10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

KMarKort

KMar levert bijstand aan Sint Maarten

21 KMar-collega’s zijn afgelopen maandag met een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht afgezet op Sint Maarten. In het toestel zaten ook 6 collega’s van de Nationale Politie. Naar verwachting blijven ze 3 maanden. Dit om lokale autoriteiten tijdens de COVID-19-crisis desgewenst te ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde. Dat gebeurt op verzoek van het gezag op Sint Maarten.

Voor vertrek vond een informatiedag plaats, waar de personele, zorg- en logistieke zaken aan bod kwamen. Tijdens deze bijeenkomst kregen de collega’s meer te horen over de precieze opdracht, werden de benodigde vaccinaties gecontroleerd en kregen zij uitleg over het wonen en leven in het Caribisch gebied. Dat laatste werd met een live verbinding door de brigade Carib verzorgd.

Foto: Tim van Dijk (ook headerfoto)

KMarMagazine op ‘Mijn Defensie’-app

KMarMagazine is tegenwoordig ook te lezen op smartphones en tablets die aan het defensienetwerk zijn verbonden. Ben je in het bezit van een device (iOS én Android) van Defensie, installeer dan de nieuwe app Mijn Defensie, ontwikkeld door JIVC. De app is te vinden in de Defensie Store onder het tabblad Productiviteit.

Behalve toegang tot KMarMagazine kun je via de app ‘Mijn Defensie’ ook uw persoonlijke defensieomgeving benaderen en met de optie ‘alle apps’ inrichten naar uw eigen voorkeur. Via de app valt het laatste nieuws van het eigen defensieonderdeel te raadplegen en zijn ook de overige defensiebladen te lezen. Ook is het mogelijk kleding te bestellen bij het KPU-bedrijf of een PNOD-voertuig te reserveren. Momenteel werkt JIVC ook aan de mogelijkheden om via de app verlof aan te vragen, een dienstrooster te bekijken, bezoekers aan te melden of je ziek te melden. Zaken als salaris en verlofoverzichten worden straks ook inzichtelijk.

Nieuwe dubbel-cd Orkest KMar

Het Orkest Koninklijke Marechaussee heeft ter gelegenheid van haar 70-jarig bestaan een nieuwe dubbel-cd uitgebracht. Kapitein Peter Kleine Schaars, dirigent van het orkest, overhandigde via een videoboodschap het eerste exemplaar aan CKMar, luitenant-generaal Hans Leijtens.

Op de eerste cd staan unieke fanfare-concertwerken, die speciaal voor het Orkest Koninklijke Marechaussee geschreven of gearrangeerd zijn. Op de tweede cd staan ‘De Verloren Marsen van 1913’, nieuwe opnames van oude ‘pareltjes’. Op de Facebookpagina en het Instagram-account van het orkest leest u hoe u in het bezit kunt komen van de nieuwe cd’s.

70 jaar geleden, op 12 april 1950, werd het Orkest Koninklijke Marechaussee opgericht op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn, de bakermat van de KMar, en nog steeds haar thuisbasis. Voor dit jubileumjaar was een aantal feestelijke concerten en andere optredens gepland, die vanwege COVID-19 niet konden en kunnen doorgaan. Eén van de afgelaste evenementen was het jubileumconcert waar het orkest de nieuwste dubbel-cd zou presenteren.

Selfiestick voor paspoort

Door de invoering van de 1,5-metermaatregel is aan de grens een paspoort, id-kaart of rijbewijs controleren niet langer de gewoonste zaak van de wereld. Het Innovatielab van de Koninklijke Marechaussee heeft hiervoor samen met het Additive Manufacturing Expertise Center (AMEC) van de landmacht een oplossing bedacht. Een eenvoudige 3d-geprinte plastic clip, vastgezet op de wapenstok, blijkt de oplossing om documenten van reizigers op gepaste afstand aan te nemen.

De brigade Oostgrens-Noord, locatie Coevorden, testte begin april de eerste exemplaren van de wapenstok met plastic clip. Daarna zijn de opzetstukken verspreid over de overige KMar-brigades. Een ander project van het KMar Innovatielab en het AMEC is de fabricage van een nieuw holster, waaraan ruimte voor de wapenstok is toegevoegd. De speciale eenheden van de KMar dragen die nu nog aan de koppel.