Foto sergeant-majoor Gerben van Es

'Investeren in kennis, vakmanschap en innovatie'

Met het in ontvangst nemen van de Standaard van de Koninklijke Marechaussee nam luitenant-generaal Harry van den Brink symbolisch het commando over de Koninklijke Marechaussee over. In zijn toespraak ontvouwde hij zijn plannen voor de komende jaren.

"Excellenties, genodigden, collega's, vrienden en familie,

Zojuist heb ik het commando over de Koninklijke Marechaussee aanvaard. Voor mij is dit een heel bijzonder moment. Ruim 36 jaar geleden begon ik in de basis van onze organisatie als marechausseebeveiliger. In de jaren daarna heb ik door de rangen heen mijn bijdrage aan ons werk geleverd. Dat ik hier nu uiteindelijk mag staan als commandant van de Koninklijke Marechaussee voelt voor mij als een grote eer en een grote verantwoordelijkheid.

Ook voor de Koninklijke Marechaussee als organisatie is vandaag een bijzondere dag. Het afscheid van onze commandant Hans Leijtens kwam immers onverwacht. Hans, je gaat beginnen aan een nieuwe uitdaging als directeur-generaal Belastingdienst. Ik wil je bedanken voor alles wat je voor de Koninklijke Marechaussee hebt gedaan. Je hebt verdieping in het werk gebracht door ons steeds te laten nadenken over de vraag waarom we ons werk doen. Je hebt ons steeds laten nadenken over welk effect we willen bereiken. Je hebt aan de basis gestaan van het informatiegestuurd optreden (IGO) en je bent gestart met het veranderproces dat daarvoor binnen de Koninklijke Marechaussee nodig is.

'Vaak hadden we aan een paar woorden genoeg om weer even af te stemmen'

We gaan van gebiedsgebonden naar informatiegestuurd optreden. Dat is een verandering die elke collega raakt. Jij hebt ons allemaal uitgenodigd en uitgedaagd om daar actief bij betrokken te zijn. We zijn onder jouw leiding op weg gegaan om een lerende organisatie te worden. Je bent daarnaast een echte ambassadeur van de Koninklijke Marechaussee geweest. Je hebt ons nationaal én internationaal steviger op de kaart gezet.

Hans, ik kijk met een goed gevoel terug op onze samenwerking. Vaak hadden we aan een paar woorden genoeg om weer even af te stemmen. Jouw ontspannen en informele manier van werken heb ik als bijzonder plezierig ervaren en ik denk dat bijna iedereen in jouw omgeving die mening met me deelt. Beste Hans, ik wens je heel veel succes toe in je nieuwe functie. Ik wens je samen met je vrouw Monica en je familie veel geluk in de toekomst. 

Beste mensen,

Laat ik maar meteen duidelijk zijn. De ingezette ontwikkeling van informatiegestuurd optreden gaat door. We zitten midden in het veranderproces en dat veranderproces gaan we afmaken. Die verandering maakt het mogelijk om nu en in de toekomst ons werk nog beter te doen. Ik vind het daarom heel belangrijk dat de betrokkenheid van iedereen in het veranderproces nog groter wordt.

Een tweede punt dat ik van groot belang vind, is het versterken van de banden met de andere defensieonderdelen, onze ketenpartners én onze gezagsdragers. Die sterke banden hebben we nodig, want de uitdagingen waar we vandaag en de komende jaren voor staan, kunnen we alleen oplossen door intensieve samenwerking met alle betrokken partijen. Dat begint met goed naar elkaar luisteren, bepalen welk effect we willen bereiken en vervolgens concrete afspraken maken. Met dát als basis kan iedereen een bijdrage leveren vanuit zijn eigen taak en deskundigheid. Die manier van samenwerken heeft er in de afgelopen tijd voor gezorgd dat we als Koninklijke Marechaussee een duidelijker profiel hebben gekregen. We hebben daarmee onze identiteit versterkt. Zowel binnen onze internationale politietaken, de grenspolitietaak, alsook op het gebied van bewaken en beveiligen. 

Ik merk dat er veel waardering is voor de manier waarop we als Koninklijke Marechaussee onze taken uitvoeren. Dat is iets waar we trots op mogen zijn. Ons werk goed doen, is echter geen vanzelfsprekende zaak. We moeten er hard aan blijven werken om het waar te maken en er te blijven staan 'als het erop aankomt'. Kwaliteit komt niet vanzelf en de ontwikkelingen gaan snel. Daarom wil ik investeren in kennis, vakmanschap en innovatie.

'We moeten er hard aan blijven werken om het waar te maken en er te blijven staan als het erop aankomt'

In de afgelopen 36 jaar heb ik steeds met veel plezier op alle niveaus binnen onze organisatie gewerkt. Die ervaring heeft mij een groot vertrouwen in de mensen van de Koninklijke Marechaussee gegeven. Beste collega's, jullie maken het iedere dag waar. Ik weet dat de lat in de huidige tijd hoog ligt. Jullie betrokkenheid, jullie loyaliteit en jullie gedrevenheid maken dagelijks grote indruk op mij. Die zijn het waard te koesteren, om zuinig op te zijn. Ik heb gezien hoe mensen kunnen groeien op de voedingsbodem die onze organisatie biedt. Ik vind het een eer, dat ik hierin op mijn manier een voorbeeld kan en mag zijn. Ik heb daarbij altijd kunnen rekenen op een thuisfront (en ik wil mijn vrouw Ellen daarbij met name noemen), dat me steeds ondersteunde, maar me ook met twee benen op grond hield. Dan sta je wel net zo stevig.

Beste collega's, beste genodigden,

Ook in de toekomst is er ruimte en vertrouwen voor iedereen die als professional zijn of haar werk wil doen. Met dat uitgangspunt ga ik graag met jullie aan de slag. In de gesprekken die we samen zullen hebben en de keuzes die we moeten maken, zullen ons vakmanschap en samenwerking terugkerende thema's zijn. Zo gaan we er samen voor zorgen dat de Koninklijke Marechaussee ook in de toekomst staat wáár het erop aankomt, áls het erop aankomt.

Dank u wel."