01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

‘Samen werken aan innovatie’

Kijkje in de digitale toekomst

De digitale toekomst van de Marechaussee begint bij de sectie Development en Operations, ofwel DevOps. Alice en Sophie, coördinatoren Operationele Ondersteuning, bieden een kijkje in de keuken en vertellen enthousiast over dit jonge team én de impact van technologie op onze organisatie.

DevOps komt voort uit Deep Vision, een technologisch ‘rebellenteam’ dat 6 jaar geleden is opgericht. Dankzij de innovatieve manier van werken en de successen is tijdens de laatste reorganisatie besloten om het team om te vormen tot de sectie DevOps. Waar Deep Vision focuste op innovatie, richt DevOps zich hiernaast ook op de daadwerkelijke implementatie van nieuwe technologieën, zodat deze sneller naar de operatie worden gebracht.

Twee medewerkers van de sectie DevOps staan schouder aan schouder voor een kast met 3D-printers.
Alice en Sophie voor de kasten met 3D-printers van de sectie DevOps.

Organisatie en groei

DevOps bestaat uit 2 teams van in totaal zo’n 70 collega’s; een klein vast kernteam aangevuld met externe experts, werkstudenten, stagiairs en afstudeerders. Het eerste team richt zich op Research & Development (R&D) en onderzoekt nieuwe technologieën die de Marechaussee kan adopteren, zoals robotica en geavanceerde Artificial Intelligence (AI). Het tweede team houdt zich bezig met decentrale IT-ontwikkeling.

‘Supersnel interactief ontwikkelen’

DevOps verwacht het komende jaar met enkele tientallen collega’s te groeien. Dat brengt uitdagingen met zich mee, zoals de behoefte aan nieuwe huisvesting. Iets wat volgens Sophie nog niet zo simpel is: “We hebben best wel wat bijzondere teams met een gelijksoortige huisvestingsbehoefte. Die verhuis je niet zomaar. Zoals ons high tech lab.”

Cruciale innovatie

Alice: “Binnen Deep Vision zijn we ooit begonnen met een aantal experimenten op het gebied van 3D-printing. Die experimenten ontwikkelden zich tot dit lab, waarin we zelf snel verschillende sensoren aan elkaar kunnen koppelen. Voor ons onderzoek naar de inzet van robots binnen de Marechaussee is dit een gamechanger gebleken. We kunnen supersnel interactief ontwikkelen zonder een tussenpartij. Ons lab staat nu zo goed bekend binnen Defensie dat collega’s van andere onderdelen naar ons komen voor hulp, terwijl dit een paar jaar geleden nog andersom was.”

Alice en Sophie zien sowieso dat steeds meer Defensie-collega’s geïnteresseerd zijn in hun werk. Alice: “Waar mensen vroeger graag naar tanks en vliegtuigen keken – en dat is nog steeds heel gaaf – willen ze tegenwoordig sparren over robots, AI en hoe innovatie cruciaal is om onze kerntaken te vervullen.”

‘De cultuur wijkt behoorlijk af van wat je zou verwachten’

Pizza-avonden

Bij DevOps heerst een start-up-vibe. Het team is jong, werkt het liefst op locatie, de vrijmibo slaat niemand over en teamleden organiseren game- en pizza-avonden. Sophie: “De cultuur wijkt behoorlijk af van wat je standaard binnen een overheidsorganisatie zou verwachten. Waar veel mensen binnen de IT bij Defensie de voorkeur geven aan thuiswerken, zoeken de mensen bij DevOps elkaar juist op. Dat doet iets met de onderlinge binding en de sfeer op de locatie. Het maakt dit team niet alleen innovatief, maar ook ontzettend leuk.”

Alice en Sophie benadrukken dat DevOps geen mannenwereld is. Sophie: “De man-vrouwverhouding is hier zo'n beetje 50/50. Zelf ben ik een jaar geleden bij DevOps gestart via Equals, een programma waarmee jonge vrouwen zich kunnen laten omscholen tot IT’er. Alice is 2 jaar geleden begonnen bij het toenmalige Deep Vision.”

Werk en resultaten

De vertrouwelijkheid van het DevOps-werk staat Alice en Sophie niet toe om te veel in detail te treden. “Er gebeurt veel, maar om daar meer van te weten, moet je hier solliciteren!" Wat ze wel kunnen zeggen, is dat de projecten impact hebben. Sophie: “Denk bijvoorbeeld aan hoe we binnenkort met AI-modellen operationele processen efficiënter maken of hoe onze public cloud-omgeving in de nabije toekomst een veilige basis biedt voor de nieuwste technologieën. Dit soort ontwikkelingen helpen niet alleen onze eigen eenheden, maar versterken ook de samenwerking binnen Defensie en met ketenpartners.”

‘Het blijft mensenwerk’

De public cloud-omgeving is een van de grootste successen die al op korte termijn grote operationele voordelen op kan leveren. Alice: “We hebben een leidende rol gepakt om voor heel Defensie de eerste landingzone- een omgeving waar Defensie IT-producten in kan laten 'landen' - in de public cloud te realiseren. Dat klinkt misschien een beetje suf, maar het is echt een cruciale stap. Het is onze ambitie om gegevens veilig en snel te verwerken in de cloud, terwijl we blijven voldoen aan strenge beveiligingseisen. Daarmee bieden we een basis waarop we verder kunnen bouwen en nieuwe tools, zoals AI-modellen en geavanceerde analyseplatforms, kunnen integreren."

Privacy en ethiek

Bij het werk van DevOps komt meer kijken dan techniek alleen. Alice: “We werken samen met collega’s die zich bezighouden met zaken als privacy, informatiebeveiliging en ethiek. Hierdoor kunnen we al vóór aanvang van een project of experiment de randvoorwaarden meenemen in het ontwerp. Dat maakt onze oplossingen niet alleen effectiever, maar ook toekomstbestendig.” Sophie ziet een mooie balans tussen technologie en menselijke inzet: “Innovaties zoals AI en robotica versterken ons werk, maar het blijft altijd mensenwerk. Dat vind ik een belangrijke boodschap.”

Benieuwd welke specialisten DevOps zoal in huis heeft en wat zij ontwikkelen? Scroll hieronder verder!

Anne | Robotics Engineer | Robotics-lab

“We richten ons in het Robotics-lab op autonome robots voor grensbewaking en surveillance met bijvoorbeeld kleine rovers, zoals op de foto. De meeste mensen kennen waarschijnlijk de Spot-robot wel, maar dat is slechts 1 van de robots waarmee we werken. Voor 2025 ligt onze focus op 2 grote projecten: Roboguard, waarmee we binnen een jaar een autonome bewakings- en beveiligingsrobot in de operatie willen introduceren. De tweede is OpenBots, een samenwerkingsproject met de Universiteit van Amsterdam, de TUDelft en TNO, waarin we de komende 4 jaar fundamenteel onderzoek doen naar cognitieve robotics – het slimmer maken van robots met AI. Deze projecten zijn niet alleen innovatief, maar ook essentieel om onze technologische voorsprong te behouden. Daarnaast helpen ze bij het arbeidsextensiveren van het werk: saaie, repetitieve en gevaarlijke taken kunnen we mogelijk beter door robots laten uitvoeren dan door mensen. Dit maakt het werk niet alleen efficiënter, maar ook veiliger voor onze collega's.”

Ivan | R&D Engineer | High Tech Lab

“Ik leid het High Tech Lab waar we, met behulp van onze 3D-printfarm, razendsnel prototypes ontwikkelen en experimenteren met nieuwe (sensor)technologie. Ik ondersteun verschillende afdelingen binnen DevOps, maar ook de operatie weet ons steeds beter te vinden voor het ontwikkelen van nieuwe producten zoals uitrustingstukken. De geopolitieke situatie in de wereld, met name de oorlog in Oekraïne, leert ons dat oorlogsvoering snel verandert. Innovatie in gewapende conflicten is cruciaal geworden. Voor 2025 willen we onder meer ons lab verder positioneren als innovatief kenniscentrum. Het is geweldig om te zien dat we nu op dit domein zo goed op de kaart staan dat zelfs collega’s buiten de Marechaussee ons benaderen voor onze expertise. Een High Tech Lab waarin snel nieuwe technologie beproefd en ontwikkeld kan worden, is essentieel om technologische oplossingen sneller operationeel te krijgen en om ons aan te passen aan de nieuwe realiteit.”

Cariña | Medior Data Scientist | AI-lab

“In het AI-lab ontwikkelen we baanbrekende AI-oplossingen. Een van onze interessantste projecten momenteel is de ‘Virtuele Grenswachter’, een hologram dat kan converseren doordat het volledig wordt aangestuurd door een AI-taalmodel. Dit is nu nog een concept, maar het heeft de potentie om snel operationeel ingezet te worden. In het AI-lab onderzoeken we de mogelijkheden om de razendsnelle opkomst van AI-technologie om te zetten in praktische oplossingen waar collega's direct baat bij hebben. Voor 2025 richt het lab zich op de volgende grote stap in AI: de opkomst van Artificial General Intelligence (AGI) waarbij systemen niet langer beperkt zijn tot specifieke taken, maar flexibel en zelfstandig uiteenlopende problemen kunnen aanpakken. Tegelijkertijd ligt de focus op het implementeren van oplossingen waar de afgelopen jaren hard aan is gewerkt. Hoewel er nog randvoorwaarden ingevuld moeten worden, zoals de lopende discussie over het gebruik van de public cloud, zal het AI-lab zodra deze zijn opgelost laten zien waartoe het echt in staat is!”

Jelle | Coördinator Decentrale IT productie | Decentrale IT-ontwikkeling

“Ik werk aan decentrale IT-ontwikkeling, met een focus op onder andere veilige public cloud-oplossingen. Dit helpt ons om systemen sneller en efficiënter te ontwikkelen, waardoor onze organisatie flexibeler kan inspelen op operationele behoeften. In het verleden kregen we wel eens het verwijt dat we alleen maar bezig waren met ‘leuke experimentjes’. Wat men niet zag, was hoeveel werk het kostte om naast onderzoek ook de ruimte te creëren voor implementatie. Dankzij de DevOps-methodiek – waarbij ontwerp, bouw en onderhoud naadloos in elkaar overlopen – kunnen we sneller inspelen op veranderingen en problemen direct aanpakken. Voor 2025 richten we ons op gebruiksvriendelijke systemen die beter aansluiten op onze eigen IT en die van onze ketenpartners. Zo versterken we niet alleen onze eigen slagkracht, maar die van de gehele samenwerking binnen Defensie.”

Vragen of meer weten over de sectie DevOps?

Mail naar DevOps.KMar@mindef.nl

Tekst: Stijn Jaspers | Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga