Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie
Marechaussee Schiphol klaar voor de zomervakantie
Hoewel het weer het niet bepaald ondersteunt is vandaag voor de eerste regio’s de zomervakantie begonnen. Tijdens de vakantieperiode, die tot 1 september duurt, verwacht luchthaven Schiphol in totaal 12.3 miljoen reizigers. Een zomerpiek waar ook de Koninklijke Marechaussee flink mee te maken krijgt.
De komende maanden vliegen reizigers voornamelijk naar zonnige bestemmingen zoals Spanje en Griekenland, maar ook Groot-Brittannië is in trek. Met gemiddeld 69.000 vertrekkende reizigers per dag is dit voor de KMar op Schiphol de drukste tijd van het jaar en moet iedereen een tandje bijzetten. Ook reizigers wordt geadviseerd zich goed voor te bereiden, aan de hand van tien zomertips:
1. Bagage
Pak de (hand)bagage slim in, verwijder oude kofferlabels en check van tevoren wat mee mag. Doe daarnaast dunne kleding en lage schoenen aan.
2. Inchecken
Check vooraf, thuis al in. Dan hoef je op Schiphol alleen nog maar bagage af te geven.
3. Kom op tijd naar de luchthaven
Over het algemeen is dat twee uur van tevoren voor Europese vluchten en drie uur voor intercontinentale vluchten.
4. Reizen met KLM, Transavia of TUI
Reizigers die vliegen met KLM, Transavia of TUI kunnen op parkeerplaats P3 hun koffers afgeven en inchecken.
5. Reizen met easyJet
Passagiers die vliegen met EasyJet en voor acht uur ‘s ochtends vanaf Schiphol vertrekken, kunnen gebruikmaken van de gratis Twilight Bag Drop service. Hiermee kunnen ze ruimbagage een avond van tevoren al afgeven.
6. Boek een gratis tijdslot voor de securitycontrole
Dat kan al drie dagen voor vertrek. Het reserveren van een tijdslot kan ook met de Schiphol-app.
7. Laat elektronica in je bagage
Op Schiphol wordt gebruikgemaakt van 3D CT-scans. Daardoor hoeft electronica zoals een laptop of tablet niet uit de bagage gehaald te worden.
8. Reizen met minderjarigen
Houd rekening met de regels en controles van de marechaussee bij reizen met minderjarigen.
9. Geldigheid paspoort
Controleer de geldigheid van je paspoort. Vanaf veertien jaar kun je gebruikmaken van de selfservice paspoortcontrole.
10. Douane regels
Controleer vooraf de regels van Douane Nederland over wat er wel en niet ingevoerd mag worden als je terugkomt naar Nederland. Dan kan ook via de Reisapp van de overheid.
Bron: Defensie
Afspraken Defensie om overlast Vliegbasis Gilze-Rijen te beperken
Defensie heeft met de Brabantse gemeente Gilze en Rijen afspraken gemaakt om de overlast voor omwonenden van de vliegbasis Gilze-Rijen te beperken.
Welke maatregelen precies worden genomen maakt Defensie eind augustus bekend, op vier informatiebijeenkomsten in de omliggende dorpen Molenschot, Gilze, Rijen en Hulten. De gemaakte afspraken dienen als opstapje richting het vaststellen van een nieuw luchthavenbesluit voor Gilze-Rijen. Dat moet op 1 januari 2030 rond zijn.
“Er is altijd een beetje sprake van een spanningsveld. Aan de ene kant gaat het om de leefbaarheid, aan de andere kant om de operationele opdracht voor de krijgsmacht. We hebben gekeken hoe we de omgeving tegemoet kunnen komen, zonder af te doen aan het feit dat we voldoende getraind willen zijn”, aldus een woordvoerder.
Vliegbasis Gilze-Rijen is de helikopterbasis van de luchtmacht. Na klachten uit de omgeving over met name geluidsoverlast en veel verzet tegen het nieuwe luchthavenbesluit, hebben de betrokken partijen onder leiding van een procesbegeleider enkele jaren gesproken over mogelijke maatregelen. “We stonden tegenover elkaar en staan nu echt naast elkaar”, zegt burgemeester Derk Alssema van Gilze en Rijen.
Bron: ANP
Eerste dertig Bobcat-verreikers afgeleverd
Het bedrijf Inter-Techno heeft de eerste serie van dertig Bobcat-verreikers bij Defensie afgeleverd. In totaal zijn er 71 besteld.
De eerste verreikers van het type TL25.60 en TL35.105L worden gebruikt voor logistieke ondersteuning bij verschillende eenheden van de landmacht. Denk aan het laden en lossen van goederen en materieel.
De TL25.60 is qua afmetingen zeer compact, met een kleine draaicirkel. Deze kan maximaal 2500 kilo tillen, met een maximale hefhoogte van zes meter. Z’n grote broer heeft een hefhoogte van 10,5 meter en kan 3.500 kilo aan. Dit exemplaar zal onder meer gebruikt worden voor het laden en lossen van containers. In april zijn er al drie TL30.60's afgeleverd bij de marine in Den Helder. Die worden gebruikt voor logistieke werkzaamheden aan boord van schepen en op de kade.
Dit jaar worden er nog twintig verreikers verwacht, de rest volgt in 2025. Die worden niet alleen ingezet bij de landmacht en marine, maar ook bij de luchtmacht. De machines voor 11 Luchtmobiele Brigade worden uitgerust met extra hef-ogen voor het transport onder helikopters. Er zijn ook opties waarbij de machines omgebouwd kunnen worden voor operaties in missiegebieden of daar waar alleen diesel met een hoog zwavelgehalte voorhanden is.
De leverancier neemt ook het onderhoud, reparaties en schadeherstel voor de komende tien jaar voor zijn rekening.
Bron: Defensie
Meer Russische aanvallen met nepnieuws tegen Frankrijk
Russische desinformatiecampagnes en de verspreiding van nepnieuws is momenteel volop gericht op de presidentsverkiezingen en Olympische spelen in Frankrijk.
Er wordt nep-informatie en gemanipuleerd nieuws de wereld in gebracht om vertrouwen in de democratische processen en internationale evenementen te ondermijnen. De acties maken deel uit van bredere Russische strategieën om wereldwijde chaos en verdeeldheid te creëren.
Dat resulteert bijvoorbeeld in door AI-geproduceerde foto’s van doden bij de Eiffeltoren, oorlogsmonumenten die met bloed zijn beklad en verhalen over recruiters die huurlingen zouden zoeken om te vechten in Oekraïne.
Vorig jaar zomer begonnen de desinformatiecampagnes in Frankrijk al met de verspreiding van gemanipuleerde foto's van Franse gebouwen waarop Jodensterren waren aangebracht. Die werden verspreid door ruim duizend autonome computersystemen, gelinkt aan Rusland. In april werden de aanvallen opgevoerd. “We worden bedreigd door Rusland, dat bezig is met een hybride oorlog tegen ons land”, zei de Franse president Emmanuel Macron toen.
Bron: Defensie, AP
Onderzoek naar gezonken Nederlandse onderzeeboten in Maleisië
Een van de twee Nederlandse onderzeeboten die in de Tweede Wereldoorlog zijn verdwenen in Maleisische wateren is teruggevonden. De vondst werd gedaan door maritiem-archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en militairen van de marine.
De onderzeeboten Hr.Ms. O20 en Hr.Ms. KXVI gingen in 1941 verloren bij gevechten met Japan. Duikers vonden het eerstgenoemde vaartuig recent terug op de zeebodem. Aan boord van Hr.Ms. O20 bevinden zich mogelijk nog resten van de zeven omgekomen bemanningsleden.
Hr.Ms. KXVI werd niet gevonden. Deze onderzeeboot is waarschijnlijk eerder al illegaal geborgen. Op de plek waar het schip zonk troffen duikers slechts vergraven grond en achtergebleven ijzeren platen aan. Ook lagen er andere objecten die duiden op bergingsactiviteiten. Daarmee is het oorlogsgraf van 36 omgekomen bemanningsleden geschonden. Het ijzer van de gezonken onderzeeboten is kostbaar en gewild. Het is van uitzonderlijk hoge kwaliteit.
De komende tijd wordt met de Maleisische overheid overlegd over hoe de O20 het beste beschermd kan worden tegen illegale bergers. Het schip heeft als oorlogswrak, oorlogsgraf en cultureel erfgoed een speciale status. Voor de bescherming dient een langdurig beheerplan te worden opgesteld.
Bron: Defensie
Zelensky daagt presidentskandidaat Trump uit te vertellen hoe hij oorlog zou eindigen
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vraagt de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump hoe hij snel een einde zou maken aan de oorlog als hij het voor het zeggen zou hebben in de Verenigde Staten.
Trump roept al maanden dat hij “snel” en “gemakkelijk” voor vrede zal zorgen als hij in november de presidentsverkiezingen wint. “Als Trump weet hoe we deze oorlog kunnen beëindigen, zou hij ons dat vandaag nog moeten vertellen” zegt Zelensky in een interview met persbureau Bloomberg.
Amerika is een belangrijke bondgenoot en levert veel militaire en financiële steun. Trump klaagde vorige week echter dat daar miljarden dollars aan worden uitgegeven, terwijl Oekraïne niet aan de winnende hand is in de oorlog. Veel Republikeinen hebben de laatste maanden vraagtekens gezet bij de steun aan Oekraïne.
Zelensky zegt “mogelijk klaar” te zijn om Trump te ontmoeten en zijn voorstellen aan te horen. In zo'n gesprek zou hij ook duidelijkheid moeten krijgen over waar zijn land aan toe is bij een eventuele verkiezingswinst van Trump.
Bron: Defensie
Baan op maat voor Reservisten Specifieke Deskundigheid
Defensie is naarstig op zoek naar reservisten. En of zij nu vier of dertig uur per week voor de krijgsmacht inzetbaar zijn: er is altijd een plek en een passende manier van werken. Dat was de boodschap van de jaarlijkse bijeenkomst HUB Reservisten Specifieke Deskundigheid, waarbij werd gesproken over de inzet van reservisten en hoe die voor beide partijen werkt.
Reservisten hebben vaak een civiele baan en spannen zich daarnaast parttime in als militair. Zij stellen hun civiele kennis en ervaring tijdelijk beschikbaar voor het dagelijks functioneren van de krijgsmacht. Denk hierbij aan landbouwkundigen, economen, juristen, tolken, communicatie- en cyberspecialisten.
Een voorbeeld van een eenheid die een groot beroep op reservisten doet, is de Taskforce Oekraïne die militaire steunverlening aan het land coördineert. Van de ongeveer twintig medewerkers is een derde ‘parttime militair’.
Klik op deze link voor meer informatie over reservist worden.
Bron: Defensie
NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne
Er wordt een diplomatieke vertegenwoordiger van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kyiv geplaatst. Dat heeft het bondgenootschap deze week besloten.
De gezant zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Tijdens de NAVO-top in Washington, van 9 tot 11 juli, zal verder worden gepraat over een plan om de militaire hulp aan Oekraïne in NAVO-verband te coördineren, in plaats van onder leiding van de Amerikanen in een zogenoemde contactgroep.
Bron: Defensie