05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

Zij aan zij buiten het stadion

‘Aparte organisaties, hetzelfde doel’

Het Europa League-duel AZ – Galatasaray (1-1) stond onlangs in het teken van de Samenwerkingsregeling mobiele eenheden. Rondom het Nederlands-Turkse onderonsje in Alkmaar ondersteunde onze Landelijke Bijstandsorganisatie (LBO) de politie. Een belangrijke samenwerking voor zowel het delen van kennis als het opdoen van ervaring. “De openbare orde bewaken is een van onze taken als bijstandsorganisatie”, stelt eerste luitenant en sectiecommandant van de LBO Cas. “Vandaar onze bijstand aan de politie.”

Eenheden van de Koninklijke Marechaussee en de politie houden voor een winkel en tussen dranghekken voetbalsupporters in de gaten.
De supporters van Galatasaray komen in groten getale van heinde en verre aan met bussen, treinen en eigen vervoer, maar worden naar een aangewezen locatie geleid buiten het stadscentrum van Alkmaar. Daar fouilleert de Marechaussee sommige fans preventief. De focus ligt met name op het bezit van wapens en vuurwerk. Hierna staan bussen gereed om de supporters te vervoeren naar het stadscentrum. Vervolgens wordt de Turkse aanhang, mits in het bezit van een geldig ticket, per bus vervoerd naar het AFAS Stadion.
Eenheden van de KMar staan voor 2 ME-busjes tussen voetbalsupporters met op de achtergrond 2 kerstbomen met verlichting.
De Marechaussee opereert op de Paardenmarkt in het stadscentrum als back-up van de politie bij het handhaven van de openbare orde. De marechaussees vormen er een buitenring rondom een politiepeloton van de mobiele eenheid. Bij eventuele escalaties kunnen de marechaussees bijspringen. Dat blijkt nauwelijks nodig. Uiteindelijk worden slechts enkele supporters van de Turkse kampioen uit elkaar gehaald na wat onderlinge onenigheid.
Eenheden van de KMar staan aan de achterkant van een stadion in positie tussen een viertal bussen.
De standaarduitrusting van de marechaussees is met wapenstok en schild praktisch hetzelfde als van de mobiele eenheid van de politie. De zwarte overalls zien er wel anders uit dan de outfit van de politie met hun kenmerkende gele streep. Nadat de wedstrijd eindigt in een gelijkspel volgen de Turkse fans alle instructies op van de marechaussees en verlaten zij per bus het stadion bij knooppunt Kooimeer. Dat gaat gepaard met een hoop enthousiasme en luid gezang.
Eenheden van de KMar staan gegroepeerd paraat, met aan de zijkant mensen en een muur en aan de achterzijde een hek.
De aanhangers van Galatasaray komen vanuit heel Europa. In de kaasstad verzamelen zich naar schatting 1500 Turkse voetbalfans uit onder meer Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. “De rol die wij vervullen tijdens AZ – Galatasaray biedt automatisch ontlasting van de politie. Bovendien kunnen wij zelf extra ervaring opdoen. Doordat de LBO niet heel groot is, treden wij vaak gezamenlijk op. Ondanks de cultuurverschillen tussen de Marechaussee en de politie hebben we een eenheid van optreden en zijn onze procedures nagenoeg hetzelfde”, licht Cas toe.
Een lid van de KMar staat op het station waar een menigte de roltrap neemt naar het perron.
Sommige supporters hangen tijdens de wedstrijd nog wat rond in het centrum van Alkmaar. Zij hebben geen geldig ticket op zak en willen in elk geval niet meer naar de wedstrijd. Omdat een deel van hen in de stad zorgt voor wat onrust, begeleidt de Marechaussee hen vanuit het stadscentrum richting het station. Daar blijven zij op het perron totdat de fans in de trein stappen.
Twee politiemensen op een paard te midden van collega’s en op de achtergrond supporters, een verkeersbord en een bus.
De Marechaussee werkt rondom AZ – Galatasaray ook deels samen met de bereden politie. Doordat op de Paardenmarkt de gemoederen ietwat oplopen, staan beide eenheden daar zij aan zij. Een mooie samenkomst. Iets wat na afloop van de wedstrijd wordt onderschreven. “Het is gewoon leuk om vanuit dezelfde taakstelling ook dezelfde werkwijze te hanteren”, blikt Cas terug. “Ondanks dat je aparte organisaties bent, heb je hetzelfde doel voor ogen. Voor onze mensen was het heel mooi om weer een trainingsprikkel te krijgen.” Een dag en avond zoals in Alkmaar is wat de sectiecommandant betreft voor herhaling vatbaar. “Het moet dan wel gaan om een bijstandsbehoefte vanuit de politie en het moet uiteraard in de planning passen.”

Tekst: Coen Heil | Foto’s: sergeant-majoor Mike de Graaf