Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Omvangrijke collectie ‘egodocumenten’ gedigitaliseerd

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft een omvangrijke collectie persoonlijke getuigenissen uit de periode Nederlands-Indië 1945-1950 gedigitaliseerd. Het gaat om 81.632 zogenoemde egodocumenten, geschonken door Indiëveteranen en hun nazaten.

“Het materiaal geeft een fascinerend inzicht in de alledaagse ervaringen van de vele naar Indië uitgezonden militairen”, aldus het instituut, dat al in 2009 aan dit project begon. Dat gebeurde op initiatief van amateurhistoricus en veteranenzoon Jacques Bartels, die concludeerde dat er nog altijd veel historisch materiaal bij veteranen en hun nazaten aanwezig is. Om te voorkomen dat de spullen verloren gaan, werd project Sweep gestart. Met Defensie en diversie veteranenorganisaties werden verschillende punten ingericht, waar bijna duizend dagboeken, brieven, fotoalbums en filmmateriaal zijn inleverd. Naast persoonlijke schenkingen zijn er ook gevechtsverslagen, verlieslijsten en patrouille- of inlichtingenrapporten gedoneerd.

Circa negentig procent van het materiaal is nu gedigitaliseerd. Deze online schatkamer is op naam, eenheid, datum en zelfs locatie te doorzoeken via deze link.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Upgrade voor de Kustwacht

De Kustwacht krijgt moderne ICT-systemen en een nieuw Maritiem Operatie Centrum (MOC). Ook komen op de Noordzee meer sensoren om de scheepvaart te monitoren. De informatie die dat oplevert, wordt weer geïntegreerd tot één nautisch verkeersbeeld waarmee de Kustwacht aan de slag kan.

De nieuwbouw op de Helderse defensielocatie ‘De Nieuwe Haven’ krijgt een hoofdgebouw en zogeheten Uitwijk-, Test & Trainingscentrum. Het overgrote deel van de nieuwe ICT-systemen en applicaties heeft de Kustwacht al in gebruik.

Door het toenemend aantal windparken op zee zijn er meer sensoren nodig voor een goed verkeersbeeld. Het project Verkeersbeeld op Zee (VoZ) verwerkt de data van deze sensoren en vernieuwt de infrastructuur die de informatie analyseert. Ook zorgt dit project voor het beheer en onderhoud van de infrastructuur tot en met 2036.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Verklaring getekend voor snellere verplaatsing militairen en materieel

Nederlandse, Duitse en Poolse militaire troepen kunnen zich binnenkort gemakkelijker door elkaars land verplaatsen. De landen tekenden deze week een intentieverklaring voor een zogeheten militaire corridor en hopen dat andere lidstaten volgen.

De komende periode wordt alles wat militaire verplaatsingen vertraagt onder de loep genomen en daar waar mogelijk aangepast. Van te lage bruggen, de bergen papierwerk bij het passeren van de grenzen tot bureaucratische knelpunten, zoals vergunningen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en munitie. De drie landen willen zo de voorwaarden voor militaire verplaatsingen standaardiseren. Daarbij wordt ook onderzocht hoe militaire treinen voorrang kunnen krijgen op civiele en onder welke voorwaarden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Onbemande defensievliegtuigen aan de slag in Roemenië

De eerste twee MQ-9 onbemande vliegtuigen en veertig militairen zijn aangekomen in Roemenië. Het is de eerste keer dat deze Reapers worden ingezet in het buitenland.

De onbemande vliegtuigen van Defensie gaan de oostflank van het NAVO-gebied in de gaten houden. Binnenkort gaat nog een derde Reaper naar de Roemeense luchtmachtbasis Campia Turzii. De MQ-9’s blijven daar voor minstens zes maanden en maximaal een jaar. Ze worden op afstand, vanaf vliegbasis Leeuwarden, bestuurd. Daar wordt ook de verzamelde informatie verwerkt.

Bron: ANP

x
Leestijd: >60 seconden

NIMH doet onderzoek geheime verzetsorganisatie

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) gaat op verzoek van het demissionaire kabinet onderzoek doen naar de destijds zeer geheime verzetsorganisatie Stay Behind uit de Koude Oorlog. Nabestaanden moeten dankzij het onderzoek meer duidelijkheid krijgen over de werkzaamheden van Stay Behind-medewerkers.

De organisatie werd opgezet voor het geval Nederland bezet zou worden door de Sovjet-Unie en z’n bondgenoten. “Zodat er in het heetst van de strijd een club mensen voorbereid was om verzet op te bouwen en beschikte over radioverbindingen”, onderzoeksleider Herman Rozenbeek. “Een wijze les uit de Tweede Wereldoorlog, toen verzet juist amper was ingericht.”

Slechts een heel kleine groep medewerkers wist van Stay Behind, dat ook decennialang buiten het zicht van de politiek werd gehouden. Alleen de minister van Defensie en minister-president waren ervan op de hoogte. Ook konden de werknemers er niets over vertellen tegen hun familieleden. “Daarom komt er nu een onderzoek, want nabestaanden hebben vragen. Welk werk deden hun familieleden bijvoorbeeld, waarom werden ze geselecteerd en op welke manier moesten ze hun werkzaamheden uitvoeren”, verduidelijkt Rozenbeek bij Radio1.

Hij vindt het goed dat er nu verantwoording wordt afgelegd. “Stay Behind is in 1992 opgeheven, net als de geheimhouding. Wij kunnen nu met iedereen praten en alle documentatie in zien.”

Bron: Defensie en NPO Radio1 | Foto: NIMH (verzetsstrijder in de WOII)

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Opnieuw tientallen miljoenen naar Oekraïne

Nederland trekt 122 miljoen euro uit voor munitie, materieel en cybersecurity in Oekraïne. 87 miljoen euro is voor de inkoop van artilleriegranaten en 25 miljoen euro wordt in het Internationale Fonds voor Oekraïne (IFU) gestort om materieel te kopen. Verder steekt de regering nog tien miljoen in het verbeteren van de Oekraïense cyberverdediging.

Eerder al droeg ons land honderd miljoen euro bij via een soortgelijk initiatief. Toen werden onder meer luchtverdedigingssystemen, munitie en reserveonderdelen aangeschaft. Het materieel wordt direct bij de industrie gekocht. Zo komt het sneller in Oekraïne en wordt het budget optimaal benut.

Ook stelde Nederland eerder 130 miljoen euro beschikbaar voor artilleriegranaten voor een door Duitsland geleid fonds voor de aankoop van 155mm-granaten. Hieraan heeft Oekraïne grote behoefte. De nieuw toegezegde €87 miljoen komt daar bovenop.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Marechaussee zoekt verdachte diefstal Schiphol

De Koninklijke Marechaussee is naarstig op zoek naar informatie over een verdachte man die op 17 oktober vorig jaar een Range Rover van honderdduizend euro heeft gestolen op Schiphol.

Het vijftigjarige slachtoffer dacht die betreffende dag zijn voertuig af te geven aan een medewerker van een parkeerservice op de luchthaven, zoals hij dat wel vaker deed. In werkelijkheid overhandigde hij zijn sleutels aan een oplichter. Een slanke en donkergetinte man van rond de 25 jaar.

Op de dag van vertrek kreeg de eigenaar van de auto een telefoontje van een zogenaamde medewerker van het bedrijf om een ander tijdslot af te spreken. Het leek geloofwaardig, aangezien de verdachte over allerlei privégegevens beschikte zoals zijn naam, telefoonnummer, type auto, kenteken en reisgegevens.

Negen dagen later belde het slachtoffer met het parkeerbedrijf om zijn voertuig weer op te halen.  Daar bleek dat de auto daar nooit was ingeleverd. Uit GPS-gegevens blijkt dat er na de diefstal meerdere keren met het voertuig is gereden in Hoofddorp. Daarna werd het navigatiesysteem uitgezet en kon de auto niet meer worden getraceerd. Het gaat om een Range Rover Sport P400e HSE (2021) met kenteken K-688-TR.

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Defensie wil zo snel mogelijk munitievoorraad op peil brengen

Nederland moet vanwege de oorlogsdreiging nog meer haast maken met het op peil brengen van de munitievoorraad. Dat schrijft defensieminister Ollongren aan de Tweede Kamer.

“Het kan zijn dat we hogere prijzen moeten betalen nu de vraag naar munitie zo hoog is. De dreiging en onvoorspelbaarheid in de wereld nemen toe”, sprak Ollongren. “Een grote munitievoorraad is essentieel, want de vuurkracht van de krijgsmacht hangt hier direct mee samen. Door versneld munitie aan te schaffen en te focussen op leveringszekerheid zorgen we voor die geloofwaardige afschrikking.”

Defensie gaat op korte termijn versneld aanvullend munitie bestellen. Dat gaat zowel om kleiner kaliber als om grote ‘veldslagbeslissende’ Battle Decisive Munitions zoals Patriots en Tomahawk kruisraketten.

De voorraad klein- en middenkaliber munitie kan binnen vier jaar op peil zijn als Europese bedrijven de productie opvoeren, schrijft de minister. Ollongren zegt dat Nederland ernaar streeft om hoogwaardige slagbeslissende munitie in Europa zelf te maken, zodat het continent minder afhankelijk is van landen buiten Europa. Europa gaat bijvoorbeeld zelf Patriot-raketten produceren in licentie van de Verenigde Staten.

Bron: Telegraaf

x
Leestijd: +/- 30 seconden

F-35 voor het eerst paraat voor bewaking luchtruim Benelux

Het is voor het eerst dat de Nederlandse krijgsmacht met de F-35 verantwoordelijk is voor de bewaking van het luchtruim boven de Benelux. Voorlopig kunnen daarvoor ook nog twee F-16’s worden ingezet, indien nodig.

Deze zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA) voeren Nederland en België om en om uit. Nederland is tot 9 mei van de partij. Voor de QRA staan permanent twee gevechtsvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat. De toestellen stijgen binnen enkele minuten op om een ongeïdentificeerd toestel in het Benelux-luchtruim te onderscheppen. Deze taak gebeurt in Nederland onder controle van het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen (AOCS NM).

Bron: Defensie

x

Oekraïne claimt aanval op militair vliegveld op de Krim

Het Oekraïense leger zegt deze week elf van 24 Russische drones te hebben neergeschoten op het militaire vliegveld Belbek, op het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. De drones zouden gericht zijn op vitale infrastructuur in het zuidoosten van Oekraïne.

Rusland zegt op zijn beurt dat het diezelfde nacht 21 Oekraïense raketten heeft vernietigd boven de Zwarte Zee en de Krim. Volgens het Russische ministerie van Defensie kwamen brokstukken van een raket neer bij de havenstad Sebastopol, de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. Er is geen duidelijkheid over schade of slachtoffers. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Voor het Russische leger is de Krim een belangrijke regio in de oorlog tegen Oekraïne. De aanvoer van soldaten, wapens en munitie loopt via het schiereiland. Oekraïne probeert daarom Russische militaire doelen op de Krim te vernietigen. De Oekraïense president Zelenski tracht het schiereiland te heroveren.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Nederlandse mijnenjager vertrokken voor NAVO-inzet

Mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee is deze week naar zee vertrokken om zich aan te sluiten bij een eskader mijnenjagers van het NAVO-vlootverband SNMCMG1.

Een van de hoofdtaken van deze groep schepen is het onschadelijk maken van mogelijke explosieven in zee. Ook kunnen de schepen worden ingezet voor andere taken, zoals het uitvoeren van patrouilles ter bescherming van onderzeese infrastructuur. Zo zijn eenheden van SNMCMG1 in oktober vorig jaar ingezet naar aanleiding van de beschadiging van een onderzeese kabel en gaspijpleiding tussen Estland en Finland. Sindsdien houdt de NAVO de situatie in de noordelijke wateren van het verdragsgebied nauwlettend in de gaten.

Bron: Defensie