zo’n zaak een beveiligingsteam van de Marechaussee in, dan kwam het voor dat zij niet dezelfde informatiepositie had als teams van de politie. Met de oprichting van het LCC behoort dit manco tot het verleden.”
Arjan: “We zijn nu in staat om horizontale flexibilisering toe te passen. We kunnen dus afwisselend teams van de Marechaussee of de politie op dezelfde TBP inzetten.”

Foutmarge
Jelte gelooft heilig in het product dat het LCC levert. Het is werk met een hoog afbreukrisico, met vaak politieke gevoeligheden en aandacht van de media. “Samen met de 4 deelnemende partijen slaagt het LCC erin opdrachten met succes af te ronden. Dat in deze samenwerking politie en Marechaussee gelijkwaardig aan elkaar zijn en er steeds minder heilige huisjes bestaan, is fijn. Ons doel is om bij iedere opdracht te komen tot de meeste passende inzet, ongeacht waar deze capaciteit vandaan komt.”
