Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Prestigieuze onderscheiding voor generaal b.d. Van Uhm

Voormalig Commandant der Strijdkrachten generaal b.d. Peter van Uhm heeft woensdag de prestigieuze Legion of Honor Gold Medal ontvangen. Hij is de eerste Nederlander die deze hoge Amerikaanse onderscheiding krijgt.

De Chapel of the Four Chaplains Foundation kende Van Uhm het eremetaal toe voor zijn steun aan militairen met PTSS. Maar ook voor zijn bijdragen aan onderwijs en toelichtingen op militaire actualiteiten in de media. Verder is Van Uhm ambassadeur van de Stichting Hulphond, organisator van de Wandel3daagse en bestuurslid bij diverse organisaties.

De Chapel of the Four Chaplains is opgericht ter nagedachtenis aan vier geestelijk verzorgers die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. Nadat het troepentransportschip Dorchester waarop zij naar Groenland voeren was getorpedeerd, leidden zij de evacuatie van de opvarenden.

De geestelijk verzorgers gaven hun zwemvesten weg aan doodsbange, jonge militairen. Zelf gingen ze al zingend en biddend met het schip ten onder. De stichting eert dan ook personen die zich onbaatzuchtig inzetten voor anderen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Naamswijziging reservistenbataljons onderstreept groeiende rol

Alle reservistenbataljons van de Koninklijke Landmacht hebben een nieuwe naam. Ze heten sinds kort Infanteriebataljon Bewaken Beveiligen Korps Nationale Reserve (Infbat BB KNR). De naamswijziging benadrukt de steeds belangrijkere rol die de eenheden vervullen.

Reservisten vormen de flexibele schil van Defensie. Ze zetten zich meestal naast hun werk of studie in voor de krijgsmacht. De reservistenbataljons van de landmacht worden ingezet bij het beveiligen en bewaken van Nederlands grondgebied. Die taak moeten ze ook kunnen uitvoeren als andere (fulltime) eenheden naar het front vertrekken bij een eventueel conflict. Het aantal reservisten bij de landmacht moet om die reden in de komende jaren groeien. De nieuwe naam onderstreept het belang hiervan. De oude naam Natres verdwijnt hierdoor.

De landmacht heeft drie Infanteriebataljons Bewaken Beveiligen Korps Nationale Reserve. Het gaat om 10 Infbat BB KNR van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte, 20 Infbat BB KNR van 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen en 30 Infbat BB KNR van 13 Lichte Brigade in Oirschot.

 Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nederlandse luchtafweer deze zomer naar Litouwen

Defensie bereidt een oefening van een Patriot-eenheid in Litouwen voor. De exercitie van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando uit Vredepeel zal enkele weken duren.

De oefening, waarin ook Litouwse collega’s een rol zullen spelen, is essentieel om de gezamenlijke luchtverdediging aan de oostflank te versterken. Wendbaarheid en snelheid staan centraal. Onderdeel is het snel kunnen vervoeren naar en verplaatsen van de luchtverdedigingseenheden binnen het inzetgebied.

“Hiermee draagt de Nederlandse eenheid bij aan de paraatheid van de NAVO-luchtverdediging. Het is ook een belangrijk signaal aan onze bondgenoten aan de oostflank: jullie kunnen op Nederland rekenen, ook voor de verdediging van het luchtruim”, aldus Defensieminister Kajsa Ollongren. De aankondiging van de oefening in Litouwen volgt na de schending van het Poolse luchtruim door een Russische kruisraket, afgelopen maart.

Bron: Defensie

Een luchtafweersysteem in schemer met op de voorgrond een grote plas water waarin het systeem reflecteert.
x
Leestijd: +/- 10 seconden

Militair (27) aangehouden op verdenking van drugshandel

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag een 27-jarige militair uit Flevoland aangehouden op verdenking van drugshandel.

In zijn woning werd een handelshoeveelheid drugs en een groot bedrag aan contant geld aangetroffen. Dat is in beslag genomen. De marechaussee onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland.

Bron: ANP

x
Leestijd: >60 seconden

Generaal Cas Schreurs klaar voor Irak

Luitenant-generaal Cas Schreurs heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan Bagdad om zich voor te bereiden op zijn nieuwe functie in Irak. Volgende maand krijgt hij de leiding over de NAVO-missie in het land (NMI).

De afgelopen weken heeft Schreurs zich via verschillende trainingen en werkbezoeken aan diverse NAVO-hoofdkwartieren voorbereid, om met de juiste kennis en inzichten aan de start te verschijnen. Het bezoek aan Bagdad heeft de generaal vooral inzicht gegeven in de tactische kant van de missie. “Hoe loopt die in de praktijk? Hoe ga je van afspraak naar afspraak in een beveiligde omgeving? Maar ook ervaren hoe het is om te werken met force protection. Het is goed om dat te zien en te ervaren, zodat je nu al kan inschatten wat dat straks gaat betekenen.”

Die missie levert een bijdrage aan het versterken van de Iraakse veiligheidssector, zodat het land weerstand kan bieden aan terreurorganisatie ISIS en andere dreigingen. De NMI richt zich vooral op het adviseren van de Iraakse overheid op departementaal niveau: hoe richt je een goede krijgsmacht in, welke opleidingsbehoeften hebben militairen, welke competenties hebben Irakese junior leaders nodig? “Als troepencommandant ben ik verantwoordelijk voor de resultaten van de missie, maar ook voor het welzijn en de veiligheid van militairen die erbij betrokken zijn. De impact van oorlogen zoals die in Gaza en de geopolitieke spanningen in de regio zijn voelbaar, desondanks blijven zij vastberaden aan hun taken werken”, vertelt Schreurs die ruim twee maanden geleden nog commandant van 11 Luchtmobiele Brigade was. Naast de spanningen in het land zijn de condities ook niet optimaal. “De legering is krap, de ondersteuning is uitgedund en de klimatologische omstandigheden zijn zwaar”, vult Schreurs aan. “En daarom heb ik zin om te beginnen. Ik ben goed voorbereid en nu is het tijd om aan de slag te gaan.”

Bron: Defensie

Luitenant-generaal met GVT aan en helm onder z’n arm op een basis in Irak praat met collega’s.
x
Leestijd: >60 seconden

Opvallende aanhoudingen bij grenscontrole

De Koninklijke Marechaussee trof de afgelopen dagen een bont gezelschap aan nationaliteiten aan bij een grote controle op de Nederlands-Duitse grens bij Babberich.

Meest curieus was misschien wel de aanhouding van een 54-jarige vrouw uit Nigeria. Toen de vrouw werd gecheckt, bleek ze nog een celstraf in Italië uit te moeten zitten van 3,5 jaar. De marechaussee droeg de Nigeriaanse over aan het Openbaar Ministerie, dat de zaak nu afhandelt.

Ook een 27-jarige Algerijn kende geen lang verblijf in Nederland. Zowel in dit land als in Frankrijk is hij ongewenst en volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst is hij een gevaar voor Nederland. Meestal wordt een dergelijk stempel gedrukt op mensen die een ernstige, strafbare daad hebben gepleegd. De Algerijn had vermoedelijk ook gestolen sieraden en een gestolen laptop in zijn bus liggen.

Daarnaast werd een 37-jarige man uit Azerbeidzjan aangehouden. Hij toonde een vals Oekraïens rijbewijs en kreeg een dagvaarding. Een Duitser (24) kreeg een boete omdat hij twee busjes pepperspray en een mes bij zich had. “Wij treden op tegen strafbare feiten”, stelt een woordvoerder. “We zijn niet zozeer op zoek naar bijvoorbeeld hardrijders. Neemt niet weg dat iemand die tweehonderd kilometer per uur rijdt wel degelijk van ons is. Of diegene nou een buitenlander of een Nederlander is, maakt dan niet uit.”

Bron: De Gelderlander

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Nieuwe medewerkers gezocht vanuit de stationshal

Het ministerie van Defensie zoekt naar nieuwe medewerkers vanuit een pop-up store op Utrecht Centraal. En daar wordt snel duidelijk dat je bij de krijgsmacht meer kunt dan alleen militair zijn.

Veel mensen weten niet dat ze niet alleen als militair, maar ook als burgermedewerker bij Defensie aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld in de communicatie, logistiek, techniek en facility. Of als accountmanager, beveiliger en ICT’er. Daarom opende Defensie een tijdelijke kiosk, waar reizigers kunnen ontdekken wat de mogelijkheden zijn om voor het ministerie te werken. De pop-up store staat er tot en met 14 april tussen acht uur ’s ochtends en acht uur ’s avonds. In het weekend tot zes uur.

Bron: Defensie

Buitenaanzicht van de vierkante pop-up store in de stationshal van Utrecht Centraal.
x
Leestijd: +/- 40 seconden

Aanhoudingen na onderzoek versleutelde berichten

Op verzoek van de Koninklijke Marechaussee heeft de politie op Tweede Paasdag een 29-jarige man uit Tilburg aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij internationale smokkel van honderden kilo’s cocaïne naar Nederland, via verschillende luchthavens. Ook verdenkt Justitie hem van beschietingen van huizen in Antwerpen en van het veroorzaken van een explosie bij meerdere woningen in die stad.

De Tilburger wordt ervan verdacht deel te hebben genomen aan diverse groepsgesprekken, waarin hij betrokken was bij meerdere internationale drugstransporten via onder meer Schiphol en Maastricht Aachen Airport. Daarbij werden honderden kilo’s cocaïne naar Nederland gesmokkeld.

De marechaussee kwam de man op het spoor na het kraken van de cryptoserver SkyECC, waarmee versleutelde berichten kunnen worden gestuurd. De marechaussee doet onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Radar Nieuw Milligen uitgezet

De zwaar verouderde Medium Power Radar (MPR) in Nieuw Milligen is afgelopen weekend na 52 jaar trouwe dienst voorgoed uitgezet.

De luchtgevechtsleiding gebruikte de radar de afgelopen vijf decennia voor het bewaken en beveiligen van het luchtruim van Zuid-Nederland. Verder deed de MPR dienst bij de begeleiding van militaire luchtoperaties en de ondersteuning van bijvoorbeeld de politie of opsporingsdiensten.

De komende maanden neemt een mobiele radar van de NAVO de taak van de MPR waar. Die wordt vanaf eind juli weer vervangen door de Groundmaster 400a van Thales, totdat het nieuwe radarstation in het Betuwse Herwijnen klaar is. Dit SMART L-radarstation moet er in 2026 staan. Deze moderne militaire radar houdt dan samen met het sinds 2021 operationele SMART L-radarstation in Wier het luchtruim boven Nederland in de gaten.

Bron: Defensie

Close-up van de binnenkant van de koepel van de oude Medium Power Radar in Nieuw Milligen.