Tekst Kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nieuwe schietfaciliteit biedt onbegrensde mogelijkheden

Defensie heeft een 'gloednieuw, hypermodern en state of the art' schiethuis geopend voor special forces. De locatie wordt om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt.

In de drie etages tellende ‘The Holland Gate’ kunnen speciale eenheden sinds kort vuurwapengevechten op korte afstand oefenen. Voorheen was de dichtstbijzijnde geschikte oefenlocatie in Polen, negenhonderd kilometer verderop.

De operators kunnen hier in het hoogste geweldsspectrum oefenen, mét scherpe munitie. Zo kan er vanaf een nabijgelegen snipertoren met scherp geschoten worden door een raam van het schiethuis. Een unicum in Nederland.

De schietfaciliteit is in beheer van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee. Die zal hier met name gebruik van maken, samen met de Netherlands Maritime Special Operations Forces en het Korps Commandotroepen, en in mindere mate de Dienst Speciale Interventies en buitenlandse eenheden.

Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Twintigers aangehouden na wilde achtervolging

Na een achtervolging door Limburg en Noord-Brabant heeft de Koninklijke Marechaussee met ondersteuning van de politie twee twintigers aangehouden die niet wilden stoppen voor een controle.

Marechaussees wilden bij Venlo het Duitse voertuig controleren, dat als gestolen gesignaleerd stond. De bestuurder reageerde niet op het stopteken, waarna de achtervolging werd ingezet. Onderweg botste de bestuurder tegen een slagboom en werd een koffer vol inbrekersgereedschap uit het raam gegooid. De marechaussee kreeg tijdens de actie ondersteuning van de politie, onder meer met een helikopter.

Na ongeveer een half uur eindigde de achtervolging in Maashees, waarbij de bestuurder en de bijrijdster probeerden te ontsnappen. Toch konden ze worden aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van diefstal, heling en wederspannigheid. De man wordt tevens verdacht van vernieling, het bezit van wapens, het veroorzaken van een aanrijding, gevaarlijk weggedrag en het rijden onder invloed van verdovende middelen. De twee zitten vast voor verder onderzoek.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Wisseling van de wacht bij Interflex

13 Lichte Brigade gaat de komende maanden opnieuw aan de slag met het opleiden van Oekraïense strijdkrachten in het Verenigd Koninkrijk.

Militairen van 42 Bataljon Limburgse Jagers neemt het stokje over van 17 Pantserinfanteriebataljon GFPI.  De fuseliers verzorgden de training sinds augustus vorig jaar, met steun van 13 Geneeskundige Compagnie en 41 Pantsergeniebataljon. Laatstgenoemde blijft betrokken bij de opleiding.

De Limburgse Jagers gaan samen met internationale partners aan het werk met vierhonderd Oekraïners. Het trainingsprogramma bestaat uit vijf weken met een tactisch gedeelte en een schiettechnische opleiding. Bij het tactische deel ligt de focus op de vorming tot militair en komen aspecten als optreden verstedelijkt gebied en vechten in loopgraven aan bod. Na de opleiding keren de militairen terug naar hun thuisland om deel te nemen aan de oorlog tegen Rusland.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Eerste Amerikaanse Abrams-tanks in Oekraïne gearriveerd

De eerste levering Amerikaanse Abrams-tanks is in Oekraïne aangekomen, zo heeft de Oekraïense president maandagavond bevestigd. Volgens Zelensky worden ze binnenkort al ingezet.

Exacte aantallen zijn niet vrijgegeven, maar de verwachting is dat het om acht tot tien exemplaren gaat, die eerder zijn afgeleverd dan verwacht. De resterende M1’s volgen in de komende maanden.

De Abrams-tanks staan bekend om hun bereik, dodelijke vuurkracht, vermogen tot gewaagde manoeuvres en de grotere overlevingskansen voor de bemanning achter circa negentig centimeter pantserstaal. Volgens de Amerikaanse krijgsmacht is er nog nooit een M1 verloren gegaan door vuur van vijandelijke tanks.

Het is niet voor het eerst dat Westerse tanks worden overgedragen aan Oekraïne. Eerder werden onder meer Britse Challengers en door verschillende landen geleverde Leopards toegevoegd aan het arsenaal van de Oekraïense landmacht.

Bron: New York Times, Gelderlander

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Postuum aandenken voor gesneuvelde parachutist

De Amerikaanse kapitein William ‘Bill’ Nation heeft tijdens de Airborne Herdenkingen postuum het Nederlands Oranje Koord ontvangen. Zijn nabestaanden kregen het gedenkteken uit handen van kapitein Siebe Eeltink van 11 Charlie Tijgercompagnie, die het koord meenam tijdens zijn sprong.

De parachutist deed meerdere parasprongen gedurende de Tweede Wereldoorlog, waaronder bij Market Garden in september 1944. Hij overleefde de Slag bij Arnhem, maar werd in 1945 tijdens het Ardennenoffensief vermoord door de Duitsers bij het Belgische Lanzerath.

Kort na de Tweede Wereldoorlog, in oktober 1945, kende koningin Wilhelmina het erekoord toe aan de militairen van de 82nd Airborne Division als persoonlijk aandenken voor hun inzet tijdens Market Garden. Kapitein 'Bill' Nation was ingedeeld bij 508 Parachute Infantery Regiment. Maar deze eenheid, die was 'aangeklikt' bij 82nd Airborne Division, heeft het erekoord nooit ontvangen. Ook de nabestaanden niet. Dat is nu rechtgezet op een bijzondere manier dankzij de commandant van 11 Charlie Tijgercompagnie.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Defensiesamenwerking op Tilburg Universiteit

De Tilburg Universiteit krijgt een onderzoeksafdeling in samenwerking met Defensie.

In het gloednieuwe Mindlabs gaan medewerkers van de Nederlandse Defensie Academie onderzoek doen naar de rol van data en kunstmatige intelligentie voor Defensie.

In het nieuwe Data Science Center of Excellence komen straks zo’n tien tot twaalf onderzoekers van Defensie te werken. Zij buigen zich daar over thema’s als cybersecurity, het bestrijden van misinformatie en nepnieuws en het ontwikkelen van algoritmes voor militaire besluitvorming.

Volgens hoogleraar Roy Lindelauf, die leiding gaat geven aan de nieuwe afdeling, is bewust gekozen om niet binnen de muren van Defensie te gaan werken, maar daarbuiten. “Er zitten hier in het gebouw van Mindlabs meer bedrijven en instellingen die voor Defensie relevant zijn. We willen ons ook meer laten zien. Vroeger kwam alle innovatie op het gebied van data en machines van overheden, maar die tijd ligt al even achter ons. Nu zijn dat de grote techbedrijven. We moeten dus ook buiten onze muren werken om aangehaakt te blijven.”

Bron: Brabants Dagblad

x
Leestijd: >25 seconden

Oostenrijk gaat ook voor de 'Millennium'

Net als Nederland gaat ook de Oostenrijkse krijgsmacht de C-130 Hercules vrachtvliegtuigen vervangen voor de moderne Braziliaanse Embraer C-390 'Millennium'. De Alpenstaat koopt vier van deze toestellen die drie Herculessen uit 2003 vervangen.

Afhankelijk van de onderhandelingen met Embraer worden de nieuwe toestellen in 2026 of 2027 verwacht. De Millenniums voldoen als enige in de twintig ton gewichtsklasse aan alle eisen. “Met deze aanschaf maken we een grote stap voorwaarts naar een moderne krijgsmacht en bieden daarmee meer veiligheid voor de Oostenrijkse bevolking”, aldus defensieminister Klaudia Tanner.

Ze ziet ook samenwerkingsmogelijkheden met andere Europese gebruikers, onder wie Nederland, Portugal en Hongarije. Overigens onderhandelt Zweden ook met Brazilië over de aanschaf van de C-390.

Bron: Bundesheer.at

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Marine neemt deel aan grote internationale oefening

Dertig schepen, vijftien vliegtuigen en ruim 3.200 militairen uit veertien landen hebben de afgelopen weken samen geoefend in de Oostzee en Baltische wateren. Ook de Koninklijke Marine nam, met fregat Zr.Ms. Tromp en mijnenbestrijdingsvaartuig Zr.Ms. Vlaardingen, deel aan de door Duitsland geleide maritieme oefening Northern Coasts 2023 (NOCO23).

Doel van de training was de samenwerking tussen de deelnemende landen te versterken en te laten zien dat deelnemers klaar zijn voor welke opdracht dan ook. Ook de NAVO-eskaders SNMG1 en SNMCMG1 waren van de partij. Ons land maakt daar ook deel van uit. Zr.Ms. Zierikzee vertrok deze week uit de haven van Den Helder om zich aan te sluiten bij SNMCMG1.

Northern Coasts werd in 2007 voor het eerst georganiseerd door de Duitse marine en wordt jaarlijks gehouden. Afwisselend nemen Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland de leiding op zich. Dit jaar namen ook België, Estland, Frankrijk, Canada, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen en de Verenigde Staten deel.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Patriot-schietoefening op Kreta

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando uit Vredepeel oefent momenteel op het Griekse eiland Kreta het afvuren van scherpe luchtdoelraketten op onbemande doelvliegtuigen.


Dergelijke schietoefeningen zijn niet mogelijk in Nederland. De lanceerinrichtingen zijn inmiddels ingesteld en de eerste Patriotraketten zijn met succes gelanceerd. De oefening wordt aangekleed met verschillende, realistische scenario’s. Zo kunnen de op afstand bestuurde doelen verschillende scenario’s en dreigingen nabootsen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Belgen vliegen ook met Integrator

De Belgische landmacht heeft het eerste peloton met de onbemande X-300 Integrator ingericht. De operators zijn in Nederland opgeleid en zijn nu klaar om in eigen land te worden ingezet. Het systeem is ingedeeld bij het verkenningsbataljon Jagers te Paard (ISTAR).

De Belgen zijn niet alleen in ons land opgeleid, ook zal worden samengewerkt met operators van 107 Aerial Systems Battery van het Joint Intelligence Surveillance Target Acquisition Command (JISTARC) van de landmacht. De X-300, die ook daar in gebruik is, haalt een snelheid van ruim tweehonderd kilometer per uur en kan worden ingezet tot 74 kilometer van zijn startlocatie. Hierdoor is het toestel geschikt voor het uitvoeren van verkenningsopdrachten in moeilijk toegankelijke gebieden.

De Belgische 'dronepiloot' Emil is blij met de nieuwe aanwinst. “Met dit vermogen kunnen we snel en op afstand reageren zonder dat een piloot gevaar loopt. We kunnen niet alleen militaire actoren ondersteunen, maar ook civiele instanties zoals de politie. Ook bij rampen, zoals overstromingen, kunnen we effectief optreden.”

Bron: Belgische strijdkrachten

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Pantsergenie oefent in Litouwen

Tijdens de door Litouwen geleide oefening 'Engineer Thunder' konden genisten van 11 Pantsergeniebataljon deze week laten zien dat ze hun vak beheersen.

De militairen van de enhanced Forward Presence van de NAVO hielden zich bezig met onder meer het breachen (openbreken) van deuren, het overbruggen van antitankgrachten en het opblazen van treinrails. “Meestal ontdekt de infanteriegroep een obstakel, waarna wij in actie komen om de hindernis op te ruimen. Zie ons als een Zwitsers zakmes voor de gevechtseenheden”, legt een van de genisten uit.

In andere gevallen gaan zij zelfstandig op pad. Daarom moeten zij naast alle eigen specifieke taken ook het infanterie-optreden in de vingers hebben. “Maar dat komt in de praktijk niet veel voor. Daarom is het zo leuk om het nu allemaal te doen.” En onderschat niet de expertise die nodig is om objecten op een gecontroleerde manier op te blazen. Er gaan complexe berekeningen aan vooraf en explosieven moeten op een nauwkeurige en specifieke manier worden aangebracht om iets veilig te laten ontploffen. En dat gebeurt ook onder vijandelijk vuur.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Tsjechië koopt ook F-35's

Als twaalfde Europese land heeft Tsjechië ook gekozen voor de F-35 Lightning II. Er worden volgens minister-president Petr Fiala 24 toestellen aangeschaft. De Tsjechische luchtmacht maakt een grote technologische sprong voorwaarts met de invoering van de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

Afgezien van de versterking van de slagkracht van de luchtmacht, ziet president Fiala de aankoop ook als een signaal naar de NAVO-partners. “Dit laat aan onze bondgenoten zien dat we de verdediging van ons land serieus nemen en dat ze op ons kunnen rekenen.” De eerste kisten stromen naar verwachting in 2029 in. De laatste uiterlijk in 2035. De toestellen vervangen dan veertien geleasede Saab JAS 39 Gripens.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Elanor Boekholt-O’Sullivan Topvrouw van het Jaar

Luitenant-generaal Elanor Boekholt-O’Sullivan is gisteravond in Theater Amsterdam uitgeroepen tot Topvrouw van het Jaar. De eerste vrouw op het niveau van ‘driesterrengeneraal’ binnen Defensie kreeg de voorkeur van de jury boven twee andere finalisten. 

Boekholt-O’Sullivan is plaatsvervangend directeur-generaal van het Directoraat-Generaal Beleid. De jury noemt haar authentiek, sprankelend en reflectief. Ook roemt die haar buitengewoon moreel besef. Het juryrapport meldt verder dat Boekholt-O’Sullivan niet wint omdat ze een vrouw is in een mannenwereld, maar dat ze écht een rolmodel is voor iedereen. “Zo iemand komt maar eens in een generatie voorbij”, aldus de jury.

 “Zij heeft zich bij Defensie de afgelopen jaren opgewerkt tot een echte leider”, vindt Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. Hij steunde haar nominatie van harte. “Ze staat voor haar mensen en geeft leiding vanuit een ethische zuiverheid, die ervoor zorgt dat mensen voor haar door het vuur gaan. Dat doet ze altijd vanuit de gedachte dat het niet om haar of haar deel van de organisatie gaat, maar om het geheel en vooral de mannen en vrouwen binnen onze organisatie.”

Het was de negentiende keer dat de verkiezing werd gehouden. Die komt voort uit de gedachte dat het belangrijk is om een platform te creëren waarop vrouwelijke bestuurders in Nederland aandacht krijgen, zichtbaar zijn en de functie van rolmodel kunnen vervullen.

Bron: Defensie