Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Een leeg Schiphol

Vanwege COVID-19 is het rustig op Schiphol. Heel rustig zelfs. KMar-collega’s van de brigade Politie en Beveiliging maken een ronde over Schiphol Plaza.

Bron: Mediacentrum Defensie
Foto: sergeant-1 Mike de Graaf

CKMar licht werk aan de grens toe

In een live-uitzending in het programma Op1 vertelt luitenant-generaal Hans Leijtens over het belang van het bewaken van onze grenzen. In de uitzending geven CKMar en adjudant Goran Aleksendric toelichting op het aanspreken van Duitse grenspassanten door marechaussees aan de Duits-Nederlandse grens. Goran vertelt over hoe hij zijn handen vol had aan de Duitse toeristen bij de grens.

Mannen gearresteerd bij Duitse grens na vondst wapen

2 Duitse mannen van 34 en 29 jaar zijn op de N35 in Enschede gearresteerd, nadat de Marechaussee bij de grens met Duitsland een vuurwapen in een auto heeft aangetroffen. De mannen liepen tegen de lamp tijdens een controle. De Marechaussee besloot de auto met Duits kenteken langs de kant te zetten, waarbij de 2 inzittenden zich verdacht en opvallend nerveus gedroegen. Daarop besloten ze de auto te doorzoeken. Bij die doorzoeking werd een vuurwapen gevonden.

Albanese verstekelingen aangetroffen op vrachtschip

De Koninklijke Marechaussee heeft 4 Albanese verstekelingen van boord van een vrachtschip gehaald in de haven van Terneuzen. De kapitein trof de mannen aan in het ruim van het schip. Ze klommen vermoedelijk voor vertrek aan boord en verstopten zich 6 dagen lang in het ruim. Het schip was vertrokken uit een Spaanse haven. Bij aankomst in Nederland hebben marechaussees de mannen (tussen de 25 en 30 jaar oud) overgenomen en medisch personeel opgeroepen voor controle. Het viertal bleek ondervoed en onderkoeld.

Marechaussee: vervalste documenten lijken steeds echter

Aan de Nederlandse grenzen zijn vorig jaar 1.487 valse reisdocumenten onderschept. Bijna 80% daarvan werd gevonden op luchthavens, de rest aan de grens met België en Duitsland of aan de zeegrenzen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Koninklijke Marechaussee over 2019. De vervalsingen worden steeds beter, waardoor er bij de Marechaussee meer specialisten moeten worden ingezet.

Mondkapjesoplichter uit Purmerend (49) opgepakt

Een 49-jarige man uit Purmerend is aangehouden op verdenking van oplichting met de verkoop van mondkapjes. De Britse man wilde voor 8 miljoen euro aan mondkapjes kopen en deed hiervoor een aanbetaling van € 850.000,-. Daarna liet de verkoper niks meer van zich horen, meldt de Koninklijke Marechaussee. In verband met de zaak hield de Belgische politie ook een 42-jarige verdachte aan in Antwerpen. Tijdens de actie in Purmerend zijn onder meer digitale en financiële rechercheurs ingezet.

Mannen met doorgeladen vuurwapen aangehouden

De Koninklijke Marechaussee heeft 2 mannen aangehouden met een doorgeladen vuurwapen. Het tweetal zat in een trein die binnenkwam op luchthaven Schiphol. De Marechaussee stond ze op te wachten toen de trein het station binnenreed. Er was kort daarvoor een melding gedaan via 112 door treinreizigers die iemand een wapen hoorden doorladen. Daarna zijn ze de trein binnengegaan en wisten ze de mannen tegen de grond te werken.

Mannen gepakt op A12 met € 229.850,-

2 mannen met valse identiteitsbewijzen en € 229.850,- bij zich zijn opgepakt op de A12 bij Babberich. Ze worden verdacht van witwassen en identiteitsfraude, meldt de Marechaussee. De mannen werden gecontroleerd toen zij in een auto met Duits kenteken de grens passeerden. De bestuurder overhandigde zijn paspoort, dat na controle vals bleek te zijn. Vervolgens vonden marechaussees nog 2 valse identiteitsdocumenten van de bestuurder en het verstopte geld. De 32-jarige Griekse bestuurder en de 34-jarige Albanese bijrijder werden daarop aangehouden.

Veel Duitse toeristen: ontmoedigingsactie bij de grens

Toeristen uit Duitsland die naar Nederland kwamen om te winkelen, zijn onder meer bij Roermond door de Marechaussee ontmoedigd om verder te rijden. De toeristen werden door de Marechaussee aangesproken en kregen uitgelegd dat ze voor ongewenste drukte zorgden. Daarop besloot een groot deel van de Duitsers terug te keren naar huis. Hoewel het niet verboden is om de grens tussen Duitsland en Nederland te passeren, wordt het afgeraden om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Formeel tegenhouden was daardoor ook geen optie.

Man opgepakt vanwege wapenbezit

De Koninklijke Marechaussee heeft op de A7 bij Noordbroek een 28-jarige man aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. De man was net 2 dagen uit de gevangenis. De Marechaussee voerde een controle uit toen de man met hoge snelheid voorbijreed. Na een korte achtervolging kon de auto worden gestopt. In de auto zag de Marechaussee bij de aanhouding vermoedelijk een zakje marihuana. Daarna werd de auto onderzocht en vond de Marechaussee een vuurwapen.

Marechaussee pakt gezochte Pool op bij paspoortcontrole

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol een 30-jarige Pool aangehouden die gezocht werd door Noorwegen vanwege drugshandel. De man werd gecontroleerd aan de gate waar een vliegtuig was binnengekomen uit Bulgarije. Uit informatie van de Marechaussee bleek dat de man op deze vlucht zou zitten, waarop hij na controle van zijn identiteit werd aangehouden door de grensbewakers. De man werd ingesloten in afwachting van zijn mogelijke overlevering aan Noorwegen waar hem nog een gevangenisstraf van 2 jaar voor betrokkenheid bij drugshandel wacht.