Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer  |  Foto's: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Blue Angels weer in actie

De US Navy Blue Angels zijn uit de winterslaap gekomen voor hun eerste optreden dit jaar. Het Amerikaanse demonstratieteam voerde een aantal nieuwe manoeuvres uit tijdens de Wings Over Solano Air Show, een tweejaarlijks evenement op Travis Air Force Base. De bezoekers zijn daar behoorlijk verwend, want ook het F-22 Aerobatic Demo Team en het Sukhoi West Demo Team lieten hun kunsten zien. Tel daarbij op dat er een geweldig aantal toestellen op de grond was te bezichtigen. Wat te denken van het spionagetoestel U-2 ‘Dragon Lady’ en oudjes als de C-47 Skytrain, en twee befaamde tegenstanders uit de Tweede Wereldoorlog: de P-51 Mustang en de Mitsubishi A6M Zero. Foto: US Air Force.

De Blue Angels maken een looping.

Mascotte vooraan

De al wat ouderen onder ons moeten bij het zien van deze foto direct die iconische film Full Metal Jacket (1987) van meesterregisseur Stanley Kubrick in gedachten hebben. De ‘opvolgers’ van gunnery sergeant Hartman (R. Lee Ermey) poseren hier trots met Bruno, de mascotte van het Depot San Diego van het US Marine Corps. De zogenoemde drill instructors die deze eer hebben, zijn van het 1st Recruit Training Battalion. Ze staan te wachten op de nieuwe rekruten die een zware training tegemoet kunnen zien. Bruno is een vaste gast tijdens de opleiding en is altijd aanwezig bij belangrijke evenementen en ceremonies van zijn eenheid. Foto: US Navy.

Instructeurs van de US Marine Corps staan in gelid met de hond Bruno op de voorgrond.

Daar hoog in de bergen

Soldaat der eerste klasse Joseph Bartoszek van de US Air Force had het voorrecht mee te mogen doen aan de gezamenlijke bergtraining met de Nederlandse luchtmacht. Het bood hem de gelegenheid deze nieuwe CH-47F Chinook van het Defensie Helikoptercommando op de plaat te zetten. Als voorbereiding op de uitzending naar Irak, hebben eind vorige maand drie CH-47 Chinooks van 298 Squadron en hun bemanningen die bergtraining afgewerkt in Noord-Italië. Ook nu vormde de Amerikaanse Aviano Airbase de uitvalsbasis voor de Nederlandse transporthelikopters.

Een groene Chinook transporthelikopter vliegt over besneeuwde bergtoppen.

Samen sterker

USS Somerset en Indiase marineschepen en -vliegtuigen zorgen dat ze er goed op staan voor deze foto, die is genomen tijdens de oefening Tiger Triumph in de Indische Oceaan. De amfibische oefening was gericht op humanitaire hulp en paraatheid bij rampen. Nu is het een binationale exercitie, maar tot een aantal jaren geleden was er nog een derde deelnemer: Rusland. India heeft de banden met het land van president Poetin zeker niet verbroken, maar heeft de Verenigde Staten weer nodig als signaal naar China. Op de foto zijn voor de kenners onder meer het amfibisch transportschip INS Jalashwa (L41, de voormalige USS Trenton) en USS Halsey (DDG 97) te zien, vergezeld door een P-8A Poseidon van Patrol Squadron (VP) 47. De foto is van korporaal Aidan Hekker van het US Marine Corps.

Vijf schepen, een vliegtuig en vier helikopters boven de azuurblauwe Indische Oceaan.

Reddingsactie

In Litouwen bevindt zich een uitstekende fotograaf in de persoon van luitenant Heidi. Als ze de kans ziet om tussen de drukke werkzaamheden door de camera in stelling te brengen, zal ze dat zeker niet laten. Het leverde deze spannende foto op van een Mi-8T transporthelikopter boven een Boxer-gewondentransport.

Mi-8T transporthelikopter hangt vlak boven een Boxer.

Belgische buddies

Man down, no one is left behind’ (man geraakt, maar we laten niemand achter), zo noemt fotograaf André Jans deze bijdrage aan LENS! “Met volle bepakking in een gevecht ook nog je buddy meenemen, dat vraagt om een goede samenwerking”, merkt de maker terecht op. Hij reisde voor een fraaie reportage naar het Belgische Leopoldsburg, een van de twee hoofdkwartieren van de Belgische Gemotoriseerde Brigade die ‘Opendeur’ hield. En daar was André natuurlijk bij.

Vier Belgische militairen dragen een collega op een tentdoek.

Voorligsteun

Dat André Jans een bezig baasje is, kunnen we wel vaststellen. Nog niet terug uit België of de kundige fotograaf was alweer in het noorden van ons land te vinden om een oefening van Schoolbataljon Noord vast te leggen. Die aankomende militairen hebben nu trouwens lekker de ruimte, want grote delen van 43 Gemechaniseerde Brigade zijn in Litouwen.

Militairen liggen in de schiethouding tijdens hun oefening.

Twee reebruine ogen

Je kunt moeilijk zeggen dat het onze vaste medewerker Brian van de Heuvel ontbreekt aan humor en doorzettingsvermogen. Om een eens wat anders vast te leggen dan actie op de Ginkelse Heide, trok scholier na de lesdag op de bonnefooi naar de Leusderheide.

Daar aangekomen werd hem de toegang tot het oefenterrein geweigerd door een alerte bewaker. Niet getreurd, Brian besloot om vervolgens toch maar naar zijn vertrouwde plek te peddelen. “Er was wel een oefening van de KMS (Koninklijke Militaire School;  red.), maar die militairen wilden liever niet op de foto. Vandaar dat ik niets anders heb dan dit.”

Twee reetjes in het bos, waarvan er een achterom in de lens van de camera kijkt.

Zonder helikopter

Overleven in het hooggebergte onder oorlogsomstandigheden is niet makkelijk. En dat kunnen zo’n honderd deelnemers aan de oefening Rhodope 2024 in Bulgarije weten. Samen met bergspecialisten uit Kroatië, Italië en Oostenrijk richtten zij onder winterse omstandigheden een bivak in, op een hoogte van ongeveer tweeduizend meter. En dat is een garantie voor een fraaie foto. Foto: NAVO.

Twee in het wit geklede militairen gebruiken in de besneeuwde bergen hun skistokken als steun voor hun wapen.

Nog maar even genieten

Het kenmerkende geluid van de F-16 is niet lang meer te horen boven ons land. Vorige week was er wel weer een mijlpaal voor het toestel, dat voor het laatst klaar stond voor de Quick Reaction Alert (QRA). Sergeant-majoor Cristian Schrik legde het historische feit vast. Sinds 1981 stonden de ‘Fighting Falcons’ gereed om ongewenste indringers uit ons luchtruim te verjagen. De bewaking van het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg is sinds 29 maart in handen van twee Nederlandse F-35’s.

Gouwe foto

Dat je met tranen in je ogen toch nog een goede foto kunt nemen, bewijst Berend Spaans. Op de vroege morgen van 2 april nam de oud-matroos van de Koninklijke Marine ter hoogte van Hattem de kustsleepboot Gouwe waar. “Omdat ik zelf op de Wamandai (sleepboot van de marine in de periode 1961-1985; red.) heb gevaren, kon ik niet anders dan een plaatje schieten van deze ontmoeting, met toch wel een vleugje weemoed naar mijn tijd bij de marine”, schrijft de Zwollenaar! Een fijn beeld waarvoor schilder Jan Voerman, bekend van zijn landschapsschilderijen langs de IJssel, zich niet had geschaamd.

De sleepboot Gouwe vaart op de IJssel net Hattem voorbij. Op de achtergrond is de kerktoren zichtbaar.

De kleine Prins

Dennis Boom heeft de weg naar de postbus van LENS! gevonden met een prachtige serie over HMS Prince of Wales. Het Britse vliegdekschip lag onlangs goed afgeschermd een paar dagen in de haven van Rotterdam Europoort. Onze collega Kirsten de Vries maakte daarover met fotograaf Herman Zonderland een reportage in de vorige Defensiekrant.

Wat hen echter is ontgaan, is dat er een aantal vrolijke gasten is meegezwommen met het grootste schip van de Royal Navy. Zoom maar eens in, iets rechts van het midden in het water.

Het Britse vliegdekschip HMS Prince of Wales nadert de haven van Rotterdam. Op de voorgrond zwemt een zeehond.