08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

KMarKort

Nieuwe opleiding Informatie en Communicatie

De Marechaussee biedt vanaf begin 2025 een nieuwe opleiding aan binnen het vakgebied Informatievoorziening & Communicatie en Informatie Systemen. Studenten leren hoe zij moderne communicatiemiddelen zoals telefonie-, radio- en satellietverbindingen tot stand kunnen brengen en onderhouden.

De nieuwe opleiding voor onderofficieren en manschappen bestaat uit 2 delen: een eerste fase op een mbo-instelling en een vervolgopleiding bij de Marechaussee zelf.

Onze organisatie verwacht jaarlijks tientallen nieuwe collega's op te leiden. Het doel is om meer vacatures te vullen binnen IV&CIS. Tegelijk blijft de focus op kwaliteit, zodat nieuw personeel goed voorbereid aan de slag kan.

Interesse in deze opleiding? Aanmelden is nog niet mogelijk; houd intranet in de gaten. Wel kun je voor meer informatie mailen naar KMAR.CIS@mindef.nl.

Marechaussee geeft documenttrainingen in Marokko

Het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) heeft voor het eerst 3 documententrainingen voor gevorderden gegeven aan Marokkaanse politiecollega’s in Marokko.

De zogeheten ‘Document Security Course Advanced Level’ werd gegeven door 2 ECID-instructeurs . Zij schoolden in totaal 36 collega's van de politie bij over de productie en de beveiligingstechnieken van identiteitsbewijzen. De klas bestond onder meer uit Marokkaanse collega’s van de forensische opsporing en grenswachters uit het hele land.

De cursisten kregen hun certificaat tijdens de officiële eindceremonie uit handen van het hoofd van het ECID, in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur Dirk Jan Nieuwenhuis en de directeur van de Marokkaanse politieacademie.

Afgesproken is om in 2025 een vervolg te geven aan deze samenwerking. Naast documentexpertise onderzoeken de partijen momenteel ook andere mogelijke vormen van kennisuitwisseling, over thema’s als de inzet van migratiehonden en de manier waarop de maritieme grensbewaking in Marokko en Nederland wordt vormgegeven.

Paspoort wordt onder UV-licht gecontroleerd

Officierskruizen uitgereikt in Apeldoorn

57 collega’s ontvingen vrijdag 6 december hun officierskruis. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan officieren met minimaal 15 dienstjaren.

De collega’s ontvingen de onderscheiding fysiek in Apeldoorn, via de eigen leidinggevende of – indien paars geplaatst – in hun huidige onderdeel. Niet alleen marechaussees kregen vrijdag het officierskruis uitgereikt. Defensiebreed namen meer collega’s het officierskruis in ontvangst.

Traditiegetrouw worden de officierskruizen jaarlijks op 6 december uitgereikt; de geboortedag van Koning Willem II. Hij riep de onderscheiding in 1844 in het leven. Officieel luidt de titel: ‘Nederlands Onderscheidingsteken voor Langdurige Dienst als Officier’. Het is een Defensiebrede onderscheiding voor militairen en reservisten die 15 jaar officier zijn. Officieren die het kruis al bezitten, kunnen elke 5 jaar het cijfer aanpassen.

Officierskruizen

Onderzoek SkyECC-berichten leidt tot aanhouding voor drugshandel

De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft een 47-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Hij wordt onder andere verdacht van internationale drugshandel. De Marechaussee kwam de man op het spoor na onderzoek aan SkyECC-berichtenverkeer.

 Rechercheurs zijn deze zomer een onderzoek gestart naar de man. Hij kon worden geïdentificeerd als gebruiker van een SkyECC-account en werd op basis van verstuurde berichten verdacht van internationale drugshandel. De man zou in 2020 en 2021 voorbereidingen hebben getroffen voor het invoeren van verdovende middelen vanuit Zuid-Amerika, via Schiphol.

Daarnaast wordt de Amsterdammer verdacht van het versturen van postpakketten met verdovende middelen naar Australië. 1 pakket werd destijds onderschept. Hierin zat ongeveer 1 kilo cocaïne.

Bij de doorzoeking van de woning waar de man verbleef, zijn naast verdovende middelen ook geld en een vuurwapen in beslag genomen.

Screenshot van een telefoon en een sky-achtergrond

Gouden groepswaarderingsspeld voor BSB’ers

10 collega’s van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten ontvingen woensdag 4 december de groepswaarderingsspeld in goud. De speld werd uitgereikt als erkenning voor hun buitengewone prestaties tijdens de evacuatie in Kabul, Afghanistan, in augustus 2021.

Terwijl Kabul op het punt stond te vallen en de stad werd overspoeld door chaos en paniek, slaagden de collega’s erin om onder zeer extreme omstandigheden de veiligheid van de Nederlandse diplomaten te garanderen. “Wat dit team heeft gedaan, gaat verder dan plichtsbesef,” sprak luitenant-generaal Annelore Roelofs, commandant van de Koninklijke Marechaussee. “Zij handelden met vastberadenheid en toewijding, zelfs toen plannen voortdurend veranderden en communicatie met Nederland moeizaam verliep. Dankzij hun inzet zijn alle te beveiligen personen veilig uit Afghanistan geëvacueerd.”

De groepswaarderingsspeld in goud is een zeldzame onderscheiding en wordt toegekend aan collega’s die de eer van ‘Het Wapen’ hebben hooggehouden met daden van moed, zelfopoffering, toewijding en/of zeer bijzondere (dienst)verrichtingen. 

De speldjes op een kussen met op de achtergrond de Marechaussee-collega’s.