Bijna 100 klimaatbetogers opgepakt bij Schiphol

De Marechaussee heeft zaterdag 14 december een einde gemaakt aan een demonstratie achter de securitycontrole op Schiphol. 99 klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn gearresteerd.

De betogers hadden in een van de hallen achter de controle een bruine vloeistof op de grond gegoten. Het is onbekend om wat voor vloeistof het ging. Volgens de demonstranten was het 200 liter en staat de actie symbool voor de overstromingen in de Spaanse regio Valencia afgelopen oktober.

De demonstranten hadden tickets gekocht om achter de controle te komen en hebben zich aan de securityregels gehouden, zegt een woordvoerder van de luchthaven. "Waarschijnlijk hebben ze achter de security grote flessen en opvouwbare jerrycans gevuld, of daar grote verpakkingen gekocht."

Protest tegen KLM

Extinction Rebellion zegt dat de betoging is gericht tegen het spaarprogramma van KLM. Volgens de demonstranten draagt de luchtvaartmaatschappij bij aan de klimaatverandering en is het medeverantwoordelijk voor slachtoffers van de opwarming van de aarde. "Terwijl de slachtoffers hun huizen, hun voedselvoorziening en in het ergste geval zelfs hun leven kwijtraken, beloont KLM nog altijd extreem vlieggedrag met gratis vluchten en andere extra's", aldus een persbericht.

Buiten bij de ingang van Schiphol Plaza werd er ook door Extinction Rebellion geprotesteerd. Omdat daarvoor vanuit de gemeente geen beperkingen waren opgelegd is daar niemand aangehouden.

Meer grenscontroles, Marechaussee probeert files te voorkomen

De Koninklijke Marechaussee controleert sinds 9 december vaker aan de grens. De maatregel is ingevoerd door het kabinet om "irreguliere" migratie tegen te gaan.

De kans dat er lange files ontstaan door de grenscontroles is volgens een woordvoerder van de Marechaussee klein. "We proberen zoveel mogelijk auto's door motoren van de weg te halen. Grote controleplaatsen met snelheidsbeperkende maatregelen zullen uitzonderlijk zijn."

Grensgemeenten vrezen daar wel voor. De 46 grensgemeenten schreven eind oktober een brief aan minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) waarin ze hun ongenoegen uitten over de maatregel. De Marechaussee zegt grensverkeer dat dagelijks vanuit België of Duitsland Nederland inrijdt zoveel mogelijk te ontzien.

Nederland telt meer dan 840 grensovergangen. 11 daarvan zijn op snelwegen: 7 op de grens met Duitsland, 4 op de grens met België. Daarnaast zijn er nog vele N-wegen die de grens over gaan en kleinere wegen of zelfs paden.

Controles in eerste instantie voor half jaar

De Marechaussee kan nog niet zeggen waar ze de komende 6 maanden gaan controleren. Dat verandert gedurende het half jaar ook continu. Mogelijk wordt de maatregel na een half jaar verlengd.

De Marechaussee moet de controles uitvoeren met de mensen die ze al hebben, terwijl er al een tekort is. De kans dat je gecontroleerd wordt op een landweg van bijvoorbeeld België naar Zeeuws-Vlaanderen lijkt dan ook klein. "We pretenderen niet dat we controles uitvoeren op alle grenzen", zegt de woordvoerder daarover.

Ook op de luchthavens en in treinen uit Duitsland en België wordt het komende half jaar extra gecontroleerd.

Andere Europese landen voerden ook controles in

Controles aan de Nederlandse grens zijn niet nieuw. De Marechaussee voerde al steekproefsgewijs controles uit. Ook in andere Europese landen, zoals Noorwegen, Denemarken, Frankrijk en Italië, zijn de grenscontroles tijdelijk opgevoerd.

Feestje defensie loopt uit de hand: openlijk drugsgebruik en vernielingen op de kazerne

Een feestje op de kazerne in ’t Harde is dermate uit de hand gelopen dat 3 militairen moesten worden aangehouden. Volgens de Marechaussee waren er meerdere incidenten waarbij dingen op de militaire basis werden vernield. 1 militair gebruikte openlijk drugs.

Meerdere mensen waren getuige van het drugsgebruik, zo zag de Marechaussee tijdens een controle. Het gebeurde in een gemeenschappelijke ruimte. Bij verdere inspectie bleken ook 2 anderen drugs bij zich te hebben. Het ging om meerdere gripzakjes. De 3 werden aangehouden.

Hoe ernstig de vernielingen op de Luitenant Kolonel Tonnetkazerne zijn, is niet bekendgemaakt. De Marechaussee in Apeldoorn doet verder onderzoek.

Volgens Marechaussee-woordvoerder kapitein Mike Hofman gaat het hoogstwaarschijnlijk om cocaïne. Over de identiteit en rang van de gearresteerden kan hij ‘vanwege herleidbaarheid’ verder niets zeggen. Het lot van de 3 is nu in handen van het Openbaar Ministerie en hun werkgever, Defensie. Eerstgenoemde als het gaat om de vervolging en Defensie voor wat de betreft de gevolgen voor hun carrière.

Een woordvoerder van Defensie zegt niet op individuele gevallen te kunnen ingaan, maar wijst erop dat er altijd een onderzoek wordt ingesteld als een militair betrapt wordt met drugs. ,,En hangende het onderzoek wordt iemand geschorst. Als iemand op heterdaad met harddrugs wordt betrapt, kan daar ontslag op staan.” Ook degradatie behoort tot de mogelijkheden.

Hoe ernstig de vernielingen waren en of er een verband is met het drugsgebruik, is niet bekendgemaakt. “Dat is onderdeel van ons onderzoek’’, aldus Hofman.

Nieuwe grenscontrole nekt Hagenezen die net berg vuurwerk hadden gekocht

2 mannen uit Den Haag die voor 700 euro aan vuurwerk hadden gekocht in Baarle-Hertog (België) kwamen donderdagmorgen van een koude kermis thuis. Ze werden er meteen uitgepikt tijdens de controle bij de Nederlands-Belgische grens bij Hazeldonk. Het vuurwerk zijn de mannen kwijt. Ze krijgen binnenkort een boete.

Bij Hazeldonk zijn de politie, douane en de Koninklijke Marechaussee actief de grens aan het controleren. "Sinds 9 december kunnen we overal staan, dus ook bij Hazeldonk", zei een woordvoerder van de Marechaussee eerder.

Voor de 2 mannen uit Den Haag betekende dat dus slecht nieuws. “Dit is de eerste keer dat we dit doen en dan worden we er meteen uitgepikt. Het winkelpersoneel zei nog dat we via deze route moesten rijden omdat de kans op controles binnendoor groter is”, verzucht een van de mannen.

Samen hebben ze voor 700 euro aan vooral siervuurwerk gekocht. Dat zijn ze kwijt. De mannen kunnen bovendien nog een boete verwachten. Hoe hoog die boete wordt, wordt binnenkort vastgesteld door justitie.

Je mag vuurwerk alleen naar Nederland brengen tijdens toegestane verkoopdagen. Dit jaar zijn dat zaterdag 28 december, maandag 30 december en dinsdag 31 december. Dat mag alleen vuurwerk zijn dat volgens de Nederlandse wet is toegestaan. Per auto mag je bovendien maximaal 25 kilo vuurwerk vervoeren.

Extra controles

De extra controles sinds 9 december gebeuren om mensensmokkel en illegale migratie tegen te gaan. Voor zover bekend is dit de eerste bij Hazeldonk. Er zijn zo'n 20 medewerkers van de Koninklijke Marechaussee aanwezig, medewerkers van de douane en de politie.

De controles gaan 'steekproefsgewijs', zegt Anna, wachtmeester eerste klas bij de Marechaussee die in Hazeldonk aan het controleren is. "Alles kan van de weg worden gehaald" legt ze uit. "Er wordt gecontroleerd of iedereen in het bezit is van de juiste documenten.” Wanneer iemand niet de juiste papieren bezit, dan wordt deze persoon meegenomen voor extra onderzoek.

Gewonde bij schietpartij in Den Helder, verdachte aangehouden

Een persoon is zaterdagavond gewond geraakt bij een schietpartij bij een snackbar aan het Willemsoord in Den Helder. De politie en Koninklijke Marechaussee wisten al snel een verdachte aan te houden.

De politie kreeg rond 16.30 uur een melding van een schietincident bij een snackbar waarbij een gewonde was gevallen. Het slachtoffer is behandeld aan de verwondingen en overgebracht naar een ziekenhuis. 

De politie onderzoekt wat er precies heeft plaatsgevonden en wat de aanleiding was voor de schietpartij.