Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer | Foto: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Foutsprong

De redactie van LENS! kreeg er vorige week digitaal flink van langs. En niet van de eerste de beste. Bij een foto van een parachutesprong stond vermeld dat het ging om een zogenoemde HALO-sprong: high altitude, low opening. Met andere woorden: van grote hoogte naar beneden springen en pas op het laatste moment je parachute openen.

Dat was tegen het zere been van de vader aller Nederlandse militaire parachutisten, Bram Lasschuijt (78). “Bij zo’n sprong heb je een zuurstofmasker nodig en een C-130 haalt de bedoelde hoogte nauwelijks. Dit was dus waarschijnlijk een proefsprong”, laat hij streng weten. Om het goed te maken dan nog maar een fraaie foto uit Australië. Op vliegbasis Richmond (New South Wales) had het militair kampioenschap parachutespringen plaats. Vanuit een C-27J ‘Spartan’. En meneer Lasschuijt? Die was er graag bij geweest, want de oud-militair is lid van JOS: jumpers over seventy (springers boven de zeventig).

Vier militairen in een donker overal en met helm op springen achteruit een C-27 Spartan.

Koude wacht

Amerikaanse soldaten houden in weer en wind de wacht bij het graf van de ‘Onbekende Soldaat’ op de nationale militaire begraafplaats van het Amerikaanse Arlington. De foto van sergeant Ethan Scofield is genomen op 15 januari, de derde maandag van de maand. Die mag hier dan ‘Blue Monday’ heten, in de Verenigde Staten is het al jaren een vrije dag: Martin Luther King Jr. Day. Die is ingesteld ter nagedachtenis aan [het leven van] deze voorvechter van burgerrechten. Dominee Richard King (dat was zijn eigenlijke voornaam) werd geboren op 15 januari 1923 in Atlanta (Georgia). Op 4 april 1968 werd hij vermoord in Memphis (Tennessee).

Drie Amerikaanse militairen houden de wacht bij het besneeuwde graf van de Onbekende Soldaat op de nationale militaire begraafplaats van Arlington.

B-52 ontdooid

Koud is het op Minot Air Force Base in Noord-Dakota, ook bekend als de Peace Garden State. Personeel van het 5th Aircraft Maintenance Squadron moest eraan te pas komen om het ijs en de sneeuw van een B-52H Stratofortress te halen. De de-icing truck is ingezet om de oefening Bayou Vigilance te kunnen voortzetten. Senior Airman Alexander Nottingham legde het tafereel vast.

Een zogenoemde de-icing truck, wat lijkt op de cabine van een heftruck, hangt boven een B-52H Stratofortress om zo het ijs van de kist te halen.

Koelte gezocht

Heel wat warmer, om niet te zeggen snikheet, is het in delen van Australië. Maar daar is het dan ook zomer. De bemanning van HMAS Warramunga zal er dan ook niet rouwig om zijn geweest dat het schip de haven van Sydney achter zich heeft gelaten. Het was even volhouden bij het vertrek, maar dan gaan ze een lekker fris zeewindje tegemoet.

De Royal Australian Navy is op dit moment actief in de Indo-Pacifische regio rond Zuidoost- en Noordoost-Azië. Waar in Europa de blik is gericht op Rusland, heeft het continent meer oog voor de ontwikkelingen in China en Noord-Korea.

Tijdens de inzet doet HMAS Warramunga mee aan trainingen, oefeningen en andere opdrachten met de regionale partners. Verbetering van de relaties met regionale partners en bondgenoten zijn prioriteit. Foto: Benjamin Ricketts.

HMAS Warramunga vaart weg uit Sydney. De bemanning staat in de houding in het ceremoniële tropenuniform.

Warm welkom

Onder een luid applaus lopen zogenoemde dienjaarmilitairen door de poort van de Johannes Postkazerne. Ze hebben hun opleiding met een eindmars afgerond en kunnen nu een jaar aan de slag bij 43 Gemechaniseerde Brigade. Ze mogen ze zich nu ook soldaat der tweede klasse noemen. De komende maanden vormen zij het stafwachtpeloton van de brigade en bieden zij ondersteuning aan andere eenheden. Ook draaien de dienjaarmilitairen mee in verschillende oefeningen. Staffotograaf Brian Vonk tekende voor de foto.

Een groep dienjaarmilitairen wordt met fakkels binnengehaald tijdens de eindmars.

Samenwerking in de West

De oefening Caribbean Fires op Aruba en Curaçao heeft de Compagnie in de West weer goed beziggehouden. Twee Fire Support Teams van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel trainden voor inzet van luchtsteun en grondgebonden vuursteun. De trainingsdoelen van de oefening waren gericht op samenwerking met de infanterie van zowel de landmacht als het Korps Mariniers.

Tijdens de eerste week van de oefening kwamen tactische scenario’s bij nacht voorbij en dat gebeurde samen 11 ‘Charlie’, bij de kenners bekend als de tijgercompagnie.

In de tweede week gingen de rode baretten in zee met 32 Raiding Squadron van het Korps Mariniers. Op het oefenterrein Wacawa op Curaçao schoten ze met scherp (live firing exercise, LFX). Onder meer met de 81 millimeter mortieren.

Een groep dienjaarmilitairen wordt met fakkels binnengehaald tijdens de eindmars.

Op ski’s

Vooruit, nog een winterse plaat. Dit keer uit het hoge en witte Oostenrijk. 11 Pantsergeniebataljon houdt daar de oefening Ice Wolf. De militairen uit Wezep zijn op deze foto op weg voor een tweedaagse bergtocht, die zowel de fysieke als de mentale weerbaarheid tot het uiterste test. Met hoogteverschillen van duizend meter en windstoten tot wel honderd kilometer per uur mag je gerust spreken van een uitdagende training. Zo’n grensverleggende activiteit is zowel individueel als voor het team enorm leerzaam. Korporaal Harm Mooibroek legde het tafereel vast.

Twee militairen wandelen met korte ski’s op hun rug en skistokken in de hand door de besneeuwde Oostenrijkse bergen.

Chinook in de sneeuw

Ook in 2024 kunnen we rekenen op Manolito Jaarsma. Het bewijs ziet u hieronder. Hij vertrok vorige week met zijn camera naar Geilenkirchen om daar KC-135R tankvliegtuigen van de Washington Air National Guard vast te leggen. Niet dat hij deze toestellen voor het eerst wilde fotograferen, maar de sneeuw die er toen nog lag zorgde voor extra sfeer. De reis naar Duitsland was helaas vergeefs en al bijna ten einde, toen Monolito deze CH-47 Chinook van 298 Squadron in de smiezen kreeg. “We reden nog even langs Eindhoven en dat bleek een goede keuze. Er werden geen landingen op besneeuwde plekken gemaakt, maar de sneeuw waaide aardig op.”

Een grijze CH-47 Chinook van 298 Squadron, met op de achtergrond een helderblauwe lucht, laat sneeuw opwaaien.

Ren je rot

Het is een traditie: het sportjaar van het Bureau Internationale Militaire Sport wordt geopend met het Defensie Kampioenschap Cross in Vught. Plaatsvervangend commandant BIMS, majoor Roar Strooper was in het verleden zelf veelvoudig militair kampioen speerwerpen en gaf het startschot voor de 75 deelnemers op het modderige en winderige parcours. De meeste hardlopers hadden na afloop vanwege het zware terrein niet alleen spierpijn, maar ook zwarte schoenen. De start en het verloop van de wedstrijd werden in beeld gebracht door onze fotograaf korporaal der eerste klasse Barend Westerveld.

Tientallen militairen drukken hun sporthorloges aan bij de start van het Open Kampioenschap Cross in Vught.

Wat vliegt daar?

Je zou denken 1+1=2: een foto van een helikopter in de omgeving van Nijkerk en Barneveld… Dat moet er een zijn van ons aller Brian van den Heuvel. Nee, dus. Het Defensie Helikopter Commando publiceerde deze prent op X. Oefening Guardian Defender is in volle gang en dat zal zeker de omgeving van Apeldoorn en in de Flevopolder te horen zijn. Vorige week voerden de NH90-bemanningen een logistieke missie uit, waarbij ze de troepen moesten bevoorraden. Het Mobile Air Operations Team (MAOT) en Helicopter Training & Exercise Control (HTEC) ondersteunen vanaf de grond. Ook de vluchten van en naar de oefenterreinen zijn belangrijke trainingen voor de bemanningen. Ze oefenen het vliegen op lage hoogte om zo gesimuleerde dreiging vanaf de grond te ontwijken.

Een Scania-Wissellaadsysteem met daarboven een NH90 (gevechts)helikoper.