Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer | Foto's: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Grenadiers vooraan

Veteranendag vorige week zaterdag laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan. Een aantal van onze defensiefotografen hebben weer bijzondere beelden gemaakt. Zo zag Frank van Beek op het Haagse Malieveld de Vereniging Veteranen Grenadiers en Jagers langskomen. De laatste jaren wordt die mars geleid door brigadegeneraal buiten dienst Hein van Vels (midden voor met snor). De meeste deelnemers hebben gediend bij 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel en dragen de rode baret. Maar ook degenen die een missie met de GGJ hebben gedraaid, maken deel uit van het deze eenheid.

Marcherende veteranen op het Malieveld.

In de loop

Tussen de bezoekers op het Malieveld stond John Mooy, die zijn camera ook vol overgave de vrije loop liet. Terugkijkend vond hij deze foto van een CV90 en chauffeur het mooist. “Het meest sprekend”, vult hij aan. “Gezeten te midden van het staal, een vrolijk menselijk gezicht. Iemand die er zin in heeft”, omschrijft John zijn prent.

Een militair in een CV90 tijdens Veteranendag

Veteranendag vanuit ander perspectief

De laatste foto in deze rubriek van Veteranendag komt uit een heel andere hoek. Dit beeld van vijf helikopters boven het station Den Haag Centraal werd genomen door de Haagse hobbyfotograaf Jan Hartsink. Hij zag daar hoe een EC135 (voor) en twee AW139's van de politie en twee NH90’s (860 Squadron) van Defensie voorbijvlogen tegen het decor van een strakblauwe hemel.

Vijf helikopters boven Den Haag Centraal Station.

De regenboog

Sergeant-majoor Rick leverde deze foto aan van een Nederlandse militair in een CV90 infanterie-gevechtsvoertuig. “Tijdens een LFX op baan 9 tijdens de SOB, zien de mannen van 13 INFBAT DCIE niet alleen de vijand, maar ook alle weersoorten voorbijkomen”, somt de militair op, die wel raad weet met ‘afko’s’ bij de landmacht. Abracadabra voor een leek, dus we vertalen het even. Wat Rick hier eigenlijk zegt is dat tijdens een schietoefening-met-scherp (LFX, live fire exercise) op baan 9 van het oefenterrein Bergen-Hohne (SOB = schieten op Bergen-Hohne) militairen van de Deltacompagnie ‘Djokja’ van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Stoottroepen Prins Bernhard uit Assen, te maken hadden met wisselende weersomstandigheden.

Een militair in een CV90 kijkt naar een regenboog op een oefenterrein.

Grote boem

Wat militaire oefeningen betreft gebeurt er momenteel heel wat in de wereld. Veel daarvan kennen we wel, maar Tanuki Bandit…? Nee, die is zelfs voor de veteranen bij ons Mediacentrum Defensie onbekend. Het blijkt te gaan om een jaarlijkse bijeenkomst voor explosievenexperts van US Marines en Air Force. De deelnemers poseren voor een groepsfoto na een oefening op Draughon Range bij Aomori. Met, om de Baron uit Bassie en Adriaan te citeren, een grote boem op de achtergrond. De foto is van sergeant Lance Kell.

Amerikaanse militairen poseren, met op de achtergrond een enorme explosie

Met z’n allen

Een bijzonder beeld van USS Nebraska (SSBN 739) en twee A-10 Thunderbolt II-jachtvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht. De onderzeeboot uit de Ohio-klasse voer door de Straat van San Juan de Fuc en werd daarbij begeleid door bijzondere vliegtuigen en escorteschepen van de Amerikaanse kustwacht. Gezamenlijke operaties, zoals deze waarbij de luchtmacht, de kustwacht en de marine betrokken zijn, bereiden het Amerikaanse defensieapparaat voor op inzet in binnen- en buitenland.

Een onderzeeboot met daar boven A-10 Thunderbolt vliegtuigen

Nat pak

Fotograaf, veteraan, militair-in-hart-en-nieren en sinds kort ook auteur: veelzijdiger dan majoor Fred Warmer vind je ze bijna niet bij Defensie. Hij is bovendien een graag geziene gast in deze rubriek. Dit keer bevond Fred zich op het uitgestrekte oefenterrein Bergen-Hohne (Duitsland), onlangs het toneel van de Manoeuvre Vaardigheid Wedstrijden. De MVW zijn bedoeld voor infanteriepelotons, sniperteams, infanteriegevechtsvoertuigen, verkenningspelotons en mortiergroepen van de manoeuvre-eenheden. Tijdens de wedstrijd worden ze getest op hun kunde in commandovoering, tactiek, techniek en schietvaardigheid, in combinatie met mentale en fysieke inspanning. Op de foto een militair die een nat pak haalt bij de oversteek van een sloot.

Een militair loopt doorn een sloot

Op verkenning

Fred Warmer was niet de enige fotograaf op het Duitse oefenterrein. Ook Dennis Boom liep er rond met zijn camera. De cavalerist had vooral oog voor de wedstrijd om de Zilveren Kijker, die speciaal is bedoeld voor verkenners-eenheden. Dit jaar stonden zeven teams aan de start en vier dagen werd er gestreden om de prijs die uiteindelijk werd gewonnen door 43 Brigade Verkennings Eskadron (BVE).

Hardlopende militairen tijdens de wedstrijden.

Spirit in the sky

Het is altijd een spectaculair gezicht, een vliegende B-2 Spirit. Sergeant Jose Angeles kreeg ‘m voor de camera boven de noordelijke Stille Oceaan. En dan zijn er ook nog F-22 Raptors (rechts) en F-35's in beeld. Mooier kun je het op dit moment bijna niet krijgen. De vliegtuigen namen deel aan een grootschalige gezamenlijke oefening rond Guam, Palau en de Noordelijke Marianen, een eilandengroep ten noorden van Guam.

Vanuit een vrachtvliegtuig zicht op een B2 Spirit en een F-22 Raptor.

Draaien maar

Het ziet er wellicht wat klungelig uit. De bemanning van een M28 Skytruck die samen met Nederlandse militairen een vliegtuig naar de startbaan duwt. Onze 'noordelijke' fotograaf Jarno Kraayvanger legde het beeld vast op het Groningse Oostwold Airport. Daar hielden de Rangers van de Luchtmobiele Brigade een oefening samen met commando’s van 103 Commandotroepencompagnie. Na het bijtanken kan het toestel niet zelfstandig draaien, dus daar kwamen de spierballen van de Rangers goed van pas.

Militairen helpen een M28 Skytruck keren op de startbaan.

Uitdaging voor helden

Er zijn in den lande veel mooie initiatieven om geld in te zamelen voor veteranen. We kunnen onmogelijk aan al die evenementen aandacht besteden, maar voor de Voorhoutse sportschoolhouder Johan Zagers maken we een uitzondering. De zoon van onze veel te vroeg overleden collega André Zagers heeft zaterdag een ‘honderd-minuten-judo-challenge’ volbracht. De opbrengst van de uitdaging, ruim 5000 euro, komt ten goede van Stichting Hulp voor Helden. Met zijn prestatie wil Johan aandacht vragen voor veteranen en hun thuisfront. Als kind van een militair heeft Johan op jonge leeftijd meegemaakt wat de impact van een uitzending in oorlogsgebied kan zijn. Onze fotograaf Keesnan Dogger maakte het beeld, waarop de uitgeputte Johan omhelsd wordt door zijn leermeester, sensei Jan Barends.

Twee mannelijke judoka’s omhelzen elkaar