Tekst Arjen de Boer
Foto Evert-Jan Daniels, sergeant-majoor Gerben van Es en sergeant-majoor Maartje Roos I Video: adjudant Richard Frigge, Paris Hidden en Friso Booij I Montage: Corina van Marm

Van den Brink op en top KMar

De Koninklijke Marechaussee heeft vanaf vandaag officieel een nieuwe commandant: luitenant-generaal  Harry van den Brink (54), een marechaussee in hart en nieren. Hij is de opvolger van ranggenoot Hans Leijtens (52), die directeur-generaal is geworden bij de Belastingdienst.

Grote eer

Van den Brink beschouwt het als een 'grote eer' om leiding te mogen geven aan de Marechaussee. Hij treedt aan in drukke tijden. De organisatie zit nog middenin de omslag van gebiedsgebonden werken naar informatiegestuurd werken. Terwijl het beroep op de KMar steeds groter wordt. Denk bijvoorbeeld aan de bewaking van gevoelige objecten zoals overheidsgebouwen en maatschappelijke instellingen.

Op en top KMar

De Marechaussee is een jeugdliefde voor Van den Brink. Eentje waarin hij altijd is blijven hangen. De nieuwe commandant begon in 1979 als 17-jarige jongen bij de Marechaussee. Hij werkte onder meer bij de beveiliging op Paleis Soestdijk en de grensbewaking op Schiphol. In 2011 was hij commandant van district Schiphol.

Onderscheiding

"Het afscheid valt mij zwaar", zei vertrekkend commandant Leijtens. Hij voelde zich 'met hart en ziel' verbonden aan de KMar en zal het werk en de collega's missen. Maar in Van den Brink heeft de KMar een goede en kundige opvolger gevonden, aldus Leijtens die voor zijn verdiensten werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden.

Bedankt

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bedankte Leijtens voor zijn visie en leiderschap. Nu is het aan Van den Brink om de KMar 'met vaste hand door de uitdagingen van deze tijd te leiden'. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij dit op uitstekende wijze zal doen", aldus de minister.