Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Marechaussee onderschept recordaantal valse documenten

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar aan de Nederlandse grenzen in totaal 1.710 reis-, verblijfs- en identiteitsdocumenten onderschept waarmee werd gefraudeerd. Dit is het hoogste aantal in de laatste vijf jaar.

De identiteits- of documentfraude werd met name gepleegd met paspoorten, maar er was ook een opvallende stijging met verblijfsdocumenten waarmee werd gefraudeerd (plus 29,5 procent). Ook werden toenames gezien in fraude met Griekse (plus 41,8 procent), Italiaanse (plus 16,5 procent) en Indiase (plus 168,2 procent) documenten. 

De grootste groep mensen die identiteitsfraude pleegde aan de grens bestond uit Syriërs, gevolgd door mensen uit Turkije, India, Iran en Irak. De forse toename van frauderende reizigers met de Indiase nationaliteit is opmerkelijk. De meeste fraude werd ontdekt op de Nederlandse vliegvelden, met name Schiphol. En dan vooral vanuit Italië en Spanje naar ons land. Er was ook een sterke toename van het gebruik op de route Nederland-Mexico.
Volgens de marechaussee is de toename moeilijk te verklaren. “Enerzijds kan het zijn dat de opsporing beter is geworden, maar het hangt ook samen met de migratie- en vluchtelingenstromen", aldus een woordvoerder. “Het blijft enorm lucratief voor mensensmokkelaars. Migranten betalen soms duizenden euro's voor zo'n document.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Kritiek tijdens eerste informatiebijeenkomst Ruimte voor Defensie

Veel zorgen en kritische vragen, maar ook begrip. Dat was de teneur van de eerste informatiebijeenkomsten Ruimte voor Defensie in Zwolle en Venlo deze week. Omwonenden konden vragen stellen over de plekken waar Defensie wil bouwen, uitbreiden en oefenen.  

Defensie heeft meer ruimte nodig, onder meer om te oefenen met CV90-pantserinfanterievoertuigen. Op de bijeenkomst in Venlo ging het vooral over oefenen in verstedelijkt gebied en een toename van jachtvliegtuigen en laagvliegen met helikopters. Ook waren er veel vragen vanuit veehouderijen over het effect van de vluchten op hun dieren. Verschillende bezoekers uitten hierover hun zorgen. Zo zijn houders van paarden bang dat overvliegende helikopters zorgen voor gezondheidsklachten bij de dieren. “Ik weet uit ervaring dat paarden hiervan een zeer hoog stressniveau krijgen”, zei een aanwezige. “Dit is een drama voor onze branche.”

Andere bezoekers konden ook begrip opbrengen voor de plannen van Defensie. “Ik denk dat iedereen de urgentie ook wel ziet, dat er iets moet gebeuren”, aldus een omwonende. “Je kunt niet allemaal redeneren: not in my backyard. Maar wat past dan het beste?”

Defensie organiseert tot en met 11 juli nog meer informatieavonden door het hele land. De komende data en plaatsen zijn te vinden op de pagina Ruimte voor Defensie.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Politieke steun voor bouw onderzeeboten door Naval Group

Het Franse bedrijf Naval Group bouwt definitief de vier nieuwe onderzeeboten voor de marine, als het aan de Tweede Kamer ligt. Die stemde hier woensdag mee in. Een motie om het definitieve besluit over te laten aan het nieuwe kabinet haalde het niet.

De vervanging van de Walrusklasse-onderzeeboten is sinds 2016 onderwerp van gesprek. Staatssecretaris Christophe van der Maat reageerde dan ook opgetogen op de brede steun voor het gunningsbesluit. “Het parlementaire proces is hiermee afgerond. Ik kijk met vertrouwen uit naar het vervolg.”

Defensie gaat door met de benodigde voorbereidingen om de ondertekening van het leveringscontract met de Naval Group in te plannen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Ruim tweehonderd zienswijzen op ontwerpbesluit radarstation Herwijnen

Defensie heeft 231 zienswijzen ontvangen op basis van het ontwerpbesluit voor het radarstation Herwijnen. De ontwerp-omgevingsvergunning lag tot en met 16 mei ter inzage. De ingediende zienswijzen worden nu meegewogen bij het definitieve besluit.

Het overgrote deel is ingediend door inwoners van Herwijnen en de directe omgeving. Ook de gemeente West-Betuwe heeft er een ingediend. Veel zienswijzen draaien om de zorg over straling en de risico’s voor de gezondheid.

De zienswijzen worden op dit moment bestudeerd om te zien of ze aanleiding geven om het inpassingsplan en/of de vergunning aan te passen. Ook de eerder ingediende zienswijzen op het ontwerp rijks-inpassingsplan worden meegenomen bij het definitieve besluit.

De komst van het zogeheten SMART L-radarstation in Herwijnen is noodzakelijk om de beveiliging van het nationale luchtruim zo snel mogelijk op het gewenste niveau te krijgen. Daarvoor zijn twee radarstations nodig; een draait momenteel al in het Friese Wier voor de dekking in het noorden. De radar in Herwijnen moet vanaf 2026 de dekking in het zuiden van het land verzorgen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Hypermodern datacenter voor betere informatievoorziening troepen

Defensie heeft deze week een hypermoderne IT-faciliteit geopend in Midden-Nederland. Wegens veiligheidsoverwegingen wordt de exacte locatie niet bekendgemaakt.

In het Twin Datacenter worden digitale gegevens efficiënter en veiliger beheert. Daarmee verbetert ook de informatievoorziening tijdens operaties. Verder is het Twin Datacenter in staat om grote hoeveelheden data te verwerken, bijvoorbeeld van sensoren van wapensystemen. Dit geeft militairen een voorsprong op het slagveld ten opzichte van de vijand.       

De nieuwe IT-faciliteit bestaat uit twee gebouwen met servers en koeling. Als een datacenter onverhoopt uitvalt, neemt de ander alle taken automatisch over.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Opnieuw streep door marinedagen

Er worden in 2025 opnieuw geen Marinedagen georganiseerd. De eerstvolgende editie staat nu gepland voor juli 2027.

Andere activiteiten leggen teveel beslag op de zeemacht. Het gaat daarbij om schepen en marinierseenheden die worden ingezet voor operaties en oefeningen. Ook verwacht het krijgsmachtdeel volgend jaar rond de zomer een bijdrage te moeten leveren aan de veiligheid rond de NAVO-top in Den Haag.

De scholierendag en de Veteranendag gaan wel door in dezelfde periode. Daarover volgt volgend jaar meer informatie.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Bouw mijnenbestrijdingsvaartuig IJmuiden van start

De bouw van het nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuig IJmuiden is begonnen. In Roemenië werd woensdag de kiel van het schip gelegd. Als de romp klaar is, wordt het schip in Frankrijk afgebouwd. Het is de bedoeling dat de IJmuiden uiterlijk in 2030 klaar is.

De IJmuiden is een van de twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen die de marine samen met België heeft aangeschaft. Beide landen krijgen er zes. Dit is het derde Nederlandse schip waar nu aan gebouwd wordt.

De huidige mijnenbestrijders naderen het eind van de levensduur en zijn daarom toe aan vervanging.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Finse Hornets naar Roemenië

De Finse luchtmacht heeft voor het eerst sinds de toetreding van het land tot de NAVO, gevechtsvliegtuigen ingezet bij een bondgenoot voor een Air Policing Mission.

Het gaat om zeven F/A-18 C Hornet-vliegtuigen op de vliegbasis Mihail Kogalniceanu bij Constanta, als onderdeel van de NAVO-missie Air Shielding. Tijdens de inzet zal de Finse luchtmacht zowel operationele als trainingsvluchten uitvoeren in het Zwarte Zeegebied.

Gedurende twee maanden voegen de Finse gevechtsvliegtuigen zich bij een Typhoon-detachement van de Royal Air Force. Gezamenlijk voeren ze een snelle waarschuwingstaak uit om het NAVO-luchtruim te beveiligen.

Bron: The aviationist

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Marine onderschept 2.177 kilo cocaïne in Caribisch gebied

Het is al bijna geen nieuws meer, maar Zr.Ms Groningen heeft opnieuw een grote hoeveelheid drugs onderschept in het Caribisch gebied. Deze derde vangst sinds het schip in april actief is in de regio ging om 2.177 kilo cocaïne.

De drugs zaten aan boord van twee go-fasts. Deze snelle bootjes werden ontdekt door een maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied. Het patrouilleschip zette daarop koers naar de verdachte vaartuigen.

De aan boord gestationeerde Amerikaanse helikopter steeg in de omgeving van de go-fasts op. Ook beide FRISC's van het schip werden ingezet.

Pas na schoten op de buitenboordmotoren gaven de vier verdachten zich over. Ze zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht, net als de drugs. De cocaïne is inmiddels vernietigd. De verdachten worden in Amerika vervolgd.


Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

VeVa marcheert door Nederland

Op 24 locaties in Nederland lopen volgende week vrijdag 2.500 studenten van de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) een mars om de nationale Veteranendag aan te kondigen. Met VeVa Marcheert! vraagt de organisatie aandacht voor de erkenning en waardering voor veteranen

Alle marsen eindigen in een officieel defilé waarbij hoofdrolspelers van Defensie en/of prominente ambtsdragers de studenten toespreken. De vierde editie, een initiatief van Hulp voor Helden, kiezen alle deelnemende scholen een eigen uitdaging en invulling van de dag. Naast een fysiek gedeelte staat er ook een educatieve reis door de geschiedenis op het programma. Bij oorlogs- en vredesmonumenten die de studenten tijdens hun route tegenkomen, geven lokale veteranen toelichting en vertellen over hun eigen ervaringen.

Bron: Defensie