Foto sergeant-majoor Gerben van Es

'Blij en dankbaar dat ik mijn steentje heb mogen bijdragen'

Voordat luitenant-generaal Hans Leijtens het commando over de Koninklijke Marechaussee overdroeg aan zijn opvolger sprak hij alle aanwezigen toe. Hij sprak over zijn verbondenheid met de KMar en noemde 3 redenen waarom het afscheid hem zwaar valt.

"Geachte aanwezigen,

Het voelt een beetje als een dagje spijbelen. Na drieënhalf jaar commandant Koninklijke Marechaussee ben ik afgelopen maandag begonnen als directeur-generaal Belastingdienst. Dus strikt genomen sta ik hier in de tijd van de Belastingdienst. Ik sta hier vandaag om het commando over te dragen aan generaal Harry van den Brink. Om daarbij kort terug te kijken op de afgelopen periode als commandant. En eigenlijk ook om afscheid te nemen van Defensie. Dat valt me zwaar. Dat valt me zwaar om meer dan één reden.

In de eerste plaats heb ik mij al die jaren met hart en ziel verbonden gevoeld met de Marechaussee. Ik voel mij verbonden met het werk dat de Marechaussee doet voor de veiligheid van de Staat. Verbonden met de mensen die deze belangrijke taken verrichten. En verbonden met de kernwaarden die deze mensen binden en die hen ook bij uitstek geschikt maken voor dat werk. Daadkrachtig, betrouwbaar, flexibel en op samenwerking gericht. Zoals ik het zei bij mijn aantreden: er staan als het er op aankomt! Als het erop aankomt is geen loze slogan. Dat heeft de Marechaussee, dat hebben de mannen en vrouwen van de Marechaussee ook de afgelopen jaren méér dan waargemaakt.

Er is de afgelopen jaren een steeds groter beroep op de Koninklijke Marechaussee gedaan. Zowel incidenteel als structureel. De bijdrage van de Marechaussee is onmisbaar geweest: bij in het oog springende geplande en ongeplande evenementen, zoals de troonswisseling, de Nuclear Security Summit en de ramp met MH17. Het laatste jaar is een beroep op de Marechaussee gedaan na de aanslag op Charlie Hebdo en vanwege de toegenomen migratiestromen. Tegelijk ging het gewone werk, het misschien wat minder in het oog springende werk, gewoon door. In binnen- en buitenland. Elke dag weer. Dat is de verdienste van de hele Marechaussee. Tot aan de laatste man of vrouw. Burger of militair. Vaste medewerker of reservist. Ik wil op deze plaats nogmaals mijn respect en bewondering voor alle medewerkers van de Marechaussee betonen. Jullie zijn top! Bedankt!

'Ik wil op deze plaats nogmaals mijn respect en bewondering voor alle medewerkers van de Marechaussee betonen. Jullie zijn top!'

Het valt me ook zwaar afscheid te nemen omdat tijdens deze drukke periode de Marechaussee bezig is met een enorme ontwikkeling. De ontwikkeling van gebiedsgebonden optreden naar informatiegestuurd optreden. Dat is een enorme omslag in de manier waarop de Marechaussee haar werk uitvoert. Een ontwikkeling die in mijn ogen van het allergrootste belang is. Een ontwikkeling waarmee ik mij zeer verwant voel. Ik had graag nog langer bijgedragen aan deze transitie naar informatiegestuurd optreden. Bijgedragen aan de essentie van deze beweging en aan de daadwerkelijke veranderingen en de betekenis hiervan. Niet omdat het over een tijdje 'af' zou zijn, maar omdat ik ten volle geloof in de kracht van deze verandering en het effect ervan op onze mensen en hun prestaties.

De derde reden waarom mijn afscheid mij zwaar valt is van persoonlijke aard. Ik heb nog nooit met zo'n fijn team samengewerkt als juist de afgelopen jaren. De collega's in het land en op de staf. In het bijzonder wil ik hier stil staan bij mijn persoonlijke staf, mijn majoor-adjudant, de secretaresses, chauffeurs, kamerbewaarderen alle andere mensen die het mij mogelijk hebben gemaakt om mijn werk te doen, op mijn manier. Daarnaast wil ik alle collega’s van de afdeling Communicatie, Ceremonieel en Evenementen hier noemen. Als allerlaatsten de bereden brigade en het onvolprezen Trompetterkorps. En niet alleen omdat zij vandaag op mijn verzoek één van mijn jazz-favorieten - het nummer 'Spain' van Chick Corea - speelden. Erik, Anne-Roel en alle leden van het trompetterkorps; bedankt!

Ook wil ik mij kort richten tot de leden en de aanwezige oud-leden van de Marechausseeraad en in het bijzonder tot Harry, mijn opvolger. Beste collega's van de Marechausseeraad: jullie zijn vanaf de allereerste dag mijn thuisplaat geweest. De plek waar ik mij kon onderdompelen in een warm bad van collegialiteit en professionaliteit. Soms scherp naar elkaar maar altijd op de bal en nooit op de man. Beste collega's, bedankt voor deze fijne samenwerking!

'Ik heb nog nooit met zo'n fijn team samengewerkt als juist de afgelopen jaren'

Harry, in jou heeft de Marechaussee een prima commandant gevonden. Gediend als marechaussee, onderofficier en nu als officier. Als commandant van de Koninklijke Marechaussee. Ik heb alle vertrouwen in het team zoals dat er na mijn vertrek staat. En ik heb ook alle vertrouwen in jou als Commandant Koninklijke Marechaussee. Ik feliciteer je van harte met deze welverdiende benoeming.

Als laatste dank ik mijn vrouw Monica, onze kinderen en mijn moeder. Dankzij jullie steun heb ik mijn werk kunnen doen zoals ik het gedaan heb. Ontzettend bedankt daarvoor.

Dames en heren, de Koninklijke Marechaussee staat er goed voor. Dat is - zoals gezegd - de verdienste van alle mannen en vrouwen van het Wapen. Ik ben blij en dankbaar dat ik mijn steentje heb mogen bijdragen.

Dank u wel."