Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Swillens neemt commando landstrijdkrachten over

Luitenant-generaal Jan Swillens is zojuist benoemd tot Commandant Landstrijdkrachten. Hij nam de functie over van zijn ranggenoot Martin Wijnen. De plechtigheid vond vanmiddag plaats op het Kasteel van Breda, thuisbasis van de Koninklijke Militaire Academie.

“De landmacht zal aan jou een uitstekende commandant hebben", sprak Wijnen, die inmiddels directeur-generaal bij Rijkswaterstaat is. "En de middelen zijn er. Dat is maar goed ook, want de wereld ziet er compleet anders uit dan een aantal jaar geleden. Aan jou de uitdaging om de landmacht klaar te stomen voor de oorlogstaak. Dat is de realiteit. Het zal een hele klus zijn.”

Swillens laat weten verder te zullen bouwen op de plannen van zijn voorganger, met extra aandacht voor vernieuwing. Hij stelde dat de kern van oorlog niet verandert, maar de verschijningsvorm wel. Daarbij refereerde hij aan ontwikkelingen als bemande en onbemande systemen, data, cyber, en precisie. “Elk toekomstig conflict is anders en technologie gaat ons helpen. Dat betekent nieuwe creatieve manieren van optreden ontwikkelen.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Marine gaat bijdragen aan veiligheid en vrije doorvaart in de Rode Zee

Nederland stuurt Zr.Ms. Tromp naar de Rode Zee. Het luchtverdedigings- en commandofregat moet daar vanaf eind maart een bijdrage leveren aan de veiligheid en vrije doorvaart. Ook onderzoekt het kabinet of ook Zr.Ms. Karel Doorman tussen eind april en eind augustus kan worden ingezet in het gebied. Dat melden de ministers Ollongren, Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en van Leeuwen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag aan de Tweede Kamer.

Nederland maakt zich grote zorgen over de aanvallen van de Houthi’s op commerciële en marineschepen in de regio. Deze week zijn hierbij voor het eerst ook dodelijke slachtoffers gevallen. De Rode Zee is een cruciale route voor de scheepvaart tussen het Suezkanaal en de Indische Oceaan. Nederland heeft bovendien een direct economisch belang bij het veilig en ongehinderd transport van goederen over zee. Als dat niet mogelijk is krijgen Nederlandse consumenten waarschijnlijk te maken met grote prijsstijgingen op producten.

Het kabinet wil om het jaar een marineschip naar de Indo-Pacific sturen. Zr.Ms Tromp, met aan boord de NH90-maritieme gevechtshelikopter, staat gepland voor deze wereldreis en passeert de Rode Zee. Het kabinet zet het fregat daarom ongeveer 25 dagen in voor de maritieme operatie Prosperity Guardian. Deze door de Amerkanen geleide operatie heeft als doel aanvallen van de Houthi’s af te slaan. Ook ondersteunt het fregat de EU-operatie Aspides. Beide operaties dienen hetzelfde doel. Voor Aspides levert het fregat ‘associated support’. Dat houdt in dat het schip niet onder het bevel van de operatie valt, maar wel informatie deelt en op verzoek ondersteunt.

Zr.Ms. Tromp gaat inkomende raketten en drones bestrijden en krijgt dus te maken met het hogere geweldsspectrum. De eenheid is getraind om met de risico’s om te gaan. Het schip is uitgerust met verdedigingsmiddelen tegen de diverse dreigingen. Morgen vertrekt Zr.Ms. Tromp uit Den Helder. De inzet start in de Rode Zee, waar het schip rond eind maart zal aankomen.

Daarnaast is het kabinet voornemens om het ‘Joint Logistic Support Ship’ Zr.Ms. Karel Doorman in te zetten voor Operatie Aspides en het leveren van ‘associated support’ aan operatie Prosperity Guardian. De Tweede Kamer wordt naar verwachting zo snel mogelijk over de eventuele inzet geïnformeerd.  

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Defensie dropt zestien voedselpakketten boven Gaza

Nederland heeft gistermiddag de eerste voedselpakketten gedropt boven Gaza. Het gaat om zestien pallets, die uit een C-130 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht zijn geworpen. Nederland werkte bij deze operatie, die de komende dagen nog een vervolg krijgt, samen met onder meer Jordanië, België en de Verenigde Staten.

Het is de tweede keer dat een toestel van Defensie wordt ingezet voor humanitaire hulp boven het gebied. De situatie in Gaza is steeds nijpender geworden en er dreigt sterfte door hongersnood en uitdroging. De toegang tot Gaza via land is echter te beperkt. Israël had toestemming gegeven voor de operatie.

Een maand geleden dropte Nederland samen met Jordanië al medische hulpgoederen boven Gaza, bestemd voor een Jordaans veldhospitaal. Vanwege het conflict tussen Hamas en Israël staat er voor humanitaire hulp of eventuele evacuaties een luchtmachtdetachement paraat in Nederland. Dat geldt ook voor eenheden van de mariniers en de luchtmobiele brigade.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Defensie in opkomst als gewilde werkgever

Defensie is een gewilde werkgever. De militaire organisatie steeg in een onderzoek van een gerenommeerd bureau van plek zeven in 2022 naar de derde plaats in 2023.

Op plek één staat voor de vijfde keer de Rijksoverheid (het Rijk), gevolgd door de politie. Volgens de Intelligence Group, de Europese marktleider op het gebied van arbeidsmarktvraagstukken, gebeurde het in 22 jaar onderzoek niet eerder dat de top drie bestaat uit overheidsbedrijven, waarvan twee geüniformeerd. Uit analyses blijkt verder dat Defensie met name gewild is bij jongeren onder de dertig jaar.

De vierde positie in de lijst is voor ASML, gevolgd door Shell en de Belastingdienst. De ING volgt op plek zeven. KLM, de GGZ en het UWV staan op plaats acht, negen en tien.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Zes nieuwe schepen voor de marine

Defensie vervangt de twee grote amfibische transportschepen en vier Oceangoing Patrol Vessels (OPV’s) voor zes schepen van eenzelfde, nieuwe klasse. Het eerste exemplaar moet in 2032 instromen.

De nieuwe Landing Platform Docks (LPD’s), die kleiner zijn dan de huidige amfibische transportschepen, zijn zowel geschikt voor inzet onder oorlogsomstandigheden als voor modern amfibisch optreden. Ook kunnen de vaartuigen fungeren als bijvoorbeeld stationsschip. Vanaf 2032 moet elk jaar een nieuw vaartuig operationeel inzetbaar zijn. Volgens de huidige planning geldt dat voor de laatste aanwinst in 2038. Voor de Rotterdam is dat eigenlijk net te laat. Het schip bereikt al in 2028 het eind van de levensduur. Defensie bekijkt daarom welke maatregelen nodig zijn om het schip tot minimaal 2032 in de vaart te houden. De uitstroom van de overige schepen komt ongeveer overeen met het eind van hun levensduur. Met het project is 1 tot 2,5 miljard euro gemoeid.

De marine gebruikt de huidige amfibische transportschepen (Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Johan de Witt) voor het aan land brengen van eenheden van het Korps Mariniers. De OPV’s (de schepen van de Holland-klasse) zijn vooral ontworpen voor taken in het lage geweldsspectrum. Bijvoorbeeld om drugstransporten te onderscheppen in het Caribisch gebied. Hoewel die taken dus flink van elkaar verschillen, worden beide klassen binnen het nieuwe project gecombineerd; de schepen moeten qua behoefte naar elkaar groeien.

Daarnaast bereiken beide scheepsklassen ongeveer tegelijk het eind van de levensduur. Door de klassen te combineren, krijgt de Koninklijke Marine meer flexibiliteit bij het aanwijzen van een of meerdere schepen voor een bepaalde missie.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Nederland doneert vaartuigen aan Oekraïne

Nederland levert aan Oekraïne snelle en wendbare vaartuigen. Het gaat om rubber-, patrouille- en gevechtsboten. Ook draagt ons land 250 miljoen euro bij aan het Tsjechische initiatief om op korte termijn grote aantallen artilleriegranaten voor Oekraïne te bestellen. Dat meldt het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om veertien rigid hull inflatable boats (RHIB’s), acht gemilitariseerde rivierpatrouilleboten en CB90 gevechtsboten. Het betreft een mix van boten uit eigen middelen en boten die afkomstig zijn van de industrie.

Sinds begin december 2023 leverde Nederland verschillende soorten munitie, radarsystemen en individuele wapens als geweren en mitrailleurs. Daarnaast zijn er veldhospitalen, tenten en toebehoren, aggregaten en tal van medische goederen naar Oekraïne gegaan.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Man aangehouden op Schiphol voor invoer van drugs met scootmobiel

Het Drugsteam Schiphol van de Koninklijke Marechaussee heeft een 44-jarige man aangehouden die wordt verdacht van drugssmokkel in zijn scootmobiel.

De man reisde op 3 maart vanuit het Caribisch gebied naar Nederland, toen tijdens een controle acht kilo cocaïne werd aangetroffen bij de accu’s van de scootmobiel. De man is aangehouden en er is beslag gelegd op de verdovende middelen en zijn vervoersmiddel. De rechter-commissaris heeft besloten dat hij langer vast blijft zitten voor onderzoek. De Koninklijke Marechaussee doet verder onderzoek, onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Veteranen Search Team kan verder professionaliseren dankzij enorme donatie

Het Veteranen Search Team heeft een donatie van vijfhonderdduizend euro ontvangen. De hulporganisatie met 2.600 vrijwilligers ondersteunt de politie bij het zoeken naar vermiste personen. Vorig jaar gebeurde dat ruim honderd keer.

Het VST wil met de donatie van het Vfonds en de Nationale Postcode Loterij verder professionaliseren, om zo de toenemende vraag naar ondersteuning vanuit politie te kunnen garanderen. “Hiermee zijn we in staat om nog sneller en effectiever onze zoekacties naar vermiste personen te organiseren”, reageert bestuursvoorzitter brigadegeneraal Kees de Rijke.

Wat begon als een klein initiatief van Dennis en Mariska van der Kraats, die met aantal collega veteranen de politie ondersteunden bij een zoekactie in 2017, is uitgegroeid tot een officiële hulporganisatie met 2.600 vrijwilligers. Deze veteranen en oud-politiemensen staan 24/7 paraat om binnen twee uur overal in Nederland met veel capaciteit en expertise ingezet te worden bij urgente zoekacties naar vermiste personen. “Met dit geld kunnen we met meer én betere middelen sneller op locaties zijn”, voegt De Rijke toe. “Hoe sneller we er zijn, hoe groter de kans is dat we de geliefden vinden en mogen thuisbrengen.”

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Grote partij gestolen kabels gevonden in auto in Emmen, drie aanhoudingen

De Koninklijke Marechaussee heeft in de nacht van woensdag op donderdag in Emmen een grote hoeveelheid kabels in een auto aangetroffen. Er lagen ook laarzen, schoenen en inbrekersgereedschap bij.

Drie inzittenden zijn aangehouden en worden verdacht van heling en diefstal. De grote partij kabels is overgedragen aan de politie en op dit moment is nog niet bekend waar deze vandaan komen.

Bron: rtvdrenthe

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Amerikaanse landmacht: planning door AI

De Amerikaanse landmacht heeft voor het eerst artificial intelligence-chatbots de planning laten doen voor een oorlogsscenario. De proef had plaats binnen het spel StarCraft II, een online game.

Het Amerikaanse leger heeft honderdtachtig mogelijke militaire toepassingen voor 'AI' geïdentificeerd. De Verenigde Staten willen voorop blijven lopen met de enorm snelle ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie, om zo een voorsprong te houden. Het US Army Research Laboratory werkt daarvoor samen met tech-bedrijven als Palantir en Scale AI om de technologie te integreren.

Het leger deed al onderzoek naar het gebruik van ai-technologieën bij doelbepaling. Het daadwerkelijk plannen van een aanval door AI was een volgende stap. De test leverde veel kennis op. GPT-4 van OpenAi kwam vooralsnog als beste uit de test.

Bron: TechTimes