Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie/Event Photography/X

Google potentiële partner voor Amerikaanse krijgsmacht

‘Als binnenkomende data niet kloppen kan dat desastreuze gevolgen hebben’

De Amerikaanse regering is bezig om relatief nieuwe technologie als kunstmatige intelligentie (AI) in te zetten en daarmee vooral 'missiekritieke processen' te moderniseren. “We moeten een tactisch voordeel houden. We staan aan het begin van een strategische competitie, waarbij knappe koppen in het bedrijfsleven het tempo aangeven”, klonk het tijdens het Google Defense Forum in de Verenigde Staten.

De veiligheid en de betrouwbaarheid van data zijn wapens waarmee een conflict in de toekomst kan worden beslist. “Met schermen die op zwart gaan kunnen we wel omgaan. Maar als binnenkomende data niet kloppen kan dat desastreuze gevolgen hebben”, zei Jude Sunderbruch, directeur van het Cyber Crime Center van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij was een van de sprekers tijdens de drie uur durende conferentie. De hoofdrolspelers van het U.S. Department of Defence en die van het Google kwamen vorige week bijeen in Pentagon City om elkaars wensen en mogelijkheden te bekijken.

Beeld van een paneldiscussie met Jude Sunderbruch en kolonel Richard Leach.
Jude Sunderbruch (midden), directeur van het Cyber Crime Center van het Amerikaanse ministerie van Defensie en rechts kolonel Richard Leach, directeur Intelligence van het Defense Information Systems Agency.

‘In een paar seconden een compleet beeld van talloze informatiebronnen’

Verschuiving wereldorde

Het klinkt wellicht vreemd, maar de Verenigde Staten proberen dus onder meer met computergiganten als Google en Microsoft, tot voor kort nou niet bepaald bekend om hun privacybescherming, een platform op te zetten waar gegevens van alle krijgsmachtdelen veilig zijn. En waar die desgewenst gedeeld kunnen worden met coalitiepartners. met coalitiepartners.

“Eigenlijk was zoiets gisteren al nodig om andere spelers op het wereldtoneel voor te blijven, want we staan aan de vooravond van grote veranderingen. Een verschuiving in de wereldorde. Ik was commandant van vliegtuigsquadrons, tastbaar materieel, maar het gaat de komende tijd steeds meer over software en data”, zei oud-luchtmachtgeneraal David L. Goldfein.

Panellid Jane Rathbun aan het woord achter het spreekgestoelte.
Jane Rathbun: ‘We zijn maar één dag in de drie jaar veilig’.

Analyse om de drie jaar

Jane Rathbun, chief information officer US Navy, waarschuwde nog maar eens voor de kwetsbaarheid van data en de moderne, maar ook hack-gevoelige, techniek in wapensystemen. “Nu is er elke drie jaar een grondige analyse om te controleren of alles nog veilig is. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat we daarmee niet drie jaar, maar één dag in de drie jaar veilig zijn. Cyber security is niet iets wat je er even bij moet doen. We hebben die veiligheid nodig om een volgende oorlog, zeker een non-kinetische, te winnen.”

Een militair bekijkt gegevens op zijn beeldscherm.
Betrouwbare data zijn een voorwaarde voor veiligheid.

Hoogste niveau

Google Cloud heeft als enige het voorlopige autorisatie Impact Level 5 (IL5) van het Amerikaanse ministerie van Defensie gekregen. Het U.S. Department of Defence gebruikt zo’n classificatiesysteem om gegevens te beschermen en cloud-omgevingen goed te controleren op veiligheid. IL5 is het hoogste autorisatieniveau voor Controlled Unclassified Information (CUI). In zo’n omgeving worden missiekritieke, dus geheime, informatie en inlichtingen over nationale veiligheidssystemen opgeslagen en verwerkt.

Een F-35 maakt een bocht.
De hardware, het vliegtuig, is inmiddels meer software: de F-35 is een vliegend informatieplatform.

‘Vroeger boorden we een gaatje in de muur om zicht op de vijand te krijgen’

Generaal Goldfein is als voorzitter toegetreden tot het bestuur van de Google Public Sector Board, waar de defensietak onder valt. Ook oud-generaal Raymond Anthony ‘Tony’ Thomas III, voormalig commandant Special Operations Command, werkt er. Hij gaf tijdens de paneldiscussie aan hoe snel de ontwikkeling van informatie is gegaan. “Toen ik in de jaren negentig met de commando’s in Bosnië was, moesten we nog een gaatje in een muur boren om beperkt zicht op de vijand te hebben. Dat is nu wel even anders. Nu krijg je in een paar seconden een compleet beeld op je scherm van talloze informatiebronnen”, aldus Thomas.

‘Cyber security is niet iets wat je erbij moet doen’

Oude denken

Wantrouwen, Zero Trust, is daarbij een toverwoord. Dat is een beveiligingsmodel dat wordt gebruikt om een ​​organisatie te beveiligen, gebaseerd op het idee dat geen enkele persoon of apparaat standaard mag worden vertrouwd. Zelfs als deze zich al in het netwerk van de organisatie bevindt. “Artificiële intelligentie (AI) is een geschikt middel om die zekerheid te controleren”, denkt Bill Streilein, verantwoordelijk voor het AI-programma van Defensie in de VS. Generaal Goldfein snapt de weerstand tegen kunstmatige intelligentie, maar ziet ook enorme voordelen. “Nu is een netwerk aanvallen een goedkope manier om systemen plat te leggen. Door AI zal dat veranderen: over niet al te lange tijd zullen aanvallen juist een kostbare zaak worden.”

Discussie in het panel met Bill Streilein en Colin Crosby.
Bill Streilein (midden) en Colin Crosby (rechts) in discussie over AI.

'Het is lastig om je te verdedigen tegen iets wat je niet kunt zien’

Is het alleen de razendsnelle ontwikkeling van de techniek die een obstakel vormt bij Defensie? “Nee”, zegt dr. Collin Crosby (Service Data Officer & Deputy Chief Data Officer US Marine Corps). “We zitten nog te veel vast aan het oude denken; het idee dat alles met wapengekletter kan worden opgelost. Maar dan is het moeilijk om je te verdedigen tegen iets wat je niet ziet. We hebben jonge technici nodig die snel kunnen schakelen, maar dat geldt net zo goed voor Sillicon Valley (het centrum van high-tech en innovatie in de VS, red.). We zullen dus personeel, ervaring en kennis moeten delen voor het beste resultaat.”