02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 37

Muzikale marinier verenigt vleugel en krijgsmacht

Korporaal Nordin Maouli verbindt met pianospel

Noten lezen behoort niet tot zijn repertoire, desondanks speelt korporaal Nordin Maouli (32) de sterren van de hemel. De marinier timmert aan de muzikale weg en verenigt vleugel en krijgsmacht met zijn pianospel.

Tekst: Kapitein Saminna van den Bulk | Foto’s: Sergeant Sjoerd Hilckmann en Mark van Stokkom (Studio 38C)

Wie denkt aan amfibisch optreden, denkt niet meteen aan muzikaal talent. Korporaal der mariniers Maouli laat zien hoe goed deze twee passies samenkomen. “Ik wist al op zevenjarige leeftijd dat ik militair wilde worden. In die tijd was ik lid van de scouting en genoot van het avontuur en het samenwerken."

Dit verlangen werd versterkt door het feit dat Maouli’s vader ook militair is. “Ik keek vaak naar militaire filmpjes en defensie-advertenties en voelde me aangetrokken tot die wereld. Ik zocht een uitdaging en besefte dat de titel van marinier iets is wat verdiend moet worden. Daarom meldde ik me aan bij het Korps Mariniers, waar ik in 2009 aan mijn opleiding begon.”

Wat Maouli een van de mooiste aspecten van marinier-zijn vindt? “De avonturen met je buddy’s en altijd humor.”

Pianospel

Als hij in zijn kindertijd gefacineerd raakt door Defensie, ontstaat ongeveer tegelijkertijd nog een passie. Die voor muziek. Het is zijn vader die voorstelt om te gaan pianospelen. Vanaf de eerste les is Maouli verkocht. “Het geluid, het spel…alles wat leuk klonk, wilde ik meteen leren spelen." Dat deed hij op basis van de klanken, niet met bladmuziek? “Ik kan geen noot lezen. Na de lessen ben ik tutorials op YouTube gaan volgen. Alle nummers die ik speel bestudeer ik net zo lang tot ik ze uit mijn hoofd kan spelen.”

‘Ik bestudeer nummers net zolang totdat ik ze uit mijn hoofd kan spelen

Van piraterij tot engineering

Korporaal Nordin Maouli draaide meerdere uitzendingen. De eerste in 2012 met de 13e Infanteriecompagnie bij het Vessel Protection Detachment (VPD), een beveiligingsmissie waarbij koopvaardijschepen werden beschermd tegen piraterij. “Daarvan heb ik drie trips gedaan.”

Vervolgens gaat hij aan de slag als assault engineer, om explosieven te onderkennen en te neutraliseren. “Daarna werkte ik in de ziekenboeg als Combat Life Saver, de rechterhand van de Algemeen Militair Verpleegkundige, in de afvoerploeg.”

Toen deed zich een unieke kans voor. “Ooit had ik me bij het Talencentrum Defensie aangemeld als tolk. Vanwege mijn Marokkaanse achtergrond werd mij in 2016 gevraagd of ik als tolk Arabisch (darija) mee wilde op uitzending naar Mali. Ik heb meteen ja gezegd.” Na de korporaalsopleiding draaide hij nog een uitzending naar Irak, met 13e Raiding Squadron.

Benieuwd naar de muziek? Klik dan op deze link voor een concert dat Maouli begin dit jaar gaf.

Verbinden

De piano biedt Maouli een uitlaatklep, een wereld waarin hij zijn gevoel kwijt kan. “Muziek is creativiteit. Het geeft je de kracht om mensen mee te nemen in een verhaal en ze te prikkelen.” Verbondenheid, kracht en toewijding: het zijn de kernwaarden van de mariniers, die volgens Maouli evengoed voor zijn muziek gelden. “Vooral de verbondenheid is sterk. Hierin zit het woord verbinden. Als er iets universeels is wat ons als mensen verbindt, dan is het wel muziek.”

Maouli heeft een voorliefde voor neoklassieke muziek.
Nummers van componisten zoals Ludovico Einaudi en Michael Nyman speelt hij allemaal uit het hoofd. Evenals zijn eigen composities. Maar ook voor Beethoven draait hij zijn hand niet om.

Wanneer Maouli in militair tenue achter de toetsen zit, kan hij op veel reacties rekenen. “Burgers vinden het mooi om te zien. Het geeft een ander beeld van het militair- en marinier-zijn.” De marinierswereld lijkt van de buitenkant ‘hard’, vertelt Maouli. “De muziek toont de emotie en het gevoel, de mens achter het pak.”

“Thuis heb ik een kleine vleugel staan. Doordeweeks slaap ik ‘binnen’ op de kazerne, daar heb ik een keyboard om te oefenen.”
Maouli’s collega’s reageren positief op zijn pianospel. “Die vinden het knap en vinden het vooral mooi dat het een van ‘ons’ is die de muziek speelt.”

Dromen van De Doelen

Maouli werkt sinds een klein jaar bij de Marine Roadshow. Hij reist het hele land door om de marine en het Korps Mariniers te promoten en mensen te informeren over het werken bij Defensie. De functie biedt meer ruimte om zijn muzikale talent verder te ontwikkelen. “In februari had ik mijn eerste eigen show. In drie weken was het uitverkocht. Sommige mensen hadden de tranen in de ogen tijdens het optreden. Heel bijzonder.”

‘In februari had ik mijn eerste eigen show’

Daarnaast is de toetsenist een graag geziene musicus op recepties binnen en buiten Defensie. Dat hij lekker aan de weg timmert staat buiten kijf. Wat hem aanspreekt? “Wanneer mensen door mij geïnspireerd raken. Muziek heeft een positief effect op je cognitieve, motorische en emotionele ontwikkeling.” Kortom: “Muziek is goed voor iedereen.”

En zijn droom? "Op een dag hoop ik te spelen in een volle concertzaal. De akoestiek, de beleving, de kracht die het uitstraalt... en vooral om mijn ouders en broertje trots te maken. Dat idee ontroert me echt. En dan het liefst in concertzaal De Doelen in Rotterdam. De stad waar ik ben geboren en getogen en waar ik marinier ben geworden.”

Concertgebouw

Speciale dank aan het Concertgebouw in Amsterdam, waar de Grote Zaal mocht worden gebruikt voor de fotografie.