Tekst Kapitein Jessica Bode, Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Amerikaanse ‘destroyer’ haalt raketten en onbemande vliegtuigen neer

De Amerikaanse torpedobootjager USS Carney heeft vorige week ten minste drie kruisvluchtwapens en meerdere onbemande vliegtuigen neergeschoten die waren gelanceerd door de door Iran gesteunde Houthis in Jemen. De wapens waren niet gericht tegen de Carney, maar werden afgevuurd in de richting van Israël.

Volgens sommige Amerikaanse bronnen ging het om in totaal vier kruisvluchtwapens en veertien drones, maar dat is niet bevestigd. Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten ingrijpen bij de verdediging van Israël. En voor zover bekend is het weer eerste keer sinds tijden dat er raketten en vliegtuigen zijn neergehaald die waren afgevuurd op een ander doel dan het betreffende schip.

De USS Carney hoort bij het eskader rond het Amerikaanse vliegkampschip USS Gerald R. Ford die in de Middellandse Zee verblijft. De Amerikanen stuurden vorige week nog een tweede vliegkampschip naar de Middellandse Zee, de USS Dwight D. Eisenhower.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Kamer steunt nieuwe missie Irak, maar is bezorgd over veiligheid

De Tweede Kamer steunt een nieuwe missie in Irak, maar is wel bezorgd over de gevolgen van een mogelijke escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas.

Volgend jaar worden zo’n driehonderd Nederlandse militairen uitgezonden naar Irak. De meesten worden ingezet voor de NAVO-missie die de Iraakse veiligheidssector moet versterken. Nederlandse militairen zorgen daarbij voor de beveiliging rondom Bagdad. Ook gaan drie transporthelikopters mee met meer dan honderd man ondersteunend personeel.

Sinds het uitbreken van de strijd tussen Israël en Hamas is de veiligheidssituatie in Irak verslechterd, erkent ook het demissionaire kabinet. Alleen al de afgelopen week zijn twaalf locaties met westerse militairen aangevallen door pro-Iraanse milities met zware wapens. Het dreigingsniveau is opgeschaald naar significant. Iran steunt Hamas en heeft veel invloed in Irak.

Als het geweld verder toeneemt kan de niet-gevechtsmissie worden afgebouwd, zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) deze week in de Kamer. Ook liggen er evacuatieplannen klaar.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Marechaussee ontdekt twee inklimmers in paardentrailer

De Koninklijke Marechaussee heeft deze week twee verstekelingen aangetroffen in een paardentrailer in Hoek van Holland. De zestien- en achttienjarige Algerijnen probeerden op illegale wijze de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken.

De ontdekking werd gedaan tijdens een routine grenscontrole, waarbij alle voertuigen worden geïnspecteerd alvorens ze aan boord van de ferry mogen. Speurhond Ice sloeg aan bij de trailer. Het tweetal had zich verborgen in een ruimte die normaal gesproken bestemd is voor hooibalen. De marechaussee heeft een nader onderzoek ingesteld.

Dit incident is niet het enige geval. Op dinsdag 10 oktober werden al drie Albanezen onderschept in een trailer en op vrijdag 6 oktober vond men twee Algerijnen die zich onder een trailer aan de assen hadden vastgeklampt.

De Marechaussee benadrukt het belang van grondige controles bij de ferry’s, zeker nu de temperaturen dalen. Het kan extreem gevaarlijk zijn om voor langere tijd zonder verwarming verstopt te zitten in trailers of vrachtwagens.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nederlandse brigadegeneraal gaat NAVO-missie in Irak leiden

Brigadegeneraal Cas Schreurs wordt troepencommandant van de NAVO-missie in Irak (NMI). Hij leidt en coördineert vanaf 1 mei de inzet van verschillende NAVO-bondgenoten en -partners. Nu is Schreurs commandant van 11 Luchtmobiele Brigade Air Assault. Na zijn aanstelling wordt hij bevorderd tot generaal-majoor.    

Nederland draagt volgend jaar meer bij aan de missie in Irak. Het kabinet wil het zwaartepunt van de Nederlandse veiligheidsinzet in Irak verschuiven van stabilisatie naar advisering en capaciteitsopbouw. De NMI wordt uitgevoerd op verzoek van Irak en geeft advies op institutioneel niveau. 

De missie draagt bij aan de versterking van de Iraakse veiligheidssector, zodat het land weerstand kan bieden aan terreurorganisatie ISIS en andere dreigingen. Verder helpt de NMI Irak bij het succesvol aansturen en toekomstbestendig maken van de veiligheidssector. 

Schreurs krijgt hierin een belangrijke rol waarbij hij samenwerkt met verschillende NAVO-partners, Iraakse autoriteiten en internationale organisaties.

Bron: Defensie  

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Pantsergenie maximaal getraind

Het stof laait op in het droge woestijngebied in het westen van Texas terwijl de Boxers van de pantsergenie voorwaarts gaan. Tijdens de oefening Texas Engineer 2023 krijgen de genisten van 11 Pantsergeniebataljon en 41 Pantsergeniebataljon volop de kans om hun genievaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Vorig jaar was de primeur voor de pantsergenie op het particuliere oefenterrein Mile High Range in de buurt van El Paso. Er is voor dit terrein gekozen omdat de mogelijkheden groter zijn en de beperkingen minder. Zo kunnen explosieven tot 200 kilo worden gebruikt; ondenkbaar in Nederland.

De oefening kan worden verzwaard door de combinatie met een schietoefening waarbij de sector zeer breed is. En dat op een snikheet verraderlijke terrein vol met oneffenheden, cactussen en ratelslangen. Gedurende de eerste negen dagen ging er een peloton van 11 Pantsergeniebataljon volop aan de slag. Hierna werden zij vervangen door een peloton van 41 Pantsergeniebataljon.

Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Aaron Zwaal

x
Leestijd: +/- seconden

Extra troepen VS naar Midden-Oosten

De Verenigde Staten sturen zo’n negenhonderd extra soldaten naar het Midden-Oosten. Het gaat voornamelijk om luchtverdedigingseenheden.

Het ministerie van Defensie heeft niet gemeld niet waar de troepen worden ingezet. Het gaat er volgens Pentagon-woordvoerder brigadegeneraal Pat Ryder om de al in het gebied aanwezige Amerikaanse troepen te beschermen. De afgelopen week is er een toenemend aantal veiligheidsincidenten geweest met drone- en raketaanvallen op Amerikaanse bases in Syrië en Irak. Om die tegen te gaan, gaan luchtverdedigingssystemen als de Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) en Patriot- en Avenger-batterijen naar het gebied.

De Verenigde Staten stuurden eerder al wapensystemen, twee vliegdekschepen (USS Ford en USS Eisenhouwer) en bijbehorende aanvalsgroepen naar het oostelijke Middellandse Zeegebied om hun positie in de regio te versterken.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Steun voor scheepsbouwers

Het kabinet en industrie investeren de komende twee jaar samen 60 miljoen euro in innovatieve scheepsbouw. Voor de bouw van bijvoorbeeld marinevaartuigen en baggerschepen is ons land veel te afhankelijk geworden van het buitenland, vinden kabinet en sector.

Reders zeggen dat het bouwen van een schip in Nederland inmiddels 20 tot 40 procent duurder is dan in Azië. Met name China heeft de laatste jaren met veel overheidssteun een groot deel van het marktaandeel van de Europese scheepsbouw overgenomen. In de jaren 80 was het marktaandeel van Europa nog 45 procent, nu is dat nog maar 4 procent. In Rotterdam presenteerde de speciale kabinetsgezant voor de maritieme maakindustrie, oud-minister Van Bijsterveldt, daarom een plan met daarin 25 maatregelen om de scheepsbouw te versterken.

Tijdens de presentatie van de sectoragenda, nam staatssecretaris Christophe van der Maat het voortouw bij het te water laten van een gereviseerd landingsvaartuig van het type Landing Craft Utility (LCU Mk2). “Er komen nog veel meer opdrachten aan, waarbij Defensie en een sterke nationale industrie niet zonder elkaar kunnen. Niet alleen vanwege hun kennis en kunde, maar voor militaire veiligheid. Ik ben daarom blij dat de samenwerking tussen de sector en de overheid deze extra impuls krijgt”, aldus Van der Maat.

Bron: Defensie/NOS

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Rapport Pentagon: toename onverklaarbare objecten

Een nieuw rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie maakt gewag van 801 meldingen van zogenoemde Unidentified Anomalous Phenomena (voorheen UFO’s).

Het zijn objecten of verschijnselen die niet kunnen worden geïdentificeerd of verklaard door de militaire of civiele autoriteiten. Het rapport benadrukt dat geen van de UAP-meldingen tot nu toe positief aan buitenlandse activiteiten kan worden toegeschreven, maar dat deze zaken actief worden onderzocht.

Het All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) van het Pentagon neemt een stijging van waarnemingen waar ten opzichte van het rapport uit 2022. Dat heeft volgens AARO onder meer te maken met het groeiend aantal landen, onder meer Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China, Japan, Brazilië en Chili, dat onderzoek doet naar UAP. AARO gaat zich de komende jaren richten op een verdere integratie van de defensie- en ruimte-domeinen in hun onderzoek. Hierbij kijkt de organisatie onder meer naar hiaten in gegevensverzameling en de verbetering van sensoren om deze fenomenen waar te nemen.

Ons land kent ook een UAP Coalitie. Deze organisatie onderstreept het belang van verdere samenwerking en openheid tussen overheidsinstanties om het complexe onderwerp aan te pakken.

Bron: UAP Coalitie Nederland

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Explosieven Opruimingsdienst ingeschakeld in Deventer en Utrecht

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van Defensie kwam deze week 51 keer in actie.
Zo was het raak in Deventer. Daar werden woensdag panden op een bedrijventerrein ontruimd, nadat de politie verdachte pakketjes had aangetroffen. De EOD werd ingeschakeld voor onderzoek.

In de Domstad trof de politie in de Utrechtse wijk Overvecht explosieven aan. De “verdachte goederen” werden eerder al gesignaleerd in een auto die te hard over de A27 reed. Na onderzoek door de EOD bleek het inderdaad om explosieven te gaan. Het werd op een veilige locatie tot ontploffing gebracht. In de auto aan de Ankarastraat lagen ook spullen die volgens de politie kunnen worden gebruikt bij bijvoorbeeld plofkraken. Jerrycans en een rugzak die ook in de wagen lagen, zijn in beslag genomen. De politie heeft niemand aangehouden.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 55 seconden

VS vallen Iraanse doelen in Syrië aan

Het Amerikaanse leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op twee doelen in Oost-Syrië, die volgens de Amerikanen worden gebruikt door de Iraanse Revolutionaire Garde en groeperingen die door Iran worden gesteund.

Volgens een Amerikaanse functionaris gaat het om aanvallen op wapen- en munitiedepots in de buurt van Abu Kamal, een plaats bij de grens met Irak. Defensieminister Austin spreekt van “precisie-verdedigingsaanvallen”, die een reactie zijn op aanvallen op Amerikaanse troepen in Irak en Syrië. Volgens een legerwoordvoerder zijn Amerikaanse troepen en die van bondgenoten de afgelopen week zeker twaalf keer aangevallen in Irak en vier keer in Syrië, met drones en raketten. Welke groepen achter die acties zitten wil het ministerie van Defensie niet zeggen, maar het ministerie zegt wel “dat deze groepen banden hebben met Iran.”

Amerika zegt niet uit te zijn op een conflict, maar voegt eraan toe dat Washington “niet zal aarzelen om aanvullende maatregelen te nemen”, als door Iran gesteunde groeperingen doorgaan met aanvallen gericht tegen de Verenigde Staten.

Het Witte Huis meldde ook dat president Biden de hoogste Iraanse leider, Ayatollah Khamenei, heeft gewaarschuwd om geen aanvallen uit te voeren op Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten.

Bron: NOS

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Nieuw vaartuig voor marechaussee en Korps Politie Caribisch Nederland

De Koninklijke Marechaussee en het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) hebben een nieuw vaartuig in gebruik genomen, dat op Bonaire zal worden ingezet.  
Het gaat om een Eduardono 380, bijnaam Interceptor, en is ongeveer twaalf meter lang. De boot heeft drie motoren van driehonderd PK en daarmee een maximale snelheid van 45 knopen. Dit vaartuig gaat gebruikt worden voor grenspolitietaken op zee, het houden van toezicht en het uitvoeren van water surveillance en scheepscontroles.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Mijnenjagers versterken patrouilles vanwege beschadigde onderzeese kabels

Het NAVO-vlootverband SNMCMG1 intensiveert de patrouilles op de Oostzee, omdat twee onderzeese kabels tussen Estland en Zweden zijn beschadigd. Nederland maakt met Zr.Ms. Vlaardingen deel uit van het eskader mijnenjagers. 

Om verdachte activiteiten op tijd te signaleren houdt het bondgenootschap de situatie op de Oostzee ook vanuit de lucht goed in de gaten. Daarvoor zijn maritieme verkenningsvliegtuigen, AWACS-radartoestellen en drones ingezet. 

Sinds de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen in september 2022 versterkte de NAVO de patrouilles al in de buurt van kritieke infrastructuur. Eerder dit jaar zette de alliantie ook een coördinatie-cel in om onderzeese infrastructuur veilig te houden. 

Bron: Defensie