03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 12

Rode Baretten beveiligen NAVO-adviseurs in Bagdad

NATO Mission Iraq ondersteunt Irak in veiligheidsvraagstukken

Na jarenlange aanwezigheid van Nederlandse militairen in het noorden van Irak is de Nederlandse driekleur nu vaker zichtbaar in de hoofdstad Bagdad. Militaire en civiele adviseurs staan daar in het kader van de NATO Mission Iraq (NMI) de Iraakse overheid bij. Sinds begin van dit jaar is de bescherming van deze groep in handen van een Nederlandse compagnie van de Luchtmobiele Brigade.
 

Tekst: kapitein Arthur van Beveren | Foto’s: sergeant-majoor Aaron Zwaal

Het is een multinationale Force Protection-eenheid, benadrukt compagniescommandant majoor Ewout: “Een Pools peloton valt ook onder mijn commando”. Aan cultuurverschillen geen gebrek tijdens deze NAVO-missie, die de veiligheid en stabiliteit in Irak moet versterken en de terroristische dreiging moet verminderen. Naast opereren in een divers Arabisch land en samenwerken met militaire partners uit tientallen andere landen, heeft de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon zelf ook een cultuurverandering ondergaan. De luchtmobiele manier van optreden staat tijdelijk in de ijskast, want in Bagdad zijn de Rode Baretten persoonsbeveiligers.

Nederlandse militairen met een Duitse militair adviseur in een groep kijkend naar een tablet.
Een Duitse militair adviseur krijgt ’s ochtends een laatste briefing.
Nederlandse militairen met een Duitse militair adviseur in een groep kijkend naar een tablet.
Na die briefing begint de rit door Bagdad.
Compagniescommandant majoor Ewout leidt een luchtmobiele compagnie in Bagdad.

'Sfeer in de stad kan plotseling omslaan'

De-escalatie

Waar de mannen uit Assen zich normaal gesproken in vijandelijk gebied laten droppen met helikopters om daar binnen korte tijd een offensieve actie uit te voeren, ligt het tempo in de hoofdstad van Irak beduidend lager. De dreiging is daar dan ook een stuk minder groot. Toch blijft de ruim 110-koppige eenheid beducht voor calamiteiten.

“We hebben in het voortraject juist getraind op worst-case scenario’s”, legt de majoor uit. “Wat we van onze Deense voorgangers hebben meegekregen is dat de sfeer in de stad plotseling kan omslaan. Wij moeten dan de-escaleren, en soms kan dat betekenen dat een opdracht vroegtijdig wordt afgebroken of zelfs niet wordt uitgevoerd. Dat voelt soms tegennatuurlijk, maar dat is de aard van deze missie.”

Militair met intercom-microfoon in auto en militair met zonnebril op de uitkijk bij een ingang.
In de drukte van de stad moet je scherp blijven en blijven communiceren.
Militair met intercom-microfoon in auto en militair met zonnebril op de uitkijk bij een ingang.

Snel leren

De Nederlanders begeleiden de NMI-adviseurs van de basis naar Iraakse overheidslocaties in de stad, van militaire kazernes tot ministeries. De verschillende call signs, de bewakingsgroepen, rijden in gepantserde terreinwagens, waarmee ze moeten manoeuvreren door het hectische verkeer van de miljoenenstad.

Arm met patches Stoottroepen en Multinational Force Protection Company NATO Mission Iraq.
13 Infanteriebataljon staat ook bekend als het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard.

Iedereen binnen de groep heeft een eigen functie; van groepscommandant, verbindelaar en chauffeur tot bodyguard van de adviseur. De planning en uitvoering van de ritten liggen bij de militairen zelf, die soms een generaal moeten tegenspreken als die een betere route door de stad denkt te weten. “Ze leren hier dus snel”, zegt majoor Ewout, “zowel militair als persoonlijk.”

Nederlandse militair in een gang met op de achtergrond Iraakse en Duitse militairen.
Terwijl de Duitse adviseur met zijn cursisten de dag afsluit, bekijkt een luchtmobieler op een tablet waar zijn collega’s zich bevinden.
Kolonel Ed.
Kolonel Ed adviseert de Irakezen over trainen.

Professioneel

Als een van de zeven Nederlandse militaire adviseurs en vijf civiele, heeft kolonel Ed bijna dagelijks met de luchtmobiele beveiligers te maken. En die ervaringen zijn alleen maar positief. “Misschien ben ik als Nederlander bevooroordeeld, maar ook van internationale collega’s krijg ik complimenten over de houding en werkwijze van deze eenheid. Ze zijn heel gedreven, doen het strak volgens het boekje, maar ook met humor. Hun beheersing van het Engels, vergeleken met andere collega’s, is ook uitstekend. Wat de communicatie net wat makkelijker maakt”, legt Ed uit.

‘Complimenten over de houding en werkwijze’

Staande portretfoto van kolonel Ed.
Op iedere locatie worden de juiste posities besproken en ingenomen.

Trainingsadvies

De luchtmachtkolonel adviseert de directeur van het Iraakse Training Directorate, een tweesterrengeneraal. “In een land dat al veertig jaar met oorlog te maken heeft, was training (en de planning ervan) een onbekend begrip”, legt Ed uit. “Waarom zou je oefenen met eenheden, terwijl je ze ook kunt inzetten tegen een vijand, is de gedachte. Maar wil Irak in de toekomst als partner volwaardig meedoen met NAVO-oefeningen, dan moet hun krijgsmacht voldoen aan bepaalde normen. Hoe doen NAVO-landen dat en hoe is dat model toe te passen op Irak? Meer dan advies kan ik niet geven. Het is uiteindelijk aan de Irakezen zelf om er iets mee te doen.”

Iedere rit is anders, met meer of minder adviseurs en vijf of vijftig minuten rijden. De veiligheidsbriefing blijft hetzelfde.

Geen advies zonder force protection

Dankzij de force protection kan Ed zijn werk naar behoren doen. “Je wordt helemaal ontzorgd door de beveiligers en dat is echt nodig. Want voor een adviseur is zo’n gesprek van twee uur met een Iraakse generaal en een tolk heel intensief. Het zijn complexe vraagstukken op ministerieel niveau, waarbij je je constant moet verplaatsen in de Iraakse context en scherp moet blijven. Als je je dan ook nog druk zou moeten maken over het tijdschema, verstoringen op de route of de veiligheidssituatie, dan red je dat niet”, legt de kolonel uit. “Maar deze jongens worden nooit zenuwachtig, en daardoor word ik het ook niet. En dat komt de adviesgesprekken direct ten goede.”

Twee Nederlandse militairen met op de achtergrond een Iraakse militaire locatie.