Tekst Nico Schinkelshoek
Foto Mediacentrum Defensie
Nieuwe groep militairen aan de slag in Litouwen
Voor een deel van rotatie 2023-II van de Enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen zit het er op. De groep bestaande uit vooral specialisten keert huiswaarts voor een welverdiend verlof. De militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade geven het stokje na drie maanden over aan een nieuwe groep collega’s die de tweede helft van de rotatie op zich zal nemen.
Het programma van de battlegroup was de afgelopen maanden goed gevuld. Ook de militairen die het werk nu overnemen, eveneens van 43 Gemechaniseerde Brigade, wacht een interessante periode. Ze zullen deelnemen aan verschillende oefeningen om de paraatheid op peil te houden. Bovendien worden de dagen korter, kouder en donkerder en zullen ze ook de feestdagen met elkaar doorbrengen.
De komende jaren blijft Nederland investeren in de eFP battlegroup en daarmee in de verdediging van NAVO-bondgenoot Litouwen. Er zijn zo’n driehonderd Nederlandse militairen in het land aanwezig. Zij maken deel uit van een multinationale battlegroup. De eenheid waarvan Nederland deel uitmaakt, staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla.
Bron: Defensie
Staatssecretaris Van der Maat tijdelijk naar Justitie en Veiligheid
Christophe van der Maat is maandagmiddag door de koning beëdigd als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Hij vervangt zijn collega Eric van der Burg, die om gezondheidsredenen zijn taken tijdelijk niet kan uitoefenen. Defensieminister Kajsa Ollongren neemt zolang de taken van Van der Maat weer over.
Het gaat om een tijdelijke vervanging. Van der Maat laat weten dat hij daarna zijn werk bij Defensie graag weer voortzet. Minister-president Mark Rutte bedankte de bewindslieden van Defensie voor hun flexibiliteit om het werk bij Justitie en Veiligheid op te vangen.
Bron: Defensie
Aanhoudingen in onderzoek drugssmokkel via Schiphol
De Koninklijke Marechaussee heeft zeven personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugssmokkel via Schiphol. Het gaat om vrachtafhandelaars die niet in dienst zijn van Schiphol, maar van bedrijven die op Schiphol opereren.
In juni 2023 ontdekten lokale autoriteiten in Azië de zendingen van harddrugs. Die werden aangetroffen in dozen in het laadruim van vliegtuigen afkomstig van Schiphol. Ze hadden een gewicht van enkele tientallen kilo's per zending. Na de vondsten werd een opsporingsonderzoek gestart. In totaal werden vijf zendingen onderschept: vier in Azië en één in oktober op Schiphol zelf.
De verdachten worden ervan verdacht diverse rollen te hebben gespeeld in het smokkelproces, variërend van het vervoeren van de drugs naar de luchthaven tot aan het faciliteren van het plaatsen van de drugs in het laadruim van de vliegtuigen.
Het onderzoek naar betrokkenheid van andere personen en mogelijke verdere opdrachtgevers wordt voortgezet. Dat gebeurt onder leiding van het Openbaar Ministerie in Noord-Holland.
Bron: RTL Nieuws
Deense luchtmacht bestelt vijf nieuwe radarinstallaties bij Thales
De Deense luchtmacht heeft vijf nieuwe radarinstallaties besteld bij het Frans-Nederlandse Thales. De radars worden gemaakt bij de vestiging van Thales in Hengelo. Met de bestelling is een bedrag van naar schatting 75 miljoen euro gemoeid.
De radars zijn bedoeld om inkomende raketten en zwermen drones te detecteren. Ook in het geval dat ze vlakbij zijn. Doordat de GM200MM/C op een truck gemonteerd kan worden, kan de radar snel dichtbij troepen bij de frontlinie worden opgesteld.
Alleen Nederland en Noorwegen hebben de radar uit de zogeheten Ground Master familie in gebruik. Thales’ nieuwe radar is in staat om meerdere inkomende projectielen tegelijkertijd te volgen en te herkennen.
De Denen kopen de radars via het Nederlandse ministerie van Defensie. Het gaat daarom in feite om een deal tussen twee overheden. Op die manier kunnen de strijdkrachten van verschillende landen in theorie ook met elkaars materiaal omgaan.
Bron: de Volkskrant
Oekraïense mijnenjagers onder Nederlandse leiding tijdens Joint Warrior
De Koninklijke Marine is tot en met vandaag aanwezig in de Schotse wateren voor de twee weken durende oefening Joint Warrior. Daar geeft het leiding aan twee Oekraïense mijnenjagers. Oekraïne ontving de schepen van de Britse marine.
De Oekraïense mijnenjagers behoren tot een zogeheten Mine Countermeasure Task Group. Die stoomde tijdens Joint Warrior op met verschillende internationale vlootverbanden, waaronder de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) en de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR). De laatste is de uitzendbare, operationele staf van de Koninklijke Marine. De eenheid begeleidt doorgaans schepen en marinierseenheden naar operationele inzetbaarheid.
Voor de uitvoering van de opdracht voerde NLMARFOR het commando over het eigen vlootverband, inclusief de twee Oekraïense schepen. Namens Nederland voeren Zijner Majesteiten De Zeven Provinciën, Tromp en Van Amstel mee. De Zeven Provinciën stuurde de eenheden aan.
De oefening Joint Warrior wordt twee keer per jaar gehouden. De organisatie en leiding is in handen van het Verenigd Koninkrijk. Oekraïne doet mee op uitnodiging van het Verenigd Koninkrijk. De Oekraïense marine heeft als doel de bemanning goed voor te bereiden op mijnbestrijdingsoperaties en samen te werken met andere landen.
Bron: Defensie
Kunstwerk met in WOII omgekomen ververzetsstrijders onthuld in Zundert
In het Noord-Brabantse Zundert is afgelopen week het ‘Baken van Vrijheid’ onthuld. Op het kunstwerk staan namen van verzetsstrijders en militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De stalen obelisk is daarnaast een eerbetoon aan veteranen die zich hebben ingezet voor vrede.
Het tweeënhalve meter hoge kunstwerk op het Vincent van Goghpleintje is ‘s avonds en ‘s nachts verlicht. Op die manier zijn de namen altijd leesbaar en is er permanent aandacht voor degenen die op vredesmissies waren. Bovenop de obelisk staat een vlammentoorts.
Daarnaast zijn - in lijntekeningen - de portretten te zien van Zundertse verzetsmensen die destijds zijn gestorven. Het kunstwerk is ontworpen door Steven van Erck en werd vormgegeven door Robin Jochems.
Bron: BN DeStem
Koninklijke Luchtmacht en Korps Mariniers trainen in ‘uitdagend’ Engeland
Onder uitdagende weersomstandigheden vond in Zuidwest-Engeland de oefening Guardian Defender plaats. De oefening werd door de Koninklijke Luchtmacht georganiseerd in samenwerking met het Korps Mariniers. Naast het klimaat was ook het terrein anders dan in Nederland.
De mariniers van 14 Anti Armour Troop trainden in Yevilton samen met Engelse collega’s van de Commando Helicopter Force (CHF). In de training kwamen een strike element en een assault element aan bod. Het vijandelijke doel werd veroverd en vervolgens bezet. Een goede verdieping van de Engelse en Nederlandse samenwerking dus.
Uiteindelijk werden de mariniers, met bepakking en al, opgehaald door de helikopters.
Bron: Korps Mariniers / Koninklijke Luchtmacht
VN gaan zich buigen over killer robots
De Verenigde Naties gaan zich buigen over zogenoemde killer robots. Een ruime meerderheid van de VN-lidstaten vindt dat "de internationale gemeenschap dringend iets moet doen aan de uitdagingen en zorgen die autonome wapensystemen oproepen."
Dat meldt Stop Killer Robots, een internationale coalitie van kritische organisaties. De groep spreekt dan ook over een historische stap voorwaarts richting internationale wetgeving. Volgens Stop Killer Robots is er na tien jaar discussie over het onderwerp sprake van een noodzakelijke ontwikkeling.
De oproep geeft volgens de groep aan dat er dringend politieke actie moet worden ondernomen om de ernstige risico's van autonome wapensystemen af te wenden.
Bron: ANP
Verenigde Staten sturen extra militairen naar Midden-Oosten
De VS sturen nog eens driehonderd militairen naar het Midden-Oosten. Ze gaan ze zich daar vooral bezighouden met de communicatie en het opruimen van explosieven, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Het is niet bekend waar de groep militairen precies gestationeerd wordt. Ze gaan in ieder geval niet naar Israël. Volgens Pentagon-woordvoerder brigadegeneraal Pat Ryder zijn de extra troepen bedoeld om de regio af te schrikken en de Amerikaanse troepen beter te beschermen.
De woordvoerder maakte dinsdag bekend dat er in oktober 27 aanvallen zijn geweest op Amerikaanse troepen in Irak en Syrië. De aanvallen worden gezien als reactie op de Amerikaanse steun voor Israël in de oorlog tegen Hamas.
Onlangs maakte de Verenigde Staten al bekend negenhonderd extra militairen naar het Midden-Oosten te sturen.
Bron: U.S. Department of Defense / foto: Air Force Senior Airman Cesar J. Navarro
Italië pakt uit
Italië trekt de komende jaren miljarden euro’s uit om nieuwe tanks, gevechtsvoertuigen en raketartillerie te kopen. De begroting voor dit jaar stijgt al van achttien miljard euro in 2022 naar 19,56 miljard.
De regering-Meloni heeft een meerjarenplan met fors wensenlijstje opgesteld voor de komende jaren. Daarop staan onder meer 21 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) raketartilleriesystemen, waarvoor in totaal 960 miljoen euro is gereserveerd. In juli is voornemen al bekend gemaakt om 133 nieuwe Leopard 2A8 gevechtstanks te bestellen. Volgend jaar is hiervoor honderd miljoen euro uitgetrokken. In totaal zet Italië dik acht miljard euro opzij voor dit project. Gelijktijdig zegt de regering-Meloni nog steeds geïnteresseerd te zijn in Europese initiatieven voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie gevechtstank.
Dat geldt eveneens voor de ontwikkeling van een nieuw gevechtsvliegtuig, samen met Japan en Groot-Brittannië, waarvoor de uitgaven tot 2037 zo’n 7,77 miljard euro zullen bedragen. Dan is ook nog eens vijftien miljard euro uitgetrokken om de komende komende jaar nieuwe pantsergevechtsvoertuigen te kopen ter vervanging van de verouderende Dardo.
Bron: Defence News
Minister bezoekt door oorlog geteisterd Kharkiv en Kyiv
Minister Kajsa Ollongren was de afgelopen dagen in Oekraïne. De bewindsvrouw bezocht gisteren de regio Kharkiv, waar hevig strijd is geleverd tegen de Russische invallers. Gisteren sprak ze in de omgeving van Kyiv met het deels Nederlandse forensisch opsporingsteam.
In Kharkiv was de schade en tragedie van de Russische agressie in deze oorlog duidelijk zichtbaar. Tijdens gesprekken met de militair commandant in de regio en de gouverneur stond Ollongren stil bij de enorme ravage en de wederopbouw waarmee al begonnen is. Bij een forensisch onderzoeksinstituut kreeg de minister beeld van hoe uitvoerig er onderzoek gedaan wordt naar mogelijke oorlogsmisdrijven.
Ook op donderdag was er in het programma aandacht voor forensisch onderzoek. Ollongren sprak in de omgeving van Kyiv met leden van het internationale forensisch opsporingsteam. Daar lichtte het team hun werkzaamheden toe, die plaatsvinden onder de vlag van het Internationaal Strafhof. Het team stelt sporen veilig op een plaats delict en onderzoekt digitale middelen zoals smartphones of camera’s. Minister Ollongren: “Oorlogsmisdrijven mogen niet onbestraft blijven. Onze collega’s doen hier uiterst belangrijk werk voor waarheidsvinding onder zeer moeilijke omstandigheden.”
Het team bestaat voornamelijk uit specialisten van de Koninklijke Marechaussee en werkt nog tot half november in Oekraïne. Experts van andere defensieonderdelen vullen de eenheid aan, net als deskundigen uit België en Tsjechië. Het is de vierde keer dat zo’n eenheid oorlogsmisdaden onderzoekt in Oekraïne.
Bron: Defensie
Krijgsmacht gaat groener en gezonder bouwen
Defensie was maandag een van de ondertekenaars van het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen. De deelnemers maken daarin afspraken om milieu- en mensvriendelijker te bouwen. Ook andere ministeries, waterschappen, provincies en gemeenten hebben hun krabbel onder het initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gezet, evenals enkele branche- en netwerkorganisaties.
De ondertekening vond plaats op de eerste dag van de Nationale Klimaatweek. Het eerste voorbeeld voor Defensie wordt al gelijk in praktijk gebracht. Onlangs gaf de organisatie het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) de opdracht om de revitalisatie van de Bernhardkazerne in Amersfoort tot in detail te beschrijven. Het RVB realiseert de wensen en eisen rond de bouw en het gebruik van de kazerne. Dat gebeurt door water te hergebruiken en alle daken van zonnepanelen te voorzien.
Binnen het project is extra geld gereserveerd om emissieloos te bouwen. Dat kan bijvoorbeeld door elektrische graafmachines of vrachtwagens te gebruiken.
Het convenant moet resulteren in één aanpak om bouw-, onderhouds- en sloopprojecten van vastgoed schoner uit te voeren. Een onderdeel daarvan is de routekaart. Daarin staat bijvoorbeeld wanneer de komende jaren schoner en emissieloos materieel wordt gebruikt.
Bron: Defensie