Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer| Foto: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Nachtlens

Oefeningen in de nacht zijn niet alleen een uitdaging voor de deelnemers, maar ook voor onze fotografen. Wit licht is natuurlijk funest als je de weg zoekt in het donker en een camera heeft dat nu eenmaal nodig om een bruikbaar beeld te krijgen. Dan moet je Frank van Beek hebben, die is niet voor een gat te vangen. Onze fotograaf liep een nachtje mee met de eerste vakopleiding (EVO), blok 23-1 van mariniers en dan speciaal de SERE. Dat staat voor Survival, Evasion, Resistance en Extraction. Met andere woorden: de aankomende onderofficieren moesten met hun vermoeide lichamen niet alleen zien te overleven in het bos, maar ook de vijand misleiden, zo nodig aan te vallen en uit te breken. Dat leverde mooie plaatjes op.

Onder de brug

Er zijn heel wat iconische foto’s van The Sydney Opera House. De deelnemers aan de Invictus Games van 2018 hebben er albums vol van. De Amerikaanse militair fotograaf Pierson Hawkins weet er weer één aan toe te voegen, met de passage van het onbemande vaartuig Seahawk onder Sydney Harbour Bridge. Het schip, aangestuurd vanaf USS Oakland, doet mee aan de vlootoefening Integrated Battle Problem (IBP). IBP test de integratie van onbemande systemen in het marinedomein.

Hondstrouw

Over bijzondere foto’s gesproken. Wat te denken van deze prent die LENS! kreeg toegestuurd door de voormalige bataljonsadjudant van Dutchbatt in Libanon (1983): adjudant buiten dienst en veteraan Kees de Brie.

Op de foto zit de Duitse herder Elsa, hulphond van chauffeur en sergeant bd Peter de Brie, als ‘bijrijder’ in de camper op weg naar Dover Air Force Base in Delaware. “Daar zijn, zoals op veel luchtmachtbases, plekken voor campers ingericht voor veteranen”, laat vader Kees weten.

Peter maakte in 1994 deel uit van de Bravo (Stieren)compagnie 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel en was destijds een van de eersten die in de moslimenclave Srebrenica aankwam. Later, inmiddels als Amerikaans staatsburger, draaide hij ook missies in Irak bij de US Navy en diende hij bij de Arizona National Guard. Dat gaat je allemaal niet in de koude kleren zitten en dan is het goed dat er honden als Elsa zijn om je leven en de camper op koers te houden.

Magie op Bronbeek

Bronbeek mag dan voor de meesten synoniem zijn voor ‘van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan...’, om Louis Couperus maar eens te citeren, in de (herfst)vakantie is het wel degelijk een kinderparadijs. Er is altijd wel iets leuks te doen voor de jeugd. Zo was tijdens het Sprookjesfestival in de herfstvakantie een Indonesische tovenaarsschool geopend. De bezoekertjes mochten een eigen toverbundeltje maken van kleurrijke stoffen uit Indonesië. Daarin konden ze de toverstoffen en een speciale toverspreuk bewaren. En dat vraagt om diepe concentratie. De foto is door Bronbeek aangeleverd.

Raden maar

Zijn dit de eerste aantekeningen van Einsteins relativiteitstheorie? Het aloude spelletje boter,kaas en eieren? De eerste krabbels van Banksy op de kinderopvang? Niets daarvan!

Sergeant Sjoerd Hilckmann schoot deze plaat voor de tewaterlating van de toekomstige Zr.Ms. Vlissingen. Hij kreeg een rondleiding op de verder gevorderde ‘Belg’ Oostende in de haven van Concarneau in Bretagne. De eerste van in totaal twaalf mijnenbestrijdingsvaartuigen wordt al helemaal ingericht aan de binnenzijde. Dan moet natuurlijk wel duidelijk zijn wat waar moet komen met welke afmetingen. Met deze ‘muurschilderingen’ werkt dat beter dan elke keer een complete tekening uitvouwen.

Taxi!

Het kan zomaar zijn dat u afgelopen week vergeefs op een taxi hebt staan wachten in Amsterdam. Excuses daarvoor namens de Koninklijke Marechaussee, al was er een heel goede reden voor. Op een parkeerplaats aan de Durgerdammerdijk ging onder toeziend oog van een marechaussee een aantal auto’s-met-blauw-kenteken op een takelwagen. Ze zijn daar zojuist in beslag genomen in opdracht van de rechter-commissaris. Aanleiding is een opsporingsonderzoek naar witwassen en fraude. Dit onderzoek wordt in samenwerking met de FIOD, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de politie Amsterdam en het speciale Taxiteam Marechaussee Schiphol uitgevoerd. De foto is van Peter Kooistra.

Internationaal plaatje

Niet iedereen weet dat ons land een heus NAVO-hoofdkwartier herbergt: het Joint Force Command Brunssum (JFCBS).

Lekker internationaal daar dus in Limburg en dat zie je ook op de foto van een commando-overdracht. De chef-staf, de Poolse luitenant-generaal Krzysztof Król, droeg onlangs zijn taken over aan de Franse luitenant-generaal Jean-Pierre Perrin, rechts op de foto. Naast hem loopt de commandant JFCBS, generaal Guglielmo Luigi Miglietta, en dat is dan weer een Italiaanse opperofficier. De foto is aangeleverd door de afdeling communicatie van JFCBS.

Goedemorgen

Er zijn weinig plekken in de wereld waar we de zon zo mooi hebben zien opkomen als in de Amerikaanse staat Texas. De Nederlandse pantsergenisten die nu oefenen op Mile High Range kunnen daar zeker over meepraten.

Deze foto van luchtmachtmilitair soldaat 1 Isaiah Pedrazzini is genomen op Fort Bliss in de zuidelijke staat, tijdens de oefening Defender Flag/Defender Challenge 2023. Het is een nieuwe oefening in grondverdedigingstactieken, gepland en geleid door het Air Force Security Forces Center, met een aantal zeer realistische scenario's.

Naderend afscheid

Het was halverwege de jaren 70 ‘de wapenaankoop van de eeuw’, de aanschaf van de F-16 als vervanger van de F-104 ‘Starfighter’ en de NF-5. Nu staat de ‘Fighting Falcon’ zelf op het punt om te verdwijnen van de Nederlandse vliegbases. Vorige week had een van de laatste oefeningen met dit toestel plaats in 'Italiëland'. Deze foto van onze fotograaf sergeant-majoor Cristian Schrik mochten we u niet onthouden.

Natte boel

Regen, veel regen kregen militairen van 10 Natresbataljon te verwerken tijdens het uitvoeren hun kerntaken: bewaken en beveiligen. In dit geval op het militaire oefenterrein Olst-Welsum.

De oefening is een samenwerking tussen de Alfa-compagnie uit het noorden en de Echo-compagnie uit Amersfoort. De actie is dus op Olst-Welsum, in de jaren 50 onderdeel van de IJssellinie, zo weet correspondent en fotograaf Martin Bos te vertellen. 110 Transportcompagnie van het Bevoorrading en Transport Commando (B&TCo) zorgde door de aanvoer en afvoer van containers voor de realistische actie, voegt hij daar aan toe.

Dichtbij

Al jaren gaat een gezegde rond bij de redactie van LENS!: ‘Gaat ergens een vliegtuig lande, dan zie je Niek van der Zande’. De enthousiast spotter-fotograaf levert regelmatig een bijdrage aan onze fotorubriek en zo ook tijdens de oefening Falcon Leap. Dit keer hoefde de inwoner van Hengelo niet eens zo ver te rijden, want de C-130 'Hercules' transporttoestellen vertrokken en landden vanaf Twente Airport nabij Enschede. Tot 2007 was hier de militaire Vliegbasis Twenthe gevestigd – ja, met een ‘h’ - voor de F-16’s van 313 en 315 Squadron. Op de foto een Nederlandse C-130H en daar achter een Italiaanse C-130J.

Manolito’s keuze

Een vaste inzender, zo mogen we Manolito Jaarsma toch zeker noemen. Dit keer zag hij op vliegbasis Woensdrecht de eerste helikopters van 1st Combat Aviation Brigade arriveren en legde dat weer perfect vast. De kenners, en daar scharen we Manolito zeker onder, herkennen hier een HH-60 ‘Pave Hawk’ van de Charlie Company, 2 General Support Aviation Battalion, 1 Combat Aviation Brigade (C/2-1 GSAB). Op de achtergrond staat een UH-60M ‘Black Hawk’ van 3/1 ARB (voluit 3 Assault Helicopter Battalion, 1 Combat Aviation Brigade).

Manolito stuurde speciaal deze foto “omdat, met de verkeerstoren en de E-One Titan-crashtender op de achtergrond, het werk van 961 Squadron zichtbaar is”.